Gentse burgemeester ontslaat 19 hulpagenten

Gelezen op vrtnieuws.net op 01/10/04: “De stad Gent ontslaat 19 van haar hulpagenten die verdacht worden van gesjoemel met parkeerjetons. Enkelen van hen zouden met jetons om de parkeerautomaten te testen, zelf gratis hebben geparkeerd. De anderen zouden dat misbruik niet hebben gemeld.”

En verder: “De burger kan geen respect hebben voor be√ędigde ambtenaren die zelf sjoemelen. Doordat het vertrouwen van de burger weg is, is ook het vertrouwen met het stadsbestuur totaal geschonden”, vindt Beke.

Woew. Ik schrok wel even. Negentien personen onmiddellijk ontslaan is ook niet van de poes. Enerzijds is het een voorbeeld stellen. Ambtenaren horen het voorbeeld te geven. En misschien verwachten we dat van de politie net ietsjes meer. Anderzijds heb ik een beetje het gevoel van de kleine garnalen die opgeofferd worden.

Mijn ervaring is dat, hoe hoger iemand op de ladder staat, hoe groter het bedrag of de waarde die ontvreemd wordt. Noem mij een pessimist of een verzuurde Belg, maar ik geloof niet dat er op het stadhuis in Gent geen grotere bedragen “minder goed besteed worden”. Alleen zullen we dat nooit te weten komen. Ik denk daarbij niet aan hoge bedragen, maar eerder aan een onrechtmatig etentje, telefoneren op kosten van de stad, kleine aankopen in eigen voordeel, gunsten verlenen, enz…

Moeten deze hulpagenten ongestraft gelaten worden? Natuurlijk niet, maar we hoeven ook niet heiliger te zijn dan de paus. Ik ga er zelfs de bijbel even bij sleuren: “hij die zonder zonde is, werpe de eerste steen”.

U zegt?
 1. DSL says:

  Ik wens toch te reageren op de zaak van het ontslag van de hulpagenten. Ik was namelijk aanwezig op de rechtzaak. Vrijdag 29/10/2004 doet de rechtbank een uitspraak. Ik vind het gevaarlijk van de burgemeester om die mensen te beschuldigen nog voor ze voor de rechtbank verschijnen. In Belgie is er een scheiding van machten. Gelukkig. Maandag of dinsdag worden de hulpagenten ontslagen op vraag van de burgemeester. Ik vond dit zo onrechtvaardig. Men neemt mensen hun toekomst af. En voor wat? Er is nog niets bewezen. De gemeenteraad en de burgemeester zouden beter de uitspraak afwachten alvorens verklaringen af te leggen in de media. Die verklaringen kunnen hen in een lastig parket brengen. wat als die hulpagenten niet gesjoemeld hebben volgens de rechter? Dan is er een probleem. En dat probleem noemt laster en eerroof.

 2. Yamakasi says:

  Hallo,
  Ik wil toch even reageren op dit artikel.
  Zelf ben ik tewerkgesteld bij de politie in Gent.
  De reden waarom dit zo opgeblazen word is eigenlijk heel simpel.al een jaar hadden ze op het stadhuis het idee om het betalend parkeren volledig te laten controleren door burgerpersoneel, maar wat met de hulpagenten?? In de morgen verklaard onze o zo perfecte burgervader dat alle hulpagenten naar een andere dienst of zone konden verhuizen. pardon my french Maar dat is dikke bullshit.. Al een jaar proberen die hulpagenten te muteren naar een andere zone dit werd telkens geweigerd omdat je drie jaar moet binnen zijn voor je dit kan (de hulpagenten waren in september nog ma
  Gent heeft een probleem; het heeft teveel hulpagenten. De hulpagenten die in de interventiedienst zitten verhuizen allemaal naar de wijken omdat de korpschef enkel maar insp. in zijn ID wil. nu geeft dit een probleem wan wat gaat er gebeuren met die van het pve bureau??

 3. yamaka says:

  sorry I was drunk when I wrote this

Leave a reply.