Podcasting

Wie zijn favoriete muziek altijd bij zich wil hebben, heeft 1001 mogelijkheden om dit te doen. Een beetje mp3 speler heeft al snel enkele GB opslagruimte ter beschikking. Echter, wie hetzelfde wil doen met zijn favoriete radio programma, moet wat meer moeite doen. Je kan online en live luisteren, en met een beetje geluk bewaart de zender het programma zodat je het ook achteraf kan beluisteren. Wie iets technischer aangelegd is, kan de live stream zelf via een programma opslaan op zijn harde schijf, echter wel in het formaat dat de zender aanbiedt.

En dan komt Adam Curry, jawel de Amerikaanse Hollander (of was het nu omgekeerd?), op de proppen met Podcasting. En dat is (via Engadget): “a Podcast is an audio file, a MP3, most likely, in talk show format, along with a way to subscribe to the show and have it automatically delivered to your iPod when you plug in to iTunes”.

Hoe werkt het:

  1. Installeer iPodder (of een ander gelijkaardig programma). iPodder is een aggregator voor radioblogs, waarop je ingeschreven hebt (net zoals bloglines, sharpreader etc.). Opmerking: de software is duidelijk nog in een beta fase, zo ben je standaard ingeschreven op 3 blogs en is er nog geen mogelijk om te unsubscriben.
  2. Installeer iTunes.
  3. Een nieuwe feed wordt bewaard in een speciale folder op je harde schijf en doorgestuurd naar iTunes, waar het in een folder in de
    library zichtbaar wordt.
  4. De file kan nu afgespeeld worden met iTunes, en dus ook gesynct met iPod.

Welke podcasts zijn vandaag beschikbaar? Natuurlijk is er “The Daily Source Code” van Adam Curry, en de volledige lijst van iPodder staat hier. Nog geen wereldschokkende lijst met mogelijkheden, maar dat komt eraan.

Het belangrijkste aan het hele verhaal is dat we vanaf nu anders kunnen omgaan met het medium radio. Niet meer afstemmen op het moment dat de media planners ons willen laten luisteren, maar wel waar, wanneer én hoe wij het zelf willen. Daarnaast is er nog een eigenschap uniek aan het medium “het internet”: iedereen kan zowel radiomaker als luisteraar zijn. En komt in de geschiedenis na radio niet de TV?

Update:
Nog meer geeky stuff: Podcast (luister naar) de Gillmor Gang op Gnomedex 4.0., en meer interessante praktische info bij Howard Greenstein.

U zegt?

Leave a reply.