Technologie dip

Mijn collega had lol gisteren. Hij heeft een eerder afwachtende houding ten opzichte van nieuwe technologie├źn, en dit voor zowel hardware als software. Al dat wiki, podcast, weblog en iPod gedoe is niet aan hem besteed, tewijl ik net een hevige voorstander ben van alles wat ruikt naar nieuw. Toen ik gisteren zuchtend vertelde dat mijn agenda gewist was en ik overwoog om terug zo een papieren ding te gebruiken, was dus zijn moment gekomen om met mijn technologie gebruik te lachen.

Mijn agenda staat op een Notes server en ik synchroniseer regelmatig met mijn P900 (mijn telefoon). Om het nog wat ingewikkelder te maken: ik heb ook een locale replica van Notes (een versie op mijn portable). Zondag kwam ik tot de vaststelling dat ik over 3 versies van mijn agenda beschikte. Iets later werd dat gereduceerd tot 2 versies. Helaas was net de juiste versie verdwenen. Een back-up had ik niet. Toen bleven er nog 2 versies over. Dan maar de laatste versie terug gezet, maar die was alles behalve up-to-date. Ik zal het wel merken de komende weken als ik iets of iemand vergeten ben…

Voor het eerst sinds ik mijn P900 in gebruik genomen heb en de papieren agenda ontslagen heb, ben ik toch gaan twijfelen. Zou ik het papier opnieuw overwegen?

Het synchronisatieprobleem bestaat al langer. Eerst gebruikte ik Outlook, maar daar liep de P900 helemaal op vast. Ik vrees dat de verstandigste beslissing zal zijn om te investeren in een back-up van de juiste data. Zo gezellig is een agenda weer bij elkaar sprokkelen nu ook weer niet.

Ook op school beleven we een beetje een technologie dip. De electronische leeromgeving heeft “een minder moment”, om het zachtjes uit te drukken. Dat uit zich vooral in foutmeldingen en lange wachttijden. Maandag was het onderwerp van de les nu net die electronische leeromgeving. Bij de studenten leverde dat vragen op zoals: “mogen wij ondertussen aan een andere les verder werken?” of ook “zou je die oefeningen die we moeten maken toch niet beter afprinten op papier?”.

Ik durf te voorspellen dat een aantal collega’s de boot zullen missen daardoor. Maar ik blijf optimistisch: er komt vast nog een boot. Misschien volgende week, misschien over een paar maanden, maar op dag moeten we allemaal mee op die boot.

Om af te ronden: neen, ik ga mijn oefeningen niet afprinten op papier en ik ga straks alles herinstalleren wat met mijn agenda en mijn telefoon te maken heeft.

Misschien dat ik wel mijn agenda tot het einde van het jaar… afprint op papier. Dat zijn maar 3 bladzijden. Gewoon voor de zekerheid. Af en toe kan een beetje papier toch geen kwaad denk ik dan…

U zegt?
 1. i. says:

  Voor de leeromgeving is er alvast licht aan het eind van de tunnel. Het probleem met de time-outs is opgelost, de gebruikers zouden up-to-date moeten worden in de komende dagen…

 2. Hmm… technische prullen! ‘Leuk’!
  Inderdaad frustrerend… bij ons lopen er ook een paar rond die telkens weer de meest mooie online dingen willen doen, en dan keer op keer prullen hebben (beamer kapot, laptop kapot, internet kapot, link gebroken, login vergeten,….). Ik heb enorm respect voor docenten die blijven proberen en erg mooie dingen opzetten.

  (en – laten we even eerlijk zegge – dat microsoft active sync gedoe is B*SHIT!

  Ben zelf al twee keer alles kwijt geweest door niet perfect te synchroniseren in de juiste richting, of na een full reset niet de twintig pagina tellende handleidng stap voor stap te hebben doorgenomen hoe ik de volle agenda de lege moet laten overschrijven en niet vice versa. Grmbl.
  (aan de andere kant – ik word zo vaak in de wandelgangen tegengehouden op beide jobs (en int wiekent) voor een ‘snelle afspraak’ dat een papieren agenda een *nachtmerrie* zou zijn.

 3. Geert says:

  Hoewel ik heel erg into technologie ben – zeker als het ons leven aangenamer kan maken – zweer ik toch bij good old papier als het op een agenda aankomt. Enkele jaren geleden heb ik het ook eens online geprobeerd, maar na vijf (5!)unexpected failures (inderdaad M$…) ben ik (tegen beter weten in?) toch maar weer overgeschakeld op papier.

  Het feit dat we hier op school elk jaar een aanvulling krijgen in onze papieren agenda maakt bovendien de verleiding om toch weer de elektronische stap te zetten, een heel stuk kleiner. En gelukkig heeft mijn vrouw een zeer goed geheugen…

Leave a reply.