Edublogs.be

Ik stel u met enige trots mijn nieuwste blogproject voor: Edublogs.be.

Het idee is eigenlijk begonnen met de noodzaak tot opdelen van mijn eigen weblog die een allegaartje werd van posts over internet, onderwijs, Gent en vakanties. Voor de categorie Gent heb ik in de vorm van Gent.blogt een mooi alternatief gevonden. Maar ik zat nog wat verveeld met mijn onderwijs categorie. Combineer die zoektocht met de vraag van een paar collega’s die een blog willen schrijven, maar er zelf geen willen opstarten, en zo belanden we bij dit project.

Edublogs.be is een groepsblog over, voor en door het onderwijs in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat zowel leerlingen, leerkrachten, ouders als projectmedewerkers welkom zijn om mee te bloggen. Er is plaats voor alle soorten ervaringen, bevindingen, actualiteit en internationale projecten.

De eerste auteur van het edublogging team heeft vandaag al een post geschreven. Niemand minder dan Ine Dehandschutter, u ook bekend van Photoblog, vertelt over haar SnowBlog project. Het is een mooi onderwijsproject, dat niet binnen onze traditionele schoolgebouwen plaats vind, maar wel aandacht verdient.

Het zal geen blog worden met een dagelijks nieuws karakter, maar een ervaringsblog. Er zijn zoveel verhalen die de moeite waard zijn, maar nooit een plaats vinden. De blog is in dat opzicht ook een beetje een experiment. Ik heb er geen idee van of het moeilijk is om verhalen te bundelen. Of het lukt kan u zelf ontdekken op Edublogs.be.

U zegt?
 1. Pierre says:

  Dus we mogen we vanaf nu ook over schrijven? ๐Ÿ˜‰

 2. Smetty says:

  Absoluut. Ik heb de verzamelaar alvast vol geblogt. ๐Ÿ™‚

  En tegenwoordig moet je als blogger snel zijn, want voor je het weet staat het in de gazet. Grijns.

 3. Fred Zelders says:

  Smetty, Gefeliciteerd!
  Hoewel ik niet aan het onderwijs verbonden ben (maar … wat niet is kan misschien ooit nog komen…) ga ik toch volgen hoe het hiermee gaat. Ik weet zeker dat ik er het een en ander van opsteek, al is het maar de manier waarop dit initiatief door de professionals verder wordt opgepakt en hoe de media hier over gaan communiceren.

  Ik wens je er heel veel succes mee!

 4. Smetty says:

  Bedankt Fred… we zullen ons best doen.

 5. Mooi initiatief! Ik heb er een berichtje aan gewijd op Blogologie en je oproep voor meer auteurs er nog eens bijgezet.
  Success om ‘ermee in de gazet te komen’ ๐Ÿ˜‰ Vooral als zo’n initiatief net van start gaat is elke link welkom…

 6. LVB says:

  Dat lijkt me een prachtig initiatief. Maar de bedoeling is mij nog niet helemaal duidelijk. Is het vooral bedoeld om informatietechnologie op een verstaanbare manier uit te leggen aan de onderwijswereld? Of gaat het over alle aspecten van onderwijs? Zowel op Edublogs.nl als op Edublogs.be ben ik er na ้้n minuut klikken op allerlei pagina’s nog niet uit wat de precieze productdefinitie en scope nu eigenlijk is. Als het werkelijk de bedoeling is om het over alle aspecten van onderwijs te hebben, dan moet dit duidelijk blijken, zowel uit een ‘tagline’ als uit de inhoud van de meest zichtbare pagina’s. Op dit ogenblik heb ik de indruk dat de scope theoretisch zeer ruim gesteld wordt, maar dat het in de praktijk vooral over ICT en internet in en voor het onderwijs gaat.

 7. Smetty says:

  Rome is ook niet gebouwd op een week he Luc. De IT-bloggers zijn nu ้้nmaal sneller te vinden ้n reeds actief.

  Het zal een uitdaging zijn om de niet-IT gefocuste mensen te motiveren. Maar het zal tijd vragen… Onderwijs heeft ook een eigen ritme dat je moet aanvaarden en waar je moet op inspelen als je iets wil bereiken (vakanties en examens spelen een erg belangrijke rol bij mensen die effectief les geven).

  En ja, het risico bestaat dat de ruime scoop niet gehaald wordt. Maar dat zal mijn conclusie niet zijn voor ik alles geprobeerd heb wat mogelijk is.

Trackbacks for this post

 1. ICT en Onderwijs BLOG

Leave a reply.