GTD: facebook – een laatste poging

Gisteren had ik weblogs, wiki’s en forums op het lesmenu staan. Die laatste 2 zitten in bijna elke elektronische leeromgeving, en daar valt dus ook binnen een onderwijscontext veel over te vertellen. Het onderwerp gaat ondertussen een jaar of 4 mee, en elke keer is er een nieuwe evolutie merkbaar. Van de 40 studenten, was er gisteren 1 iemand die een blog had (zelfs geen Spaces meer). Buiten die ene persoon, las er ook niemand bewust blogs, maar iedereen kent wel de zattevrienden natuurlijk. In tegenstelling tot de vorige jaren, blijkt nu dus ook MSN Spaces en MySpace helemaal out te zijn. Ze zitten wel massaal op Facebook, en een minderheid op Netlog.

In de cursus die ik deze zomer geschreven heb, staat wel dat je zelf een soort blog kan bijhouden via Facebook en Netlog, maar ik besefte gisteren dat ik blogs lezen, of iets met RSS om het breder te houden, ook had moeten demonstreren binnen die 2 social network sites. Een gemiste kans. Maar ik heb nog 2 lessen om het goed te maken.

Een pure blog bijhouden is eigenlijk ook oud en out lijkt het. Misschien moet ik bloggen meer als een vorm van sharen gaan zien, dan als een doel op zich. Want het maakt toch ook niet uit of je nu blogt, dan wel een groep hebt binnen Facebook of Netlog en daar je ding doet?

En dat inzicht komt op een moment dat ik eigenlijk (weer) aan het twijfelen ben voor mezelf over het nut van Facebook en of het eigenlijk wel verantwoord is om er tijd in te steken. Ik wil helemaal geen lid zijn van groepen die mij niet interesseren en ik stoor mij aan het miljoenste bericht waar ik niets met kan aanvangen en al zal zeker aan het feit dat Facebook soms gewoon niet doet wat het moet doen. In die zin heb ik gisteren met plezier dit bericht en de reacties bij Ine gelezen. Om lama in de comments op diezelfde post te citeren: “Facebook is handig voor events en het onderhoud van een kennissennetwerk”. Klopt. Ik voeg er voor mezelf ‘educatief gebruik’ aan toe.

Vooral die ‘een kennissennetwerk’ is belangrijk voor mij. Ik denk dat mijn frustratie met de applicatie ook voorkomt uit het feit dat het een mix is van vrienden en verschillende van mijn netwerken door elkaar. Het zijn alle online en offline identiteiten in 1 verpakking en dat werkt niet voor mij. Bij LinkedIn heb ik dat gevoel bijvoorbeeld niet en bij Twitter niet meer sinds ik er ook zwaar in geknipt heb. Dus laten we het nog 1 maal proberen: Facebook moet voor mij gerelateerd zijn aan onderwijs-, blogging- of technologie netwerken en events. Alles wat daar niet in past, gaat er direct uit. Knip knip.

U zegt?
 1. Twee opmerkingen, Smetty

  De weblog pur sang verliest de aantrekkingskracht, net zoals langzamerhand alle websites met een pretentie een verzamelpunt van informatie te zijn. Ik besteed relatief weinig aandacht aan wat er precies op mijn “homepage” staat, omdat de meeste bezoekers toch via de zoekmachines bij de afzonderlijke entries uitkomen. Als je dus een band met je lezers wil vormen komt dat vooral door de conversatie die – als het goed is – door die afzonderlijke bijdragen ontstaat.

  Facebook heb ik niet helemaal opgegeven, maar wel voor het grootste gedeelte. Ik gebruikt ping.fm (vandaag even in het ongerede geraakt, maar anderszins heel zinnig) om op een hele serie netwerken, inclusief facebook, mijn boodschapjes kwijt te raken. Naar facebook kijk ik bijna niet meer, maar gebruik friendfeed als mijn centrale scherm voor sociale netwerken. Wat gecompliceerd, maar door het een en ander te consolideren is het allemaal beter te managen.

  Fons

 2. Smetty says:

  @Fons: goed punt. Zelf heb ik wel nog een paar verzamelpunten, maar misschien gaat dat er uit. Nu, als we het over een weblog in een onderwijscontext hebben, dan gaat het meestal over leerkrachten die een klasblog of een vakblog hebben, en heel soms is er ook een schoolblog. Daar gaat het bijna alleen over de band met de lezers, in dit geval de leerlingen en vaak ook de ouders.

  Ik heb een Friendfeed account, maar moet die nog eens in gebruik nemen. Had dat nooit als een soort centraal scherm gezien, maar als dat voor jou wel zo werkt, dan moet ik er misschien ook eens naar kijken. Bedankt voor de tip. 🙂

 3. Serge says:

  Allemaal begrijpelijke argumenten. Maar alles opgeteld komt het bij heel veel dingen op hetzelfde neer: je haalt er zelf uit wat je wil. Je hoeft geen lid te worden van allerlei groepen die je niet interesseren, of vriendjes met dito mensen, of… Het enige nadeel is dat het, zeker op FB, soms wat tijd kost om dingen te ‘ignoren’ en ‘declinen’ en dies meer, maar het eindresultaat is, in mijn ervaring, best wel bruikbaar…

 4. (1) Omdat ik het afgelopen jaar veel tijd op een ziekenhuiskamer in het UZ doorbracht, heb ik mezelf een Netlog account aangemaakt en ben ik daar beginnen schrijven. Ik kende het fenomeen van bovenuit gezien, maar nu heb ik het ook eens van onderuit bekeken. Ik heb er naast mijn bestaande communities een totaal nieuwe community bijeengebracht en ik vind dat wel leuk. Het volgende initiatief is volledig op Netlog ontstaan: http://brul.1t3xt.com/
  Mijn zoontje heeft zelfs gratis advertenties in De Tijd gekregen dank zij de community op Netlog. Er is daar dus wel potentieel.

  (2) LinkedIn heeft minder toeters en bellen, maar is in de goede zin aan het evolueren. Nieuwe features worden geleidelijk toegevoegd en zijn kwalitatief meestal goed doordacht. Ik ben vooral blij met de groups. Vroeger kreeg ik veel requests van iText gebruikers die ik van haar noch pluimen kende. Ik twijfelde altijd of ik die moest toevoegen. Immers: zij kennen mij wel, maar ik ken hen niet. Ik heb nu een iText group aangemaakt, en zonder dat ik er reclame voor maakte, zijn er toch al 42 mensen geregistreerd waaronder een heel aantal die eigenlijk op mijn persoonlijke lijstje wilden staan, maar die ik te weinig kende om hen daar toe te laten.

  (3) Misschien moeten we nog eens afspreken om te babbelen. Ik was helaas te laat voor BarCamp, maar ik organiseer die avond een filmkwis. Als je zin hebt om mee te doen: stel gewoon een team van 4 personen samen en geef me een seintje.

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » Met de studenten op Facebook

Leave a reply.