Hoe lees ik weblogs op een georganiseerde manier?

Ik begin mijzelf stilaan een blog evangelist te voelen. Als ik kon, dan zou ik iedereen aan het bloggen zetten. Gisteren probeerde ik een vriendin uit te leggen (via MSN) waarom zij baat zou hebben bij een weblog en hoe ze deze kon lezen met een aggregator. Voor mij zijn bloggen, RSS, ATOM, OPML, aggregators, podcasts en al dat andere speelgoed een dagelijkse realiteit, voor anderen het begin van een zoektocht. Deze blog is speciaal voor wie nog werkt met “favorieten” in zijn browser, maar toch de stap wil zetten naar het lezen van blogs op een daarvoor ontwikkelde manier. Het is gebaseerd op mijn ervaring, geschreven voor newbies, en dus geen analyse van wat er beschikbaar is op de markt. Voor wie verder leest: welkom op deze marathon blog.

Een aggregator. Een watte?

Er is niks mis mee om websites die je wenst te onthouden te bookmarken, en deze te bewaren in de “favorieten folder” van je browser. Weblogs, die ook websites zijn, worden echter op een andere manier gelezen. Stel dat smetty.be de enige weblog is die je leest, dan is een bookmark voldoende om de blog snel terug te vinden en waarschijnlijk ken je de url na het tweede bezoek als uit je hoofd. Na een tijdje stel je echter vast dat het aantal blogs dat je leest opgelopen is tot een 20-tal. Het controleren van 20 blogs via je bookmarks (of in het slechtste geval door ze één voor één in te typen), kost veel tijd en gaat misschien zelfs vervelend worden. Op zo een moment wordt het tijd om over te schakelen naar een programma dat de blogs voor jou gaat checken op nieuwe posts. Zo een programma noemen we een aggregator (of een news reader), maar zoals ik verder ga beschrijven wordt deze technologie nu ook ingebouwd in browsers en andere software.

RSS of ATOM? Sla me dood?

Omdat een aggregator een blog zou kunnen lezen is er een extra stukje code vereist op de weblog (syndication wordt hier vaak als omschrijving gebruikt). Een aggregator gebruikt dus deze code om te bepalen of er iets nieuws (meestal tekst, maar nu ook audio en video) geplaatst is. Dat wil dus ook zeggen dat niet elke weblog gelezen kan worden via een aggregator. Afhankelijk van de gebruikte technologie zal een weblog volgende termen vermelden: RSS, ATOM, RDF, Syndicate this site, + My Yahoo, Sub Bloglines enz. Meestal worden deze termen geplaatst in een balkje met een oranje of (soms) een blauwe kleur, maar dit is niet altijd het geval. Voor wie nu al in paniek schiet, is er goed nieuws: vele aggregators zoeken zelf naar deze code na het ingeven van de url (bijvoorbeeld www.smetty.be voor mijn blog ) of kennen een systeem van drag and drop (slepen van code in de aggregator).

De keuze voor de juiste software

Er zijn op dit moment verschillende manieren om een weblog te lezen. Ik zou een onderscheid willen maken tussen programma’s zonder client (die overal en onafhankelijk van waar je werkt beschikbaar zijn, te vergelijken met wat webmail is voor email) en met client (software geïnstalleerd op je eigen portable of pc, wat Outlook of Thunderbird is voor email). Heb je geen eigen pc of portable, dan zal het misschien prettiger zijn om overal je weblogs te kunnen consulteren. Wie wel over een vast station beschikt kan gewoon beiden proberen en dan een keuze maken. Over het algemeen bieden de programma’s zonder client het voordeel dat ze overal ter beschikking zijn, maar hebben ze minder content management functionaliteit. Met een client ben je dus gebonden aan je eigen pc of portable, maar kan je het lezen van je weblogs instellen en beheren naar eigen believen.Ik bespreek hieronder vier mogelijkheden: Bloglines (online aggregator), Sharpreader (client aggregator), My Yahoo (personal content page) en Firefox (browser).

Zonder Client: Bloglines en My Yahoo

Bloglines is een eenvoudige manier om blogs online te lezen, het is een online aggregator software. Surf naar http://www.bloglines.com/ en maak een nieuwe account aan via een emailadres en een paswoord.

Om een blog te importeren is het voldoende de url op te geven van de blog en op subscribe te klikken.

Het programma doet voor jou de rest, het resultaat kan je hieronder zien (heb je al een andere aggregator tool, lees dan onderaan de uitleg over OPML files). Bloglines biedt vooral nadelen voor de ervaren gebruiker die een uitgebreide management tool verwacht, maar is ideaal voor de beginnende blog lezer. Maak het jezelf comfortabel en installeer ook nog de Bloglines Notifier als je beschikt over een eigen pc. Dit is een klein programmaatje in je toolbar, dat aangeeft of er nieuwe blogs beschikbaar zijn.

Mediabedrijf Yahoo is bekend voor zijn mailaccounts, search engine, maar ook als aanbieder van content. Wie over een account beschikt bij Yahoo kan er zijn eigen My Yahoo pagina maken.

Hierin kan de gebruiker zelf kiezen welke informatie hij wil lezen (nieuws, comics, het weer in Gent, email, support groups en sinds kort ook…blogs). Een erg mooi concept, maar toch vooral gefocust op de grotere regio’s (Noord-Amerika, Frankrijk, UK…). De illustratie hierboven geeft een voorbeeld van mijn eigen my Yahoo page. Om een blog te lezen op deze page moet je natuurlijk eerst ingelogd zijn. Kies dan voor “ADD content” en geef de url van de blog in en klik op Find. Bevestig dat je de blog wil toevoegen door op + ADD te klikken. Het resultaat kan je hierboven zien waar ik smetty.be toegevoegd heb op mijn My Yahoo pagina. Deze optie is enkel interessant indien het aantal blogs dat je wil lezen beperkt blijft tot een vijf-tal en indien je gebruik wil maken van “My Yahoo” natuurlijk.

 

Met Client: Sharpreader en Firefox.

Ik gebruik Sharpreader, een gratis aggregator client, omdat het een eenvoudig programma is, en toch voldoet aan mijn eisen (er zijn alternatieven in overvloed, waarvan de betalende Feeddemon waarschijnlijk de bekendste en meest degelijke is). Surf naar www.sharpreader.net en installeer het programma. Bij Sharpreader kan je gebruiken maken van drag and drop om blogs toe te voegen. Ga bijvoorbeeld op smetty.be naar het icoontje  en sleep dit ergens binnen je “subscribed feeds” in sharpreader. Natuurlijk kan je hier ook de url ingeven van de weblog die je wil lezen, dan rest er je enkel nog op “subscribe” te klikken. Op een screenshot van mijn Sharpreader programma hieronder zie je links een lijst met folders, rechts bovenaan alle posts uit een bepaalde blog, en rechts onder de inhoud van één feed (in dit geval de comic Pearls Before Swine).

Een laatste mogelijkheid die ik wil bespreken, zit ingebouwd in de nieuwe Firefox browser. Eerst en vooral moet je natuurlijk deze browser ge

U zegt?
 1. Huug says:

  Pfft, wat een goedoe. Ik lees niet alleen blogs als er nieuwe posts op komen, ik lees ook graag de commentaren erbij. Dus zelfs als er niets nieuws gepost is geweest kan er wel commentaar bij komen. Gaan ze daar ook iets op verzinnen ?

 2. Smetty says:

  Je hebt gelijk. De commentaren maken de blog. Ik merk zelf in mijn statistieken dat mensen de commentaren bij een blog vaak lezen. Commentaren geven ook aan of er leven is op de website, en wie je weblog leest. Dat wil je als blogger weten, maar dat willen ook de lezers van je blog weten.

  Ik lees 55 blogs waarvan er geen enkele is waarbij ik de commentaren kan lezen. De oorzaak ligt niet bij de aggregator (bij mij Sharpreader), maar wel bij de weblog aanbieder zelf (jij en ik dus). Het is mogelijk met RSS 2.0. om dat in je feed in te bouwen zodat de commentaren meegegeven worden . Mijn programmeur zegt dat zoiets niet moeilijk is. Bij deze zet ik commentaren op mijn wishlist voor mij blog. Bedankt voor de tip 🙂

 3. Pierre says:

  Hoi Smetty,

  Wat commentaren betreft zijn er een aantal opties:
  * geen commentaren beschikbaar stellen (gebeurt vaak)
  * commentaren in de feed (doe ik http://www.gorissen.info/pierre )
  * afzonderlijke feeds voor commentaren (zoals bijvoorbeeld bij http://www.inter-net-viewer.nl/weblog/)

  Ik vind het stuk overigens niet te lang. Waarschijnlijk breng je een aantal nieuwkomers al in de eerste alinea flink aan het schrikken met het lijstje afkortnigen en kreten dat daar in staat. Een ‘Nederlands’ woord voor ‘aggregator’ zou natuurlijk beter zijn, maar ik moet toegeven dat ik ook niet verder gekomen ben dan ‘verzamelaar’.

 4. Smetty says:

  Je hebt gelijk Pierre. Maar ik krijg grijs haar van vertalingen, zeker als men weblogs gaat vertalen door dagboeken. En euh… een Vlaming gaat het zeker ander vertalen… ik gok op ‘collectioneurs’ 🙂

 5. LVB says:

  Ik gebruik Bloglines vooral om te ontdekken op welke blogs er nieuwe artikels verschenen zijn, en om op basis van de titels en de eerste zinnen te beslissen of het onderwerp mij interesseert of niet. Zo ja, dan klik ik door naar het eigenlijke artikel op de weblog. Daar kan ik dan de reacties lezen.

  Ik zie de aggregator dus eerder als een middel om interessante inhoud te “ontdekken”, en niet als een middel van waaruit ik alles ook effectief ga lezen.

 6. lord CMS says:

  ik heb nu ook bloglines, dank zij de doorverwijzing door huug 😉

 7. Edwin says:

  Ik ben ooit overgestapt naar netvibes en geniet nog dagelijks van die prachtige toepassing. Rss zoals het bedoeld is!

  http://zbdigitaal.blogspot.com/2006/04/een-definitieve-rss-startpagina.html

  Groet,

  Edwin

 8. Tineke says:

  Dag Smetty,
  Ik wist dat ik op jouw site naar dit soort informatie moest zoeken. En ik word beloond met een heus artikel. Alleen dateert je artikel van 2004.
  Zijn er ondertussen updates over dit onderwerp?
  Of gebruik je nog steeds SharpReader?
  Ik ga die meteen installeren en aangezien ik ook Firefox gebruik, ga ik dat ook uitzoeken.
  Tineke

 9. Smetty says:

  Ondertussen gebruik ik Google Reader. Ik zal eens een update schrijven voor die post… Goed idee.

 10. Tanguy Veys says:

  Ik blijf zweren bij good old Feedreader. Dit geeft met wat ik nodig heb.

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Google Reader Trends
 2. Huug & Druug » Nerd-Alert
 3. Podcast 4: Innovatief met podcasting
 4. Smetty's Soapbox » Blog Archive » BlogBridge en de dikke bug

Leave a reply.