Wegwerp maatschappij

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik vrij onverwacht een opdracht in het onderwijs. Ik was nog maar net verhuisd, en had besloten mijn desktop en printer niet mee te nemen wegens respectievelijk te onhandig en te oud. Omdat ik asap lesnota’s moest kunnen maken, heb ik toen een portable gekocht, een Linksys router, een Telenet aansluiting en een Canon Bubble Jet i350 printer.

In Test Aankoop had net een printertest gestaan waar de voorganger (het toestel was op de datum van publicatie al obsolete) van de i350 als beste prijs/kwaliteit stond aangeschreven. Omdat ik vooral print in zwart/wit en occasioneel in kleur, de categorie waar die printer in zat, was de keuze voor de opvolger snel gemaakt. Het printertje werkte perfect tot en met de examenvragen van juni. Zoals dat gaat een nieuwe cartridge gekocht (van een wit merk gekocht), maar zonder resultaat. De vakantie kwam eraan en ik heb verder geen aandacht meer besteed aan het probleem.

Vorig weekend besloten zowel een nieuwe zwart als kleuren cartridge te kopen. Nog steeds geen resultaat. De printer dan maar 10 keer “deep cleaning” laten uitvoeren, maar ook dat mocht niet baten. Omdat er dringend geprint moest worden, vandaag dan maar een beslissing genomen. Ik heb het toestel vorig jaar gekocht aan €81, vandaag is het te koop aan €69 (Makro). De kostprijs van reparatie (werkuren) en/of nieuwe wisselstukken zullen bijna gelijk zijn aan een nieuwe printer. Dus eigenlijk had ik geen keuze meer: een nieuwe printer kopen dan maar.

Als een product maar een jaar oud wordt, dan zie ik het nut niet meer in van een consumententest. Vandaag dus gewoon een HP Photosmart 7260 gekocht aan de prijs van 89€ (met kleuren en foto cartridge, maar zonder zwart patroon). Daarnet een eerste fotoprint test gedaan en de kwaliteit is verbazend goed voor zo een low budget toestel. Of het ook interessant is om nu zelf mijn foto’s te printen zal ik wel snel merken aan het verbruik van mijn cartridge.

Blij dat ik weer kan printen, maar toch heb ik ergens een slecht gevoel bij onze consumptie maatschappij: nieuw is goedkoper dan laten herstellen. Printers zijn misschien het voorbeeld bij uitstek van de weggooi cultuur. De vendor maakt zijn winst niet op het toestel, maar op de inktpatronen. Mijn andere HP printer, een tweedehandsje en ondertussen al 14 jaar oud, wordt nog steeds gebruikt onder enig probleem. Vroeger was beter, en toch weer niet. We plannen de printer aan te sluiten op een Apple Airport Express. En dat kon dan vroeger weer niet…

U zegt?

Leave a reply.