Partnership De Standaard

Gent.blogt kondigde vandaag officieel het partnership met De Standaard aan. Voor zover ik weet is het de eerste keer, zeker in ons land, dat een krant dit soort partnership sluit met een weblog.

Het samenwerken verloopt in twee richtingen: Gent.blogt zal bij actualiteitsnieuws een partnerlink leggen naar regio artikels van DS Online (die hierdoor door iedereen gratis gelezen kunnen worden), De Standaard zal op zijn beurt de laatste vijf titels van Gent.blogt overnemen op de regiopagina. Het uitwisselen van nieuws zal dus langs beide kanten gebeuren.

De partnerlink was al langer zichtbaar op de blog, dus het zal voor velen zeker geen verassing zijn. We krijgen trouwens wel vaker de vraag waarom het De Standaard is geworden, en niet De Morgen?

Er zijn twee belangrijke factoren in dit verhaal. De mensen van De Standaard hebben actie ondernomen en hun intensie tot samenwerken meermaals duidelijk gemaakt. Zo een uitgestoken hand ga je niet weigeren.

Zelf heb ik mij vaak geërgerd aan de traagheid waarmee Vlaamse kranten met internet en nieuwe technologieën in het algemeen omgaan. In die zin was het een aangename verassing om te horen dat de top van De Standaard achter een samenwerking staat met een weblog.

Ten tweede is er nog wat ik zou willen omschrijven als “de i.-factor”. Never underestimate the power of i.

Minstens even belangrijk… er zijn nog letters in ons truken-alfabet. Hou vooral de L. in de gaten.

U zegt?
 1. Dominiek says:

  Dit is niet zo nieuw hoor, denk ik. Een half jaar geleden kregen “10 Vlaamse nieuwsblogs” het voorrecht om artikelen van de Standaard ‘op gratis wijze te mogen doorlinken’.

  Als ik mij niet vergis zijn lvb.net en kapingamarangi.be twee dergelijke sites die hetzelfde voorrecht genieten als jullie. Dit leidde toen echter ook tot felle discussies m.b.t. de “onafhankelijkheid” van de betrokken nieuwsblogs, zodat die 10 sites er – in mijn ogen – niet zoveel gebruik meer van maken…

 2. Yep, ik ben ook n van die tien 🙂

 3. Smetty says:

  Als ik zeg “dit soort partnership”, dan bedoel ik het volledige partnership en niet alleen de partnerlinks. Over die partnerlinks heb ik trouwens zelf nog geschreven op deze weblog.

  In ons partnership nemen wij nieuws van elkaar over en staan wij ook op elkaars website. Must see the whole picture.

  Concreet komen de laatste 5 titels van Gent.blogt n dezer dagen op de regiopagina (technisch nog niet afgewerkt en wij kregen te veel vragen over De Standaard om met het aankondigen te wachten). Dat alles samen is wel nieuw.

  En dan die onafhankelijkheid. Tja… ik heb gisteren nog over iets geschreven dat in het Nieuwsblad is verschenen. Denk je dat dat nu een issue is? Of een reden om er niet over te schrijven? Wij krijgen nu gewoon de mogelijkheid om op een legale wijze regionieuws aan te bieden en te putten uit een goed gestoffeerde bron.

  Dus ja, ons nieuws zal zeker wat “De Standaard” gekleurd zijn. Dat is nu nmaal het gevolg van zo een samenwerking en van het feit dat wij een lokaal medium willen zijn.

 4. Dafke says:

  LOL de i. factor en dan de L.

  Kga nen keer der beginnen op letten zie!

 5. Huug says:

  Nee wij zijn nog niet verast. Nog een paar jaartjes… 😉

Leave a reply.