Wijn

Ik had het in één van mijn vorige posts nog over de rubrieken in de Weekend Knack, en vergat daarbij te vertellen dat ik ook de wijnbesprekingen lees.

Daarnet viel mijn oog op volgende onschrijving: “…intens donkerrobijn, met oliedikke tranen. Rijp boeket waarin rode en blauwe pruimen, pure chocolade en mokka. Daarna heel vlezig en fluwelig, met vooral cassis en zwarte kers in de hoofdrol…” (Beschrijving Rouge de Bachen, Vin De Pays des Terroirs, Weekend Knack nr. 40).

Ik kan de smaak van blauwe pruimen oproepen, maar vraag mij nu af of rode pruimen misschien iets minder rijp zijn dan blauwe. Na pruimen pure chocolade oproepen en mokka, doet mij dan weer aan koffie denken.

De witte wijn klonk nog beter: “… parfum van mango, abrikoos en een streepje acaciahoning. Aangenaam exotisch in de mond, hoewel beendroog van structuur, met gekonfijte ananas, pompelmoes en abrikoos. Toch voldoende frisse zuren die het mollige opvangen…” (Beschrijving Finca Las Moras, Viognier 2004).

Dit lijkt me nog moeilijker. Zowel mango, abricoos, acaciahoning, gekonfijte ananas, pompelmoes en abrikoos in één palet smaken? Waarschijnlijk zou ik het al in een fruitsalade niet meer herkennen. Dus laat staan in witte wijn.

Het lijkt mij wel ongelooflijk cool om dat allemaal in wijn te kunnen smaken. Als ik groot ben, ga ik zeker is een wijncursus volgen. Ondertussen specialiseer ik mij verder in mijn “robusto” smaak: veel eik, rood fruit met bij voorkeur veel rode bes, fluweel op de tong en een sterke afdronk. Sinds ik dat communiceer naar de ober van dienst, mag ik duidelijk meer proeven dan mijn mannelijk gezelschap (hahaha).

Volgende keer noem ik mijn fruitsalade op als ik nog is een witte wijn nodig heb. Maar het moet wel droog zijn. Beendroog zelfs.

U zegt?
  1. Corto says:

    De makkelijkste manier om te weten hoe een wijn ongeveer gaat smaken is te kijken naar de druiven die erin verwerkt zijn.

    Ik denk dat wijnen met bv. een groot percentage “Cabernet Sauvignon” of Shiraz” aan je “robusto” smaak zullen voldoen.

    Voor een droge witte wijn lijkt de “Chardonnay” druif me een voor de hand liggende keuze.

    (Natuurlijk bestaan er nog honderden andere druivensoorten die aan deze criteria voldoen, maar deze “mainstream” druivensoorten vind je op bijna elke wijnkaart terug).

  2. Beste,

    En wat te denken van volgende smaken:

    dierlijk
    wild
    stalgeur
    zweet
    leer
    foxy
    zwavel
    aceton

    Ik heb dit volgende boekje bij mij thuis liggen, dat me helpt bij het klasseren van de wijnen die we kopen voor onze wijnkelder.

    De smaak van wijn
    kurt gibel
    isbn 90-274-6801-x
    70 pag

  3. maarten says:

    Ik meen dat iedereen, of zo goed als iedereen, proeft wat men beschrijft, alleen kan je er nog geen woord op plakken.
    En da’s belangrijk; woorden kunnen plakken op wat je proeft.
    Zodat je meteen weet wat men bedoelt als iemand het heeft over de molligheid of vettigheid van een chardonnay – maar wat een cliché-tip, die Chardonnay, Corto!

  4. vinejo says:

    Wijnen beschrijven is niet makkelijk.
    Maar je leert het wel.
    Voor mij zijn vooral de concentratie, het evenwicht en de afdronk belangrijk.
    Fruit en kruiden benoemen is moeilijk, het gebeurt veel dat iemand iets zegt ( bvb asperges ! ) en dat je dan ruikt en zegt : idd, nu ruik ik het ook.
    Suggestie ? Misschien
    Fun ? ZEKER.

Leave a reply.