Life is blogging, blogging is life

"De krant als medium gaat zeker verdwijnen", las ik vandaag, "behalve de New York Times". Die uitspraak kwam van een uitgever met standplaats in, jawel New York. Het verdwijnen van de krant, ten voordele van andere media zoals internet, wordt al heel lang aangekondigd. Ik geloof zelf niet dat het zo een vaart zal lopen. Van een krant in een democratie verwacht je objectiviteit en bronnencontrole. Ze wordt uitgegeven door een uitgeverij, heeft journalisten in dienst en heeft naar haar lezers toe "een smoel". Op het internet speelt een heel andere en vooral een totaal nieuwe wereld. Iedereen kan er zijn eigen wereld creëren en er zelf de spelregels bepalen.

In 2000, toen ik nog bij een fijn en flitsend internetbedrijf werkte, maakte ik voor het eerst kennis met Blogger. Vandaag zijn fotoblogs de nieuwe hit. Met dank aan het verder toegankelijk en betaalbaar worden van de digitale fotografie. Ik reken mijzelf trouwens tot de snapshot-generatie. Een digitale fotocam op de gsm en shooten maar. Vroeger hield ik brieven bij, vandaag archiveer ik e-mails en snapshots.

Bloggen opent een heel nieuwe wereld. Er worden volledig nieuwe communities gecreëerd, maar ook elk individu die wat wil vertellen kan zijn/haar schrijfsels en foto’s op de wereld loslaten. Kleurrijk gevogelte zoals ITers en marketeers schrijven blogs, die dan gelezen worden door soortgenoten. Het is een nieuwe manier van omgaan en delen van informatie. Hier verwacht ik een natuurlijke selectie: de HAVE’s en de HAVENOT’s. Het kan ook kleinschaliger. Een blog is soms vaak het verlengde van een dagboek. Dat kan met woorden, maar ook met beelden.

Vandaag zei een vriend: "Ik lees 2 kranten, Le Soir en je blog". Een fijn compliment. Want schrijven heeft geen bestaan zonder lezen.

U zegt?

Leave a reply.