Nachtvliegers (2)

De soap gaat verder (zie ook nachtvliegers (1)).

In de vorige aflevering werd de deadline, die eerste minister Verhofstadt (VLD) zich had vooropgesteld om het DHL dossier op te lossen, niet gehaald. Diezelfde avond nog ging hij overkop met de wagen en belandde in het ziekenhuis. Hij voelde zich de rest van de week onvoldoende hersteld om naar Brussel te komen, zodat anderen verplicht werden om op het voorplan te treden. Tactisch een goeie zet, want in dit dossier valt er toch geen eer meer te rapen. Eén van de gebuisden is Minister-president van de Vlaamse regering Yves Leterme (CD&V). Hij werd in zijn hemd gezet door één van zijn eigen ministers (Fientje Moerman, VLD, liet in een nieuwsprogramma weten dat Leterme niet voor de volledige Vlaamse regering sprak).

De zondebok is ondertussen ook gekend: de Brusselse regering. Dit weekend liet Steve Stevaert (Spa voorzitter) zijn tanden zien. "Als de Brusselaars zo weinig solidariteit tonen met Vlaanderen, dan zou in de toekomst hetzelfde kunnen gebeuren, maar dan in de omgekeerde richting." Hiermee trapte hij onder meer op de tenen van Isabelle Durant voor wie mobiliteit natuurlijk een erezaak is (Ecolo, vice-eerste minister en minister van Mobiliteit in de federale regering 1999-2003). Ook alom aanwezig was Louis Tobback (Spa), die zaterdag in TerZake het volgende zei in zijn gekende onelinerstijl: "als de Vlamingen in Brussel ons nodig hebben, dan zijn het Brusselse Vlamingen, nadien worden ze weer Vlaamse Brusselaars".

Wat DHL nu precies van plan is weten we niet. Ze lieten wel al weten dat Zaventem nooit het Europees knooppunt kan worden. Je kan het een bedrijf die jobs aanbiedt maar geen duidelijk standpunt van de regeringen krijgt over zijn plannen, ook niet kwalijk nemen. Morgen gaat de soap verder met alle betrokken hoofdrolspelers. Benieuwd of er ergens een wit konijn tevoorschijn gaat komen. Voor veel andere lidstaten en multinationals hebben we nu in elk geval bewezen dat we echt "domme Belgen zijn". Iemand al een "domme Belgen mop" gehoord?

U zegt?

Leave a reply.