www.geendatalimiet.be

Ik ben niet zo “actiegroep”-minded, maar daarnet heb ik wel de petitie ondertekend die opgestart werd door de “GeenDataLimiet Actiegroep” op www.geendatalimiet.be (via Viking op tweaker.net).

Wie mijn blog een beetje volgt, weet dat ik niet te spreken ben over onze Belgische internetproviders. Vooral de monopolie positie van Belgacom en Telenet zorgen ervoor dat zij rustig kunnen verder gaan met hun aanslag op onze internetfactuur. De actiegroep mag dan ook op mijn steun rekenen.

Sinds een jaar heb ik een abonnement bij Academic Broadband (een merk van de firma Signpost, vandaag vooral actief met de brand Fulladsl) dat in het begin gebruik maakte van het Tiscali-netwerk, maar na de overname van Tiscali door Scarlet overstapte naar Belgacom.

Deze week kreeg ik een paar verontrustende comments binnen op mijn blog.

Lieven kreeg volgend mailtje van Signpost: “Zoals u weet is er standaard in uw abonnement 10 GB datavolume inbegrepen. Wij stellen vast dat u deze maand (november) reeds 9,31 GB verbruikte, hoewel nog geen vierde van de maand verstreken is. Indien u uw datavolume de 10 GB overschrijdt, zijn wij genoodzaakt zijn om, overeenkomstig onze verkoopsvoorwaarden, u op ?smallband? te zetten. Vanaf midden deze maand zal het mogelijk zijn om datavolumeblokken bij te kopen. Deze zullen 4,5 EUR per 5 GB kosten.” Ekjaker liet een gelijkaardige comment na.

Zelf kreeg ik einde augustus van Signpost, net na de overstap naar Belgacom, volgend antwoord op mijn vraag ivm de status van de datalimieten: “Het is momenteel nog niet nodig om uw datavolume te controleren.” Toch even vermelden dat het voor mij wel altijd duidelijk geweest is dat ik een abonnement had met een beperking van 10GB. Ik wist wel (via via) dat zij technisch die limiet niet konden nakijken. ‘Momenteel’ is nu duidelijk voorbij en de integratie van het Signpost klantennetwerk binnen Belgacom verloopt blijkbaar goed. Ik mag mij dus de komende weken aan een duurdere factuur verwachten. Dat betekent ook dat de zoektocht naar een nieuw abonnement weer open is. Zucht.

Als ik de huidige vergelijkingstabel erbij neem, dan denk ik dat realdsl de enige optie is. Iemand ervaringen?

Ik had nochtans iets verwacht uit de hoek van Tele2, maar als ik hun “ADSL 4 Mega” product bekijk, dan kan ik alleen maar hardop lachen.

Verder breiend op www.geendatalimiet.be en speciaal voor iedereen die alleen wat surft en mail leest met zijn 250 MB datalimiet account en bij GB’s alleen aan illegale zaken denkt: “Tijden veranderen en zo zou dat ook met de limiet moeten. 10GB volstaat niet meer nu we massaal legaal muziek Ên video downloaden, webcammen, nieuwssites met video bekijken, webradio beluisteren, podcasten, gamedemo’s uitproberen en internettelefonie opzetten”.

Ja, wij domme Belgen laten ons pluimen, en blijkbaar is er geen enkele provider die uit de “laten-we-ze-verder-plukken-dans” wil stappen. De vraag is duidelijk aanwezig, de eerste ‘grote’ aanbieder zou serieus marktaandeel kunnen scheppen. Maar wie? Wie stopt met ons te pluimen?

U zegt?
 1. LVB says:

  Ik begrijp niet goed waarom hier een petitie voor nodig is.

  Laat de vrije markt zijn werk doen: als er werkelijk zo’n nood is aan een provider zonder datalimieten, dan gaan de consumenten toch massaal overstappen naar zo’n provider als die bestaat?

  Welnu, zo’n provider bestaat: http://www.realdsl.be

 2. Smetty says:

  Ik heb inderdaad geschreven: “Als ik de huidige vergelijkingstabel erbij neem, dan denk ik dat realdsl de enige optie is.” Dus ik weet dat die provider bestaat.

  Waarom neem ik niet asap een abonnement? Wel om 2 redenen. Omdat het een kleinere speler is waarover ik nog niemand iets horen vertellen heb. Betrouwbaar? Geen idee. Daarnaast is de prijs-setting vrij hoog (49€) bij realdsl zodat ik eerst wil uitrekenen wat voor mij het voordeligste is: een nieuw abonnement of toch bijbetalen.

  Het is een probleem vind ik dat wij een internetmarkt zonder concurrentie hebben. En daar is de politiek WEL verantwoordelijk voor. Dus dat men in Nederland en Zweden goedkoper kan surfen is niet alleen omwille van marktmechanismen.

  Toch moet het doel van de actiegroep voor mij geen politieke beslissing zijn (om Belgacom en Telenet te dwingen), maar wel een sensibilisering/actie van internetgebruikers die niet meer pikken dat ze gepluimd worden. Dus als die actiegroep de discussie kan losweken, dan doe ik daar graag aan mee.

 3. Claudio says:

  Even vermelden dat de goedkoopste optie bij RealDSL 47€ bedraagt. Ik denk niet dat je de modale thuisgebruiker hiermee over de streep kan trekken desondanks alle voordelen ten opzichte van de gevestigde providers.

  Iedereen klaagt wel over Belgacom en Telenet maar als puntje bij paaltje komt, blijft iedereeen toch trouw aan zijn/haar provider. Het zijn nu eenmaal gevestigde namen met een groter marketingbudget om te mensen aan zich te blijven binden.

  Als er niets beter uit de bus komt blijf ik dan ook bij die laatste groep behoren.

 4. kristof says:

  Als je nu naar Versatel gaat, dan heb je de Always ADSL optie: in theorie een beperking van 250MB, maar je betaalt maximum 10 euro bij, gelijk hoeveel je downloadt, dus ik denk dat dit toch ook onbeperkt is hee, volgens jullie definitie?

  Ik blijf me wel afvragen hoe jullie legaal aan zoveel gig komen per maand. Ik heb zo’n ADSL van versatel en ik geraak nog niet eens aan die 250M alle maanden, hoewel ik regelmatig filmpjes bekijk en updates downloadt voor mijn software… zeker dat jullie echt niks illegaals downloaden? 😉

 5. Sil says:

  Mja,

  Thuis telenet is ook maar 10gb, download eens twee linuxdistribs op een maand en stream daar nog wat radio bij en t zit zo vol. Op kot is ‘t chello, met een comfortabele 60gb, weliswaar te delen door vier mensen maar dat valt uiteindelijk nog goed mee, mijn kotgenoten gebruiken internet enkel voor mailen en msn :).

  Chello heeft nu voor 10 euro meer een formule met FUP uit, onbeperkt zogezegd, maar of mij dat tien euro waard is…. der moet idd dringend iets veranderen:)

 6. Zonde says:

  Ik heb dezelfde problemen met mijn internetgebruik, ik bots voortdurend tegen het dataplafond (up en/of download). Momenteel zit ik zelfs op het zwaartse abonnement van Telenet (Turbo express)en dan nog bestel ik volumeblokken bij…

  Er zijn nog van die ‘kleinere’ spelers op de markt die onbeperkt volume aanbieden, maar tegen lagere snelheden.(3.3 Mbit is tot hiertoe de beste download). Ik stel me wel de vraag of Realdsl gebruik maakt van de belgacom infrastructuur, derhalve welke garanties ze bieden op hun snelheden en dat er achteraf misschien toch nog volume-facturen kunnen komen (bv als belgacom de kraan dichtdraait).
  In feite komt het er inderdaad op neer dat we een realdsl-abonnee moeten vinden met vergelijkbaar internetgebruik…

 7. Stop maar met de reclame voor RealDSL, want sinds 21 oktober aanvaarden ze geen nieuwe klanten meer. Ze kopen hun diensten aan via Telenet, maar hun capaciteit is blijkbaar ontoereikend geworden.
  Lees hier het volledige verhaal:
  http://www.realdsl.be/register.php

 8. LVB says:

  Is dit niets voor jou? Netconnect van Dommel: 50 gigabyte trafiek voor 27.23 euro per maand excl btw.

 9. RDSL_Customer says:

  Ondertussen is het gedaan met de pret bij RealDSL :

  http://www.userbase.be/forum/viewtopic.php?t=10314

 10. glenn says:

  hebben nog geen provider met geendatalimiet die op kabel werkt want nu heb ik telenet??

 11. ditch says:

  Chello Extreme zit op de kabel en is limietloos 😉 ( wel enkel in Leuven en brussel )

  -> zeer tevreden klant hier 😉

Leave a reply.