Comme chez Soi

Het stond al jaren op de planning, maar we hadden nooit actie ondernomen om effectief te reserveren . Gisteren was dan eindelijk het moment gekomen om het beste restaurant van Belgie uit te proberen: Comme chez Soi.

Voor ik met deze blog begon (anders had ik er zeker een postje over geschreven), was ik al is gaan eten in De Karmeliet in Brugge, eveneens een 3-sterren Michelin restaurant. Met hetzelfde Bourgondisch heerschap ging ik dit keer richting Brussel.

Comme chez Soi ligt aan het Rouppe plein (Place Rouppe voor de Brusselaars) nabij het Zuidstation. Ik vind het nog steeds geen aangename buurt om er ‘s avonds rond te lopen. De auto kregen we niet direct geparkeerd zodat we besloten om gebruik te maken van de “service voiturier”.

Het ontvangst in het restaurant werd hartelijk verzorgd door Marie-Therese Wynants en Laurence Rigolet (de vrouwen van de chefs). Het eerste wat opviel in het restaurant was het mooie interieur in Art Nouveau stijl. Victor Horta was het eerst wat in mij opkwam, maar ik kon het restaurant (het gebouw) niet terugvinden op zijn biografie.

Een typisch kenmerk voor een 3-sterren restaurant is de aanwezigheid van personeel. Elke beweging die je maakt heeft men gezien, men reageert er uiterst attent en meestal anticipeert men zelfs. Om het iets platter uit te drukken: de stoel wordt hier nog onder uw gat geschoven.

In de Comme chez Soi kan je voor een menu kiezen of a la carte eten. Op de eentalig Franse kaart (online nochtans in 3 talen beschikbaar) kozen wij voor het menu “Saison” aan 128 euro (per man wel te verstaan):

 • Rode poon met peulerwten, gesneden oesters met sjalotazijn en haringeitjes
 • Gebakken Sint-Jakobsvruchten gevuld met spinazie
 • Fijne bouillon van griet, creme van steranijs en komijn, gebraden langoustines met zilveruitjes en munt
 • Rollade van fazant met ganzelever en kolen duo, braadvocht met tijm, mengeling van paddestoelen en tuinbonen
 • Krentenbrood met gedroogde vruchten en kaneel, gebakken Pink Lady appel met zure room

Als aperitief kozen we voor een glas champagne Veuve Clicquot Millesime 98, waar we 3 vishapjes bij kregen waaronder een palingkroketje en een hapje met verse tonijn.

Het moeilijkste, maar tegelijk het fijnste moment van de avond is het kiezen van de wijn. De wijnkaart zelf leest als een sprookje, of een droom als je wil. Omdat onze menu zowel wit als rode wijn kon verdragen, kozen we voor een half flesje wit en een half flesje rood. De sommelier stelde een Saint-Josephe Lyseras 2002 (Cotes du Rhone) voor en een krachtige Margaux (mmmmmm) Lebegorce-Zede uit 95. Een perfecte keuze, en ook qua budget (gezien de wijnkelder) een haalbare kaart (48 eur en 70 eur om precies te zijn).

Als je het menu bekijkt, dan ziet het er niet eens zo speciaal uit. Maar vergis je niet, wat op het bord kwam was gewoon top. Elk gerecht was een meesterwerkje met een uiterst fijn smaken pallet. Tot onze verbazing kwamen ze bij het hoofdgerecht een extra stukje fazant brengen, waardoor je hier zeker mag spreken over correcte hoeveelheden. De dessert kaart was erg uitgebreid, met koude en warme opties of een selectie kazen. Wij hadden krentenbrood met appel gevraagd en kregen er nog een sorbet van ananas bij.

De koffie was niet inbegrepen en kwam voor 7 eur op tafel. Een redelijke prijs want er hoorde een selectie van 6 zelfgemaakte confiserie hapjes bij.

Hoe ik ook mijn best doe, ik kan niets slechts bedenken over het eten. Maar toch waren er een aantal minpuntjes. De ruimte is redelijk klein en wij hadden best wat comfortabeler willen zitten. Je zit bijna bij de tafel ernaast op schoot. Een tweede aandachtspunt was de akoestiek in de zaal zelf. Die vond ik erg matig en vooral veel te luid om precies te zijn.

Wat kost een avondje Comme chez Soi? Wij betaalden net iets meer dan 200eur/persoon voor het menu, met 2 aangepaste wijnen, aperitief, koffie en de service (voiturier en fooi). Wie bespaart op wijn (een flesje bijvoorbeeld) en het aperitief overslaat, kan zeker nog eens 50 eur afdoen van de prijs.

Bij het verlaten van het restaurant stonden bovenvermelde dames terug klaar om de jassen aan te reiken. De service voiturier houdt dan weer in dat je auto klaar staat voor de deur (waarvan je de deuren natuurlijk niet zelf open doet).

Voor iedereen die zich thuis voelt onder de categorie “Bourgondier” is dit restaurant een feest. Ik wil er zeker nog is gaan, maar een jaartal durf ik er niet op plakken. De tussentijd vullen we zoals gewoonlijk op met minder sterretjes. Veel minder zelfs. Maar dat intens geniet moment, dat pakt niemand mij meer af.

U zegt?
 1. Tim says:

  Ik zou zeggen, steek de grens eens over. Ook Nederland telt een flink aantal toprestaurants.

 2. Smetty says:

  Inderdaad. Ik dacht zelfs dat we ondertussen gelijk staan wat 3-sterren resto’s betreft.

  Ik wil graag de grens oversteken en ze allemaal bespreken. Geen sponsor in de zaal?

 3. tom vrancken says:

  Tot mijn grote spijt kan ik op jullie site lezen dat jullie gerechten met foie gras op de menukaart hebben staan en promoten. Dit wil volgens mij zeggen dat jullie niet goed weten wat dit juist is. Het is de lever van zieke, gemartelde, onder dwang vetgevoederde eenden of ganzen (tot ze net niet kotsmisselijk bezwijken van de pijn en miserie) .
  Gelieve jullie hierover te informeren en bvb een filmpje te bekijken op volgende sites, zodat jullie tenminste weten waarover je het hebt als je over foie gras spreekt. De beelden zijn realistisch, en niks overdreven met de werkelijkheid. Het is zoals het echt gebeurt, de dag van vandaag in Frankrijk, en ook in Belgie.. Zelfs producenten van foie gras zoals Upignac geven dit gewoon toe.
  In diverse landen zoals Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Nederland, Engeland, Zwitserland en Polen is deze vorm van dierenmishandeling gelukkig al verboden. Dat zou zo moeten zijn in alle beschaafde landen…
  Het verkopen of promoten van foie gras is in mijn ogen even erg als het dwangvoederen zelf.
  Gelieve de moeite te doen even een kijkje te nemen achter de schermen van de “eendenleverproductie”.

  http://www.stopfoiegras.be/facts.php
  http://www.nofoiegras.org/FGphotos.htm
  http://www.stopgavage.com/videos.php

 4. ikke says:

  jou reply wijst erop dat je er niets van kent.

  In de toprestaurants serveert men immers top foie gras en die is van loslopende ganzen.

 5. Smetty says:

  Lever met het certificaat “loslopend” dus.

 6. veedeo says:

  Nog erger !!
  Probeert maar es los/rond te lopen met zo’n zware lever , lol
  🙂

 7. annemieke says:

  Wij hebben donderdagavond bij Comme Chez Soi gegeten. Inderdaad een onaangename buurt voor een restaurant met inmiddels twee sterren. We hebben redelijk gegeten maar niet bijzonder goed. Wel mochten we 200 euro per persoon afrekenen. Op zich niet erg indien er dan ook fantastisch gekookt wordt maar dat was geenzins het geval. Hier is sprake van een buitengewoon slechte prijs/kwaliteit verhouding. Service was redelijk maar we moesten een kwarter wachten op de wijn, de amuse was veel te koud en de desserts werden niet tegelijkertijd geserveerd.
  De ambiance van het eten in de keuken is niets bijzonders. Het kan niet lang duren voor dit rerstaurant ook z’n laatste ster kwijtraakt.

 8. Luc says:

  Door mijn professionele activiteiten kom ik wel meer in sterrenrestaurants terecht en tot op vandaag blijft Comme chez Soi volgens mijn ervaringen de referentie in België. Het decor, de meertalige perfecte bediening, de kwaliteit en diversiteit van de bereidingen, de fantastische wijnkaart, alles is in perfecte harmonie.
  Een kwartier wachten op een bestelde fles wijn is heel normaal, kwestie van na het openen van de fles de wijn niet te laten “schrikken” . Beweren “redelijk” te hebben gegeten, kan alleen maar getuigen van het “redelijk” beperkt referentiekader van de schrijver.

 9. Maxim says:

  Besten,

  ik weet heel goed wat het concept ‘Comme Chez Soi’ inhoudt daar ik er immers meer dan 20x uit eten ben geweest. Daardoor is mijn mening uiteraard wat gekleurd, maar mijn referentiekader is erg breed. Comme Chez Soi staat gelijk aan een unieke belevenis een ongedwongen sfeer met de meest schitterende gerechten. Prijs – kwaliteit vind ik ze meer correct dan andere sterrenresto’s, wetende dat er altijd een menu is die budgetvriendelijk is gezien het kader. Mensen die Comme Chez Soi afbreken zijn ofwel verwaand, ofwel totaal niet vertrouwd met dergelijke topkeukens.

 10. Smetty says:

  Opmerking over @Luc en @Maxim comments: het ‘redelijk’ gegeten slaat niet op mijn post, maar op comment nr 7. Het niet kunnen omgaan met het verschil ‘reageren op elkaar’ en ‘reageren op de schrijver’ zal vast met hun referentiekader te maken hebben.

 11. Valerie voor Canvas says:

  Wie chef Lionel Rigolet graag een keer aan het werk wil zien kan morgenavond op Canvas afstemmen. De chef-kok van het Brusselse Comme chez Soi is er dan te gast in het programma ‘In de keuken’ met Wim Opbrouck. Rigolet zal er twee gerechten bereiden die ook op het menu van zijn sterrenrestaurant staan. Later deze week kan je de recepten zelf ook in huis halen via canvas.be/indekeuken. Daar vind je dan ook handige videofragmenten om de moeilijkste stukken te herbekijken. ‘In de keuken’ zie je elke dinsdag om 20.40u op Canvas

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » Bruneau

Leave a reply.