Audiofragmenten beluisteren (1): MS Live Meeting

Sinds kort maken bloggers gebruik van de mogelijkheid om audiofragmenten beschikbaar te stellen. Soms worden die gemaakt aan de keukentafel, anderen zijn opgenomen met professionele software. Ik ben een handleiding aan het schrijven voor Doppler, en zo doende al een paar dagen aan het testen en proberen met podcasts. Zo kwam ik bij iets totaal anders terecht.

Ik ben een trouwe lezer van Steve Rubel die onlangs samen met Pamela Parker in een webinar zat. Steve is een PR man (en VP van Cooperkatz), Pamela is journaliste en schrijft op CLickz (Jupitermedia Corporation) De webinar werd bijgewoond door 300 PR professionals en opgenomen met Microsoft Office Live Meeting.

Live Meeting is een software product waarbij mensen virtueel een seminarie kunnen volgen. De deelnemers volgen van op hun eigen computer beelden, toepassingen, webpagina’s of bestanden in real time. De software voorziet interactiviteit voor de deelnemers door het gebruik van real-time polling, elektronische whiteboards, de mogelijkheid tot doorklikken etc.

De webinar is terug te vinden op het seminar archive van de Live Meeting website (het betreft hier duidelijk een gesponsorde demo). We krijgen een lijst met beschikbare seminaries en kiezen voor onze webinar. Het valt aan te raden om als browser Internet Explorer te kiezen, uit eigen ervaring kan ik zeggen dat met Firefox niet dezelfde resultaten bereikt kunnen worden.

We krijgen een scherm waar om een ID en een paswoord gevraagd wordt. Deze werden in de link geïntegreerd. We vullen onze naam in om naar het volgende scherm te gaan.

Het inlog proces is nog niet afgewerkt en op het volgende scherm wordt ons emailadres en de bedrijfsnaam gevraagd. Nadat we ook dat ingevuld hebben, komen we eindelijk op een keuzescherm.

Ik koos voor de meest geavanceerde mogelijkheid: streamed audio en video. Je krijgt dan het volledige seminarie te zien (inclusief slides, interventies etc). De slideshow zelf kreeg ik met geen enkele screen capture vastgelegd. De video neemt letterlijk je scherm over in elke applicatie! Dat is op zich wel een bijzondere ervaring. Mijn screen capture bleef gewoon verder spelen in mijn fotoprogramma, in Word… stel het je maar voor als een foto die je invoegt, maar zich niet gedraagt als een foto, maar als een filmpje… iek!

Een interessant programma om te gebruiken in een professionele zakelijke omgeving, maar ik zie ook mogelijkheden binnen de onderwijswereld. Deelnemers kunnen niet alleen het seminarie volgen, maar ook actief deelnemen door het woord te vragen of het whiteboard te gebruiken. De seminarie verantwoordelijk heeft controle over de participanten via de inlogprocedure. Indien het geheel opgenomen wordt, kan het een verder leven gaan lijden en alsnog beschikbaar gesteld voor verdere beluistering. In de product specs wordt hieraan weinig aandacht besteed en vooral de klemtoon gelegd op het live aspect.

Ik vind het streamende aspect en de focus op het live moment erg beperkend. Voor mij betekent dit dat ik achter een computer moet gaan zitten met internetconnectie. De audio versie kan ik dus niet bewaren op mijn harde schijf en ergens anders beluisteren (wat met podcasting wel kan). De presentatie kan ik bijvoorbeeld ook niet afspelen in een leslokaal zonder internetconnectie, en een sales kan zijn product presentatie niet meenemen naar een plaats zonder internet connectie.

Prima software dus voor het organiseren van een webinar, maar wat mij betreft enkele tekortkomingen voor gebruik achteraf.

Update 01/11: Het is wel mogelijk om een screencapture te doen van bijvoorbeeld Windows Media Player. Hiervoor moet je de video acceleration helemaal uitzetten (Tools – Options – Performance). Op die manier neemt de video het scherm niet over.

U zegt?
 1. LVB says:

  Zeker dat je het niet kunt downloaden of opnemen? Ik heb Live Meeting nog niet zelf uitgeprobeerd, maar:

  – op http://support.microsoft.com/?kbid=885319 staat iets over downloaden

  – met TotalRecorder ( http://www.highcriteria.com/ ) kan je alles wat je hoort via je geluidskaart, opnemen. Dat zou alvast een oplossing bieden voor het geluid.

  – Als beeld en geluid via het mms:// protocol verlopen, kan je het opnemen met ASFrecorder. Je moet dan wel de exacte URL van de stream kennen.

 2. Smetty says:

  Een paar weken geleden hebben we binnen de Doppler supportgroup een 10-tal tools uitgeprobeerd omdat we een Skype conferentie wilden opnemen en gebruiken in een podcast. We zijn daar niet in geslaagd, maar we konden wel live stream radioprogramma’s opnemen met de meeste van die tools. Als dat kan, dan kunnen we inderdaad ook zo een meeting opnemen. Voor wie het wil:het kan. Maar ik vind dat al te ver gaan voor een gewoon audiofragment waar ik wil naar luisteren.

  Wat het downloaden betreft, staat er op die support site een serieuze restrictie:

  Note: You must log on as an account administrator or as the meeting organizer to download recorded meetings.

  Maar het klopt wat je zegt, wie moeite doet, kan zelf een opname realiseren.

 3. ine says:

  misschien moeten we onze notas wel eens samenleggen… ik ben handleiding aan het schrijven voor photoblog… podcasting. not as simple as thought… grin

 4. Asfaltkonijn says:

  @Smetty: Ben onlangs nog geinterviewd geweest over Skype, en dat werd toen ook aan de andere kant “opgenomen” met “speciale afluisterapparatuur”. Dat bestaat dus zeker (en de meeste journalisten zullen dat wel hebben liggen), maar in dit geval was het dus echt wel storend, want ik hoorde daardoor constant een soort echo .. Maar het blijft wel uitermate handig voor de journalist.

Leave a reply.