Straffe verhalen

Ik laat bij voorkeur mijn studenten zelf zoveel mogelijk aan het woord als we theorie illustreren met praktijkvoorbeelden. Uiteindelijk zijn zij het die praktijkstage doen en werken met kinderen. Gisteren stonden de in september van vorig jaar ingevoerde ICT-eindtermen op het programma.

Ergens tijdens de voorbeelden kwamen we bij Habbo-hotel terecht. Meestal kent maar een fractie van mijn studenten deze virtuele wereld, Second Life kennen ze dan weer meestal wel. In eerste instantie reageren ze dan met ongeloof als je het hebt over de omvang en de impact van dergelijk werelden bij kinderen. Tot er een student het woord vraagt en zegt: “wij hebben vorig jaar ontdekt dat mijn zusje geld steelt om het online te kunnen spenderen”. En dan weet je als lesgever ‘bingo’, vanavond gaan er thuis een paar virtuele werelden ontdekken.

De les kabbelde verder. We hebben het over internet en privacy. Ik schrik een beetje van de voorbeelden die er voorbij komen. Het jaloerse vriendje dat een naaktfoto van zijn vriendin de wereld instuurt. Een dag later hangen er een paar uitgeprinte versies hiervan natuurlijk op school. Een student richt tot mij en zegt: “ik heb nog een goeie”. Bij ons hebben ze eens de leerkracht van Frans haar GSM afgepakt en alle foto’s via bluetooth naar elkaar doorgestuurd. En dan met een gremel: “en er zaten er enkele pikante foto’s bij”.

Of die verhalen allemaal waar zijn, weet ik niet. Het valt trouwens op dat het meestal de mannen zijn die ze vertellen. Ik kan u wel verzekeren dat ik tijdens de pauze mijn GSM niet laten liggen heb op tafel. En ik denk ook dat ik dat in de toekomst niet meer zal doen.

U zegt?
 1. Maar je zet wel je foto’s online.
  (Ik trouwens ook, en de statitieken geven soms vreemde resultaten….)

 2. Smetty says:

  @Yves: klopt, ik heb het eventjes voor je uitgerekend. Ik zet 4% van alle foto’s die ik neem online. Dat wil zeggen dat 96% niet gedeeld wordt met anderen. Tussen er voor kiezen om 4% te delen met anderen en fotodiefstal, ligt toch wel een grote kaap vind ik.

 3. Wow, dat is niet veel.
  Ik gebruik flickr momenteel ook als extra backup van mijn foto’s.
  Met kleine kindjes vind ik en mijn familie het extra leuk als ik veel foto’s online zet
  ik zet dus eerder 96% online

  Ik leef een vrij publiek leven….

  Als men mijn gsm steelt zal men daar niks in vinden dat niet ergens anders al online te vinden is.
  Behalve dan mijn adres/telefoon/email boekje

  Yves

 4. maizenaman says:

  Als je mijn gsm steelt, heb je de telefoonnummers van 96% van alle café’s en de respectievelijke barman/vrouw in Rillaar en verre omgeving die nog Withbread Pale Ale in het juiste glas schenken. Ik leef ook een vrij publiek leven.

 5. Smetty says:

  @Yves: misschien had ik mij iets correcter moeten uitdrukken. Ik denk dat 50% van mijn foto’s wel op Flickr staat, maar die zijn niet publiek. Buiten mij hebben nog 3 personen volledige toegang tot die foto’s. De mama en de papa kijken bijvoorbeeld wel mee. Mochten die foto’s toevallig toch publiek gemaakt worden (foutje, hack), goh ja, er is niets te zien dat niet gezien mag worden. Ik heb gewoon niet de behoefte om dat allemaal te delen.

  Maar dat is ieder zijn keuze natuurlijk

  @Maizenaman: 🙂

 6. @Smetty: Ik trek me niet aan dat personen mijn vakantie foto’s wilen bekijken.
  Sommige familieleden zijn niet zo it begaafd en inloggen om de foto’s te zien op een engelse website is een brug te ver.
  Er staan bij mij weldegelijk enkele foto’s prive, bvb die waar onze kinderen in bad zitten en die verdacht veel hits krijgen…

 7. georgina75 says:

  @smetty: Trek je ook online een lijn/grens voor je studenten? Accepteer je ze bvb. in een virtueel sociaal netwerk?

 8. Smetty says:

  @Georgina: in principe niet. Ik wil een duidelijke scheiding werk/privé.

  Als ik wil chatten, zal dan niet in MSN of Google Talk zijn. Dat kan binnen onze Elektronische leeromgeving bijvoorbeeld wel.

  Twitter: zeker niet. Ik voeg ook alleen “bekenden” toe.

  LinkedIn, Last.fm, Flicker en YouTube: zou ik eventueel wel doen, maar dan moeten ze zelf het initiatief nemen om mij te zoeken en toe te voegen.

 9. georgina says:

  Ik ben ook voor duidelijke scheiding 😉

Leave a reply.