Data packages

“Three Belgian carriers — Proximus, Mobistar and BASE — are said to be creating special data packages for the iPhone, supporting unlimited transfers and “visual messaging.” (gelezen op AppleInsider via Ine).

Deze zomer zal mijn GSM-toestel 2 jaar worden. Ik beschik niet, zoals vele van die andere geeks, over het toestel dat een geek nu eenmaal moet hebben. Ik ben niet meer mee. Inderdaad.

Voorlopig doet mijn GSM nog alles wat ik ervan verwacht: bellen (een mens zou bijna vergeten dat dat de hoofdfunctie van zo een toestel is), mij wakker maken, met Google Agenda syncen, prachtige foto’s nemen en sinds een paar maanden kan ik er ook mee op internet.

Bij Proximus heb ik een data bundel (geen abo) gekocht van 50 MB voor €15/maand (BTW in). Dat is veel en niet veel. Als je vergelijkt met andere landen is de situatie in Belgie – alweer – om te huilen. Met 50 MB moet je zeker geen audio of video toepassingen opstarten. De bundel is wel groot genoeg om te mailen, te surfen, blogs te lezen en te twitteren. Ik krijg zelfs mijn 50 MB niet op:

Datapackage proximus 1

Gemiddeld scoor ik een 100-tal connecties per maand. Alleen tijdens de examenperiode ben ik er eens in geslaagd om 20 MB te verbruiken.

Een ander verhaal is het dataverbruik in het buitenland. Tijdens mijn verlof eerder deze maand heb ik vanuit Frankrijk een aantal dringende mailtjes moeten versturen via de GSM (een website lag plat, Murphy en zo). De factuur is bijzonder pijnlijk:

Datapackage proximus 2

Datapackage proximus 3

Dataverbruik in het buitenland van 1,7 MB heeft mij €32,13 gekost (€26,56 zonder BTW). Ik ga niet bleiten daarover. Dat het iets zou gaan kosten dat wist ik wel. Maar ik ben toch geschrokken van het eindbedrag.

Weet je, ik word er een beetje moe van om altijd hetzelfde te herhalen, maar het scenario blijft zich herhalen. Of het nu over telefoontarieven gaat of downloadlimieten bij het surfen, in Belgie hebben we het echt niet getroffen. Tot zolang de overheid (Vlaams en federaal) Belgacom en Telenet hun monopoliepositie blijft beschermen, zullen de Belgen zich blauw betalen. En als de ene melkkoe ver dood is (denk aan de tarieven voor vaste telefonie), dan wordt die gewoon vervangen door een andere. Op een dag zullen de downloadlimieten (internet en mobiele data) wel wegvallen (of moeten ze die laten vallen, maar ik zie weinig positieve signalen), maar de melkkoe is verre van dood.

Om te eindigen waar ik begonnen ben: ik kijk in elk geval uit naar de speciale databundels voor de iPhone. De provider met de beste aanbieding kan mij krijgen.

U zegt?
 1. Matthieu says:

  Die databundels zijn volgens mij de grootste struikelblok voor de iPhone in België. In de meeste landen wordt de iPhone geleverd met ongelimiteerd datagebruik. Als 50 MB €15 kost, wil ik niet weten wat ongelimiteerd zou moeten gaan kosten.

  Op een iPhone zal je ook niet toekomen met 50 MB/maand, vrees ik. Met YouTube, de iTunes Store, App Store en een volwaardige browser zit je er dan al heel snel overheen.

  Laten we hopen op het beste en ook voor mij geldt: een provider met een goede aanbieding hiervoor kan mij krijgen.

 2. Goya says:

  Sinds enkele weken heb ik via Base in verschillende Europese landen voor datatransfers dezelfde prijs als in België, dat scheelt enorm. Ik geraak maandelijks maar aan 5-6 MB ofzo dankzij Gmail en Opera Mini.

  Hoe krijg jij ge Google Agenda gesynct met je SonyEricsson als ik mag vragen?

 3. Smetty says:

  @Goya:
  ik gebruik het freeware programma MyPhoneExplorer daarvoor: http://www.fjsoft.at/en/
  Ooit met begonnen omdat Ericssons zelf hun PC Suite te lang niet draaide onder Vista.

  Interessant om te weten dat Base dat aanbiedt. Moet ik eens bekijken. Bedankt voor de tip.

Leave a reply.