Mac Mac

Vorige week heb ik mij een nieuwe portable gekocht. Einde mei was ik nog aan het twijfelen tussen een Apple of een tablet, maar het is dus een MacBook Pro geworden. Ik ben niet helemaal nieuw into Mac (Mac Mini hangt als multimedia computer aan de tv), maar vanaf nu doe ik alles met Mac, en dat is toch even iets anders.

Mijn keuze voor Mac is helemaal niet anti-Microsoft of zo. Ik was best een tevreden Vista en Office gebruiker. In het verleden heb ik mij vooral laten tegenhouden door de prijssetting van Apple, alsook het feit dat ik zelf Microsoft producten gebruikte tijdens al mijn lessen. Dat laatste valt vanaf dit jaar helemaal weg, en ik vond de MacBook niet duurder dan een gelijkaardige portable van een ander merk. En zo vielen wat mij betreft alle tegenargumenten weg. Ik vond 1 ding jammer aan de MacBook Pro toen ik hem kocht: ze verkopen hem niet in het typische Apple wit maar alleen in het grijs. Geen idee waarom. Op hardware niveau ben ik voor de rest helemaal tevreden over het apparaat, aan het OS moet ik soms nog wennen en al eens opzoeken waar iets zit.

Op software gebied ben ik er nog niet helemaal. Thunderbird heb ik geruild voor Mail, en dat ga ik zeker zo houden. Hier en daar moet ik nog een vervanger vinden voor sommige software. Ik was bijvoorbeeld helemaal verliefd op Paint.NET (fotobewerking) en ik ga proberen iets gelijkaardigs op Mac te zoeken (bij voorkeur niet The Gimp). Mijn GSM zou ik willen syncen met iCal en Google Calendar. Dat laatste heb ik al gedaan, maar ik ga eens herbeginnen want het is niet zoals ik het wil.

Hoog bovenaan het verlanglijstje staat ook het installeren van een backup oplossing. De Time Capsule hoor ik Macies al roepen. Ik weet het niet, want ik heb al een Airport Extreme en er moeten ook niet Mac-apparaten gebackupt worden (kan volgens de specs wel, daar niet van).  De winnende NAS-configuratie moet zeker 2 schijven in een RAID-configuratie ondersteunen want ik ben niet van plan om al mijn data ook op mijn MacBook Pro te zetten. Nog even uitzoeken dus.

Wat mij het meest charmeert tot nu toe, is de complete integratie van alles. Het zit allemaal zo mooi in elkaar. Daarnaast weet het toestel gelijk vanzelf wat het moet doen. Pro-actief als het ware. Maar net daar verwacht ik ook nog problemen. Want eens ik wat beter ingewerkt ben, zal het toestel vast ook dingen NIET willen doen. En dan, dan is ‘t kermis…

U zegt?
 1. Matthieu says:

  Misschien is Pixelmator (http://www.pixelmator.com/) een waardige vervanger van Paint.NET. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het ziet er wel goed uit.

  Voor een backup gebruik ik momenteel een harde schijf die ik via firewire aansluit en dan via Time Machine laat backuppen. Time Machine is het beste backup-programma dat ik tot nu toe gebruik hebt. Het heeft zijn beperkingen, maar voor mijn situatie is het ideaal. Ik ben wel op zoek naar een grotere, veiligere en uitbreidbare schijfoplossing. Drobo lijkt heel interessant, al is het niet goedkoop (http://www.drobo.com/)

 2. Smetty says:

  @Matthieu: Ine had het ook al over Pixelmator. Ga ik zeker proberen. En die Drobo ziet er inderdaad fantastisch uit. Amaai.

 3. kristof says:

  Een switcher! Welkom 🙂

  Bij Apple vinden ze dat dat metaal iets meer “Pro” uitstraalt. Dat wit wordt idd nogal snel vuil en gaat blinken op de trackpad, dat metaal behoudt wat beter zijn mooie looks.

  Een tijdje geleden was er nogal veel te doen over een aantal applicaties, meestal geschreven door indy developers, die allemaal tegelijk uitkwamen. Een (heel kritische) review van 4 van deze apps vind je hier

  http://ignorethecode.net/blog/2008/02/19/pixelmator-acorn-iris-and-drawit-doing-real-world-tasks/

  Zelf gebruik ik vooral Preview, iPhoto en als’t echt iets meer moet zijn gimp.app, maar ik doe niet zoveel beeldbewerking. Een leuke applicatie is ook Seashore, dat gebaseerd is op de code van Gimp maar een iets betere UI heeft op Mac.

  Succes!

 4. Fons says:

  Welkom in de wondere wereld van de Mac (in het onderwijs). Ik ben een beetje laat met de felicitaties voor deze keuze, maar geeft niet als de keuze zó goed is. Dikke maand verder, en … bevalt de Mac nog steeds? Misschien dat je nog wat handige tips op mijn weblog kunt oppikken.

 5. Smetty says:

  @Fons: dank u. De Mac bevalt nog steeds. Ik zal zeker je weblog eens bekijken want ik kan nog wat tips gebruiken. 🙂

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » OpenOffice.org op Mac

Leave a reply.