Archive for October 5th, 2007

  • Dag van de leerkracht

    Het is vandaag weer dag van de leerkracht. Laten we eens live bloggen.

    8u15: er zit 11 man in de klas. Geen idee waar die andere 7 zijn. Hier is niets merkbaar van de dag van de leerkracht. Geen verrassingsontbijt of zo, niets.
    We gaan les geven over weblogs en wiki’s. Over 2 uur nog een keer. Leuk onderwerp.
    We zijn vertrokken voor een dag van 8 uur lesgeven.

    10u30: de eerste groep net ondergedompeld in weblogs en wiki’s. Deze groep was nog helemaal niet vertrouwd met beide technologieën. Eerst hebben we wiki’s besproken. Ik laat ze een wikipagina kiezen uit Wikipedia om te bespreken. Deze groep koos voor dierendag (was gisteren in de actua). Nadien hebben we samen nog enkele spellingfouten op een andere pagina verwijderd. Voor de weblogs bekijken we enkele weblogs uit het onderwijs. RSS oefenen we via een account die ik gemaakt heb op Bloglines, Firefox testen we individueel, als extra oefening vraag ik iedereen om een Netvibes account aan te maken thuis.
    De reacties op dit soort lessen zijn positief. Ik hoop natuurlijk vooral dat men het gaat gebruiken. Om zelf te bloggen in de klas hebben we geen tijd. Ik maak ook principieel geen gebruik van mijn eigen weblogs in de les.

    12u30: middagpauze (1 uur). De studenten uit deze groep waren iets minder enthousiast (of vertrouwd…). Een echte workshop zou beter zijn, maar daar hebben we helaas geen tijd voor. Ik verwacht dat ze thuis verder proberen en ontdekken. De meeste kennen blogs via MSN Spaces of een vriend die op wereldreis is. Het is een begin.
    Eten en over 20 min de les voorbereiden voor deze namiddag.

    Een student waar ik zelf geen les aan geef, komt net even hallo zeggen. “Toch niet aan het bloggen”? Toch wel. Ik was vergeten de projector uit te zetten. Hij leest mijn blog. Grappig.

    Read more