Vandaag (het morgen van gisteren)

Lang geleden dat ik nog is een cd gekocht heb. Dat heeft vooral te maken met mijn muziek consumptie. Ik luister vooral naar de radio: online en in de auto. Voor mijn appartement weet ik precies welke installatie ik wil, maar ik heb ze nog niet gevonden. Het systeem zou in mijn draadloos netwerk moeten passen, zodat ik alle aangesloten toestellen als bron kan gebruiken. De technologie van morgen, maar vandaag nog niet aan een aanvaardbare prijs gevonden.

Dat brengt me bij de nieuwste cd van Yasmine: "Vandaag (het morgen van gisteren)". De cd hoort bij een project van schrijver Marc Hendrickx die een boek schreef over Leonard Cohen: "Yesterday’s Tomorrow". Yasmine nam het muzikale gedeelte voor haar rekening met 14 Nederlandstalige vertalingen van Cohen nummers.

Cohen vertalen bleek geen sinecure lezen we in Focus Knack (nr 38, 15/09/04) : door Rick de Leeuw ("wat hij schrijft is me vaak te privé. Hij geeft je het gevoel dat je als luisteraar tussen z’n vieze sokken zit te rotzooien. Bij het vertalen stootte ik op details waarvan ik dacht: wil ik dat wel weten? Om die reden heb ik een letterlijke interpretatie vermeden") en Frank Vander Linden ("Bij Cohen mogen de bijbelverwijzingen dan ietwat funky klinken, als je zoiets in het Nederlands doet, is de eucharistievieringsfeer niet ver weg").

De zangers met het "10 om te zien" imago is niet meer. "Ik weet niet precies wat ik van deze plaat moet verwachten, maar ik sla een andere richting in. Het is een breuk met vroeger. Ik evolueer, ik groei, en ik leg dat vast: ik luister naar mezelf (Yasmine in Humo, 17/08/04)".

Ik heb de cd vandaag gekocht (net geen 15€ in de Bilbo) en op mijn P900 gezet. Het was aangenaam warm door de herfstzon, maar ik liep met kippenvel over straat. De teksten van deze luister plaat zijn adembenemend en worden gezongen met passie en veel overtuigingskracht. Dit is gewoon klasse. Vlaanderen heeft nu zijn eigen Norah Jones. Lang geleden dat muziek mij nog tot tranen toe ontroerd heeft.

"Dans me naar het hart van jou
Dans me naar het altaar nu en dans me daar heel zacht
Dans me door m’n tranen heen en dans me onverwacht
Breng me naar het fundament waar ik voortaan op bouw
Dans me naar het hart van jou"
(uit het nummer Dans me)

U zegt?
  1. DP says:

    As long as you want to dance with me… I’ll dance with you… for the rest of my life

Leave a reply.