Archive for January, 2006

  • http://www.geef-is-een-antwoord.be

    Ine, die steeds bekender aan het worden is als top-fotograaf, blogger, podcaster en nog veel meer, gaf mij zo een blog-post-beurt-rol door. Het strafste is dat ik die post wel gelezen had, maar dan mijn cent pas viel toen ze het mailde. “Pass the stick” stond er in de url. Urls lezen opent mij blijkbaar de ogen. Dus als je een boodschap voor me hebt, verpak het dan in een url.

    Enkele voorbeelden:
    http://www.cindy-je-krijgt-opslag.be/en-een-dikke-bedrijfswagen.htm
    http://www.wij-willen-je-sponseren.be/10-gratis-tickets-voor-stockholm.asp
    http://www.de-leffe-staat-al-koud.be

    Allez, ik wijk af. Laat ik onmiddellijk overgaan tot het uitdelen van de volgende blog-post-beurt-rollen. De winnaars komen uit mijn 10 laatste comments.

    • Corneel omdat hij en zijn ventje (proficiat he) gaan trouwen (of mocht ik dat niet verklappen?).
    • Martijn omdat hij de job aangenomen heeft als mijn persoonlijke Nederlandstalige spellingscontroleur (voor het Engels had ik al iemand).
    • De maizena man omdat hij de grappigste superette (de buurt super, voor mijn Hollandse schoonmoeder) blogger is die Vlaanderen ooit gaat ontmoeten.
    • Els Pieters, omdat ze in mijn comments kwam vertellen dat ze blogt over advocaten (en dan alles illustreert met blote borsten?).

    En dan die vragen. Ik zal ze is samenvatten: ik heb nu al 2 jobs dus aan 4 wil ik niet denken, films moet ik zelf aan Viking of Corto vragen die dienen als mijn lange termijn geheugen, ik heb in LA gewoond en dat is een stoefplaats en daarom vertel ik het ook hier, ik heb geen TV maar kijk wel naar Lost en de L Word, ik heb het PS2 game Eye Toy Kinetic gekocht en ben opnieuw begonnen, vliegtuigtickets naar Stockholm zijn nog steeds welkom.

    Het zou kunnen dat ik wat vragen bijgefantaseerd heb in al mijn enthousiasme. Oh ja, http://www.het-mag-ook-een-geuze-of-een-blonde-trippel.be zijn.

  • FeedFiles, Feeds4all en FeedAlley

    Fred, van FrEdSCAPes, en Xander hebben een nieuw project gelanceerd: FeedFiles.com. Eerder werden ook al de feed search engine Feeds4all en FeedAlley opgestart.

    Wat doet FeedFiles precies: “De eerste fase betreft een directory voor resources omtrent Web feeds. Gebruikers kunnen hun boek, website, tutorial, artikel, component, software of wat-dan-ook aanmelden op deze portal zolang het maar te maken heeft met web-feeds (RSS, Atom, RDF en (buitenbeen) OPML). Ook kunnen gebruikers elkaars en andere resources beoordelen”. (link)

    Ik twijfel er niet aan dat feeds steeds belangrijker gaan worden in onze dagelijkse communicatie. Benieuwd wat Xander en Fred (broers?) nog voor ons in petto hebben. Ze zijn alvast op weg om de referentie te worden als je iets wil weten over feeds.

  • Marketeer zoekt bloggers

    U kon het hier al lezen de voorbije dagen: de bedrijven en hun marketeers hebben blogs ontdekt. Toch lijkt de relatie tussen beiden niet van een leien dakje te lopen.

    Ik werd zelf gevraagd om over SN Brussels Airlines te schrijven via PRide (het eindigde met de erg foute opmerking dat tickets bijna gratis zijn, waar ze in realiteit =$150 kosten). Gisteren kwam er via een ander bureau een vraag binnen (voor Edublogs.be) om over een wedstrijd te schrijven in het kader van de “Durf Denken” campagne van de universiteit Gent. Die campagne had ik zeker op Edublogs.be willen zetten, maar niet een dag voor de wedstrijd afloopt én met deze motivatie:”We vinden dat studenten ook wel eens mogen durven dromen… Daarom willen we graag onderstaande boodschap op je blog achterlaten. Een mooie kans om een leuk weekend te winnen én om een unieke UGent advertentie nog eens terug te zien.”

    Ja, ik ben er ook voorstander van dat studenten mogen dromen (ik heb er zelf 120). Maar moet ik een advertentie op mijn blog zetten omdat studenten een reisje kunnen winnen? En omdat meneer de marketeer zijn eigen advertenties cool vindt? Sorry, maar dat is niet de juiste motivatie. Als iemand een relatie met Edublogs.be wil uitbouwen, dan ben ik daar zeker voorstander van. Maar dan moet je mij wel benaderen als een partij waarmee je samenwerkt en waarmee je een relatie opbouwt. Mocht het u interesseren: Edublogs.be wordt geschreven door meerdere mensen waarmee ik erg graag een materiële tegenprestatie zou delen waar we allemaal iets aan hebben (boeken cheques, FNAC tickets…).

    De derde conversatie met een marketeer wil ik wel aangaan. Franky van Ogilvy kwam wat sneaky mijn weblog binnen gestoven, maar uit de conversatie die daarop volgde kan ik alleen maar besluiten: we zitten op dezelfde golflengte. Hij is op zoek naar bloggers die een niet-technisch, alledaags product mee willen helpen lanceren. Voor meer info kan je terecht op fwillekens (at) gmail (dot) com.

    Waarom Franky wel en de 2 andere niet: ze zijn deze zomer beginnen praten met bloggers en we hebben de conversatie nu verder gezet. Ik heb mijn kandidatuur gesteld en kijk vol verwachting uit naar welk product ik mag gaan testen.

    Een goeie kist wijn, een verplichte testrit van 4 weken met een klassebak, een vliegtuigticket naar Stockholm, een droogpak om te duiken… Ik kan wel nog enkele niet-technisch, alledaags producten bedenken Franky?

  • Bedenkingen bij een bloggende ik

    De voorbije weken ben ik echt onder de indruk geweest van de uitdagingen en het vertrouwen die ik van het bedrijfsleven krijg. Dat geknuffel met bedrijven is wel leuk, maar het maakt dat ik ook aan het evolueren ben. Ik ben niet langer de blatende onafhankelijke blogger, maar steeds meer betrokken partij. En dus zit ik nu te tobben over: is Smetty ook deel van mijn beroepsactiviteiten? In hoeverre kan ik nog gewoon mijn gedacht blijven zeggen over alles wat ik wil?

    De laatste tijd ben ik behoorlijk wat mensen tegen gekomen waarvan ik dacht: “ik hoop dat jij niet alle posts op mijn blog gelezen hebt”. Ik zit dus in de knoop met mijn verschillende rollen: marketeer voor een bureau (en haar klanten) enerzijds, en blogger/consument anderzijds. Als marketeer ga ik nu dingen doen waar Smetty de blogger over kwaakt (of gekwaakt heeft).

    Ik heb smetty.be als domeinnaam gekozen omdat mijn achternaam, de 10e meest voorkomende in Vlaanderen, al lang ingenomen was. Smetty vond ik een leuk alternatief. Een fijne ex-collega (Salut Andréke!) heeft mij zo 2 jaar consequent aangesproken. Ik luister dus echt naar die naam en sinds deze weblog bestaat, spreken steeds meer mensen mij aan met mijn nick. Smetty is dus geen fictie, maar een feit (waarbij ik natuurlijk alleen die dingen filter, en zwaar, die ik wil vertellen).

    Ik ben een blogger met een identiteitscrisis. Komt dat tegen…

  • Wil SN Brussels Airlines mij sponsoren?

    Vandaag kreeg ik een mail in de bus met als titel “Wake up!” over de nieuwe campagne van SN Brussels Airlines. Mijn eerste indruk was “spam” omdat: het mailtje geen “to” of een aanspreektitel bevatte, de titel Engelstalig was (ik krijg nooit Nederlandstalige spam) en de boodschap in het Nederlands en het Frans kloef onder elkaar stonden, zonder verdere uitleg of duiding.

    Het emailadres van de verzender (Sandra Poelmans van het bureau PRide) bracht mij dan weer bij het idee dat het hier om een viral (zie ook mijn vorige post) moest gaan. Ik stelde deze vraag in een mailtje naar Sandra en kreeg vrij snel volgend antwoord: “Wij dachten dat het interessante informatie zou zijn voor uw blog”.

    Hoeveel mensen de mail ook gekregen hebben weet ik niet, maar de boodschap werd wel integraal gepubliceerd (kijk hier als je het wil lezen) op Brussel.blogt.

    Zelf marketeer en blogger zijnde, die weldra collega bloggers zal aanspreken, zou ik het toch anders aanpakken:

    1) Stuur alleen mailtjes naar bloggers waarvan je denkt dat ze een connectie kunnen hebben met jouw product (Gent.blogt werd ook aangesproken, duidelijk niet de doelgroep als je het mij vraagt).
    2) Stuur geen vormloze mailtjes die naar spam ruiken, maar spreek mensen persoonlijk aan (converseren verdorie!).
    3) Zorg ervoor dat mensen een voordeel (dit hoeft niet noodzakelijk materieel te zijn) hebben bij jouw boodschap.
    4) Pas je communicatie aan (in dit geval krijgt de blogger alleen een url).

    Laat ik bovenstaande eens op Smetty.be toepassen:

    1) Ik heb niet onmiddellijk een connectie met SN, maar ik vlieg wel gemiddeld om de 2 maanden naar Stockholm. Er is dus bij de blogger (ikke) zeker interesse.
    2) Bij punt 2 ging het helemaal fout, maar omdat ik zelf met buzz bezig ben, heb ik het opgepikt (2 maanden geleden zou het direct een delete geweest zijn). Er is dus wel degelijk een conversatie, maar niet zoals initieel bedoeld was (denk ik).
    3) Gewoon de boodschap van SN Brussels is niet interessant genoeg voor mijn blog. Behalve, excusez moi, als voorbeeld hoe ik het niet zou doen.
    4) Alleen een linkje naar een site vind ik wat weinig.

    Als SN Brussels open staat voor bloggers, dan heb ik zelf wel een voorstel. Vliegen doe ik toch, dus tickets zijn van harte welkom. In ruil wil ik gerust door het leven gaan als een door SN Brussels Airlines gesponsorde blogger (inclusief conversaties en zichtbaarheid op mijn blog).

    Dus Sandra, ja ik wil over SN Brussels converseren, maar dan moet er voor mij meer inzitten dan alleen een linkje. Graag je antwoord.