Bloggers & De Standaard

Bloggers die graag willen verwijzen naar een artikel op een betalende site hebben meestal een onoverkomelijk probleem. Enkel wie over een login beschikt bij de desbetreffende website kan het artikel lezen.

De Standaard liet vrijdag (24/09/2004) in zijn eigen weblog weten dat ze "bloggers de mogelijkheid bieden om toch een ‘open’ link te kunnen leggen naar een betalend artikel". En verder: "Een tiental geïnteresseerde bloggers die op hun weblog de actualiteit op de voet volgen mogen het systeem testen. Binnen enkele weken wordt het systeem geëvalueerd en mogelijk ruimer aangeboden."

We lopen eventjes de 10 weblogs af en vinden 2 dagen later (nog) geen nieuws of een referentie hierover bij internetjournalistiek.be, De Leeskamer en communicatie.blogspot.com. Bij Luc Van Braekel lezen we naast een grondige analyse: "Uiteraard zal dit initiatief van De Standaard in goede aarde vallen bij de lezers van weblogs, maar ook bij de bloggers zelf. Zo kan ik vanaf nu via mijn weblog de artikels die ik zelf interessant of controversieel vind, gratis beschikbaar stellen voor mijn lezers." Van alle bloggers is Michel Vuijlsteke het meest enthousiast en deelt De Standaard onmiddellijk in de bloemetjes:" Ze waren voor zover ik weet de eerste krant met een echte website, ze hebben een handige dagelijkse mail met de hele krant erin en een uitstekende mail-alert-service, sinds anderhalf jaar staat de volledige krant on-line en is er een zoekbaar archief, ze waren de eerste (enige?) met een in-house-weblog, en nu zijn ze de eerste met een doordacht aanbod voor mensen met een weblog. Partners (in piloot een tiental, waaronder mezelf, joechei!) kunnen vanop hun weblog linken naar alle artikels in het hele archief, betalend of niet."

Een mooi initiatief waar zowel de blogger als de krant baat bij hebben. Het toont in elk geval aan dat De Standaard gelooft in weblogs als zijnde een nieuw medium waar de krant aanwezig wil zijn, maar ook een nieuw lezers potentieel. Wat belangrijk is hier, is het feit dat de mensen die blogs schrijven de krant gebruiken als referentie. Op deze indirect manier versterkt de krant haar imago als betrouwbare nieuwsbron die je gelezen moet hebben. Het doel is ongetwijfeld op langere termijn meer "betalende" lezers aan te trekken. En dan denk ik niet alleen aan de lezers van die weblogs, maar ook aan bloggers die zelf geen abonnement hebben op De Standaard.

Een erg interessant experiment, maar ik zou onmiddellijk veel meer deelnemers bij de test betrekken. Tien weblogs lijkt mij erg weinig om ook maar één geldende uitspraak over te doen. De meeste weblogs gebruiken meestal meerdere bronnen waarnaar ze linken. De Standaard is er daar één van, maar ook niet meer dan één van de mogelijk bronnen. Daarnaast vraag ik mij af hoeveel lezers deze tien webblogs samen bereiken. We hebben nu eenmaal in België nog geen blogs van het kaliber zoals "geen stijl" in Nederland.

Op lange termijn kan dit alleen maar voordelen opleveren voor alle partijen: de bloggers, hun lezers en de krant. Een interessante evolutie die ik zeker wil volgen.

U zegt?

Leave a reply.