Op zoek naar meer bandbreedte

Ik las net op Adam Curry’s website een probleem waar ik momenteel zelf ook met worstel: het gebrek aan bandbreedte. Voor 41,95€ heb ik 10GB tranfer-limiet bij Telenet, met de mogelijkheid om uit te breiden aan 1€/GB. Dat maakt dan maxim 30GB per maand voor 61,95€. Een interessante website om producten te vergelijken is vergelijking.be.

Ik ben momenteel stappen aan het ondernemen om over te schakelen naar ADSL2FIT. Iemand ervaring hiermee? Het product "SMALL" heeft volgende specs:

 1. Downstream: 4Mbit
 2. Upstream: 512Kbit
 3. Gegarandeerde snelheden: nee
 4. Data-volume: 40Gbyte inbegrepen
 5. Installatiekosten: €30,25
 6. Maandelijks abonnement: €35,36
 7. Extra-volume: €1,00 per 1GByte

Eventjes gaan kijken bij onze noorderburen. Er is duidelijk inhoudelijk veel meer keuze. Daarnaast heet de "transfer-limiet" er "verkeers-limiet" en die wordt meestal vastgelegd via een "fair use policy (F.U.P)". En dat betekent: "Een F.U.P. houdt in dat bij normaal gebruik geen extra factuur wordt gestuurd. Blijkt dat u bijvoorbeeld een professionele dienst aanbiedt die enorm veel dataverkeer veroorzaakt en u gebruikt hiervoor een voor particulier gebruik bestemd abonnement, dan kan dat worden aangemerkt als unfair use waardoor de ISP kan besluiten dat u extra moet betalen."

Ik zie daar wel een voordeel in. Als iedereen meer bandbreedte gebruikt (bijvoorbeeld door te podcasten), dan gaat ook het gemiddelde verbruik omhoog. En dit zonder extra kosten. Ik vraag me af waar onze telco’s die heilige 10 GB transfer-limiet vandaan halen. En vooral hoelang ze nog gaan vasthouden aan dit ondertussen achterhaald principe.

U zegt?
 1. Karel says:

  Free bandwith.. as in free beer?

 2. Smetty says:

  Free beer… Dat fenomeen is mij bekend ja… schijnt een algemeen erkend gegeven te zijn ter hoogte van Aalst.

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » Goodbye FullADSL/Academic Broadband

Leave a reply.