GTD: het bezige brein

De laatste maanden heb ik de indruk dat ik steeds minder gedaan krijg, zowel privé als professioneel. Vorig jaar was dat minder het geval, maar het was ook een ander jaar. Op school geef ik meer vakken dit academiejaar aan meer groepen en mijn studentenpopulatie is minstens verdubbeld. De laatste maanden heeft u hier al mijn bedenkingen kunnen lezen over hoe ik anders wil omgaan met e-mail en web2.0 applicaties. Maar dat is niet voldoende. Tijd om getting things done (David Allen) te lezen en te implementeren in mijn dagelijks bestaan.

Allen geeft in zijn boek een aantal oorzaken waarom we niets meer gedaan krijgen: werk heeft geen duidelijke grenzen meer en de inhoud van onze functies verandert voortdurend. Daarbij stelt hij vast dat organisaties constant lijken te veranderen, maar ook de gemiddelde professional blijft niet lang met hetzelfde bezig.

Nieuwe en meer complexere tijden dus. Waar ik zelf al veel over nagedacht heb is het volgende:”Noch het reguliere onderwijs, noch de traditionele methoden voor tijdsmanagement, noch de overvloed aan hulpmiddelen voor planning, zoals digitale agenda’s, pda’s etc., stellen ons in staat om te voldoen aan de nieuwe eisen die aan ons worden gesteld. Ze kunnen onvoldoende inspelen op de snelheid, complexiteit en de veranderende prioriteiten op het werk.” Onze beschikbare tijd vertrouwen we toe aan een agenda, bij de invulling van onze tijd maken we lijstjes op om prioriteiten te stellen. Als ik nadenk over mijn eigen agenda en lijstjes, dan moet ik inderdaad vaststellen dat ze wel helpen, maar toch blijven er veel niet-afgehandelde zaken hangen.

Allen introduceert hierbij het concept van de ‘losse eindjes’ die ons in de weg zitten. Dat zijn zaken waar we aan denken en die onze aandacht opeisen, terwijl ze er niet horen te zijn op de manier dat ze er zijn. Hier valt vanalles en nog wat onder, maar is voor iedereen verschillend. Het kan gaan over een meeting die nog gepland en verslagen die geschreven moeten worden, een vakantie moet geregeld, een spaarlamp vervangen en de kat moet dringend een andere kattenbak want hij zwiert net iets te enthousiast kattenkorrels in het rond.

“Hebt u vandaag sinds u wakker bent gedacht aan iets dat moest gebeuren, maar dat u nog steeds niet hebt gedaan? Hebt u er zelfs verschillende keren aan gedacht? Waarom? U verspilt uw tijd en energie als u ergens aan blijft denken zonder er iets aan te doen. U vergroot alleen maar uw zorgen over wat u niet doet, maar wel zou moeten doen. Het lijkt erop dat de meeste mensen hun brein de touwtjes in handen geven, wat je vooral terugziet in het ‘ik-heb-ook-altijd-zoveel-te-doen-syndroom’. U hebt waarschijnlijk veel van uw losse eindjes toevertrouwd aan een innerlijke instantie die niet in staat is om deze doelmatig af te handelen: uw brein.

Uit het boek haal ik alvast 2 opdrachten voor mezelf waarmee ik ga beginnen. In plaats van prioriteitlijstjes op te maken, ga ik proberen om deze te vertalen naar acties. Daarnaast ga ik ook het advies in acht nemen waar ik moet beginnen: bij de doodgewone, alledaagse activiteiten en voornemens; de grotere doelen komen later. Werk aan de winkel dus.

* Smetty kijkt gremelend naar de kat, die nog niet weet dat ook katten het slachtoffer kunnen worden van ‘getting things done’. *

Alle citaten en (de meestal vrij geïnterpreteerde) informatie komt uit het eerste hoofdstuk van Getting things done, David Allen, ISBN 9789052616261

U zegt?
 1. Marina says:

  Moet onwillekeurig denken aan dit citaat: Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest 🙂

  Hou je ons op de hoogte van de lotgevallen van je goede voornemens? En van die van je kat natuurlijk 🙂

  Succes!

 2. Op 21 mei gaat er terug een Getting Things Done Topless Cursus door van PairCoaching.net
  Het is een practische cursus waarbij we met jouw lijstjes en acties werken.
  Regelmatig zeggen me klanten dat ze meer die dag hebben gedaan als de weken ervoor. En dat terwijl ze op cursus zijn.
  Waarom Topless? Omdat we geen computer gebruiken.
  We doen alles op papier, omdat we van oordeel zijn dat als je het op papier kan, je het ook op de computer kan. We geven je achteraf wel een lijstje van Tools en tips om het electronisch te doen.

 3. @de kat: doodgewone dingen betekend ook altijd op tijd eten. En Smetty die in de winkel niet meer vergeet katten eten te kopen… Dus dat van dat slachtoffer worden, dat is eerder een wishfull thinking van Mega-Cindy

 4. Smetty says:

  @Marina: ik ben er al een tijdje met bezig, maar ik zal de vooruitgang ook proberen bloggen.

  @Yves: ik verwacht dat topless zich nog verder door zal zetten, ook op conferenties.

  Over de kat:
  Die eet alleen speciale voeding van bij de dierenarts en heeft altijd een grote kom ervan staan die 24/24 beschikbaar is. Kan je bijna niet vergeten bijvullen of aankopen. Zeer handig is dat. Wat staat hem dan wel te wachten? Wel, hij doet alsof de kattenbak een zandbak is. En ik maar vegen…

 5. @Smetty: Ik heb me net een Tablet gekocht om makkelijker notities te nemen, maar ben wel heel hard voorstander van Topless meetings.
  IK zie een BarCamp nog niet snel Topless doorgaan, daar hebben mensen meer contact met mensen in een andere zaal dan met die naast hen. (Doch ik heb er daardor ook wel van zaal zien veranderen omdat de sessie naast hen interessanter leek voor hen.)
  En voor een organisator is het plezant van zo veel reclame te zien…

  @Kat: foei
  @Smetty: Ik vermoed dat je aan de hand van het positieve en negatieve ratificaties systeem ook wel dingen kan vinden die Kat stimuleren om dat niet meer te doen. Maw belonen als ze dat niet doet.
  Experimenteren daarmee zou ik ook leuke blogpost vinden… 😉

 6. Smetty says:

  @Yves: ik dacht nu niet direct aan een BarCamp. Daar topless gaan zou tegen het concept ingaan. Ook events ala Le Web 3 zullen daar geen baat bij hebben.

  Een computer haalt mensen hun aandacht weg. Ik moet in de klas altijd de schermen laten uitzetten of ze luisteren gewoon niet meer. Wat ben je met een vergadering of een les waar iedereen zijn mail zit te lezen of te surfen en daardoor niet meer met zijn gedachten erbij is? Topless zal je inderdaad niet zomaar overal kunnen (en willen) doorvoeren, en niet iedereen zou dat pikken. Maar in sommige situaties is het zeker gepast om topless te gaan. Doe jij het alleen in je GTD-cursus?

  Nog over de kat: ik ga echt niet de ganse dag naast de kattenbak staan hoor. En ik ga hem ook niet demonstreren hoe het wel moet. 🙂 Gewoon een andere bak onder zijn kont zetten zal ook wel volstaan.

 7. georgina75 says:

  Ik wil ook graag wat meer topless gaan leven. Zeker nu het mooier weer wordt. Want ook ik krijg mijn boeltje niet meer rond. Boosdoener pc is echter ook een noodzakelijk kwaad.

 8. @Smetty: eigenlijk zijn alle cursussen Topless. Doch omdat het over time management gaat heb ik het extra vermeld omdat de laatste keer mensen wel hun laptop mee hadden.
  (Als je lesgeeft in een New media bedrijf dan kan je dat verwachten natuurlijk.)
  Tijdens het leiderschap spel zitten de mensen met Lego te bouwen, ik heb nog nooit iemand zijn laptop weten bovenhalen.
  Bootcamp is een hele week en dan zitten ze soms wel te computeren. De laatste keer hebben ze de donderdag avond een computer game gemaakt.
  Tijdens mijn presentatie op Barcamp ivm The Talking Stick denk ik niet dat mensen een pc hebben bovengehaald. Ze kregen daarvoor geen tijd van mij, want ze moesten zelf babbelen met elkaar.

  @georgina75 Ja nog niet veel laptops die het zonlicht aankunnen. Volledig mee eens dat de pc nodig is. Ik zou hem niet kunnen missen. Maar wel tijdens meetings. Sommige klagen dat ze anders geen notities kunnen nemen. IK heb Yvogliefen maar toch noteer ik nog veel op papier. Ik denk niet dat ik in mijn gestalt training een laptop zou mogen gebruiken.

 9. Els says:

  Yves! Let er op! Je weet best wat ik bedoel, want ik zeg het je al jaren;-)
  Zal ik er een Dopless-cursus over geven?

 10. Margreet says:

  @Cindy,
  Ken je de matrix van Covey over time management? Die helpt mij vaak door overvolle periodes heen. Je vindt er o.a. hier informatie over.

 11. Els says:

  “Werk aan de winkel dus” en “hogere doelen even uitstellen”: Smetty, ik denk dat je voor jezelf de meest eenvoudige oplossing hebt gevonden. Soms is onverstoorbaar (nouja, zonder dat we er rigide door moeten worden) doorwerken gewoon het beste/enige dat je kunt doen. Werk afwerken en op het stapeltje “afgerond” leggen orgaiseert de dingen vanzelf, ook al werk je niet volgens een handboek, een cursus of wat dan ook. Op een realistisch tempo, met nomale pauzes en het somtijds negeren van terrasjes-invitaties (d.i mijn persoonlijk probleem van de laatste dagen). Je kat zal je eeuwig dankbaar zijn!

 12. Smetty says:

  @Margreet: interessant kwadrant. Moet ik zeker eens afdrukken en mijn activiteiten inpassen. Thx!

  @Els: doorwerken en terrasje afslaan helpt inderdaad voor een stuk, maar ik blijf toch met een hoop “onverwerkte eindjes” zitten.

 13. @Smetty, @Margreet: ik praat ook over het kwadrant van Covey in de GTD cursus. GTD gaat vooral over de kleine dingen doen, en Covey heeft het over eerste de grote dingen des levens plannen. (Daar gingen de video’s op mijn blog over die niet meer lukken.)
  @Els hihi, soms moet je prioriteiten stellen. Dit is één van de redenen waarom ik in ‘t Engels blog. Bij nalezen zieik nog steeds niet, een maandje of twee wachten en dan zal ik het wel zien …

Trackbacks for this post

 1. Blogtineke / Mailbox naar nul
 2. Smetty’s Soapbox » Blog Archive » GTD: David Allen, 3 maanden later

Leave a reply.