Google Reader Trends

Ik heb al heel wat bloglezers versleten. Mijn laatste computercrash vorige maand deed mij overschakelen van GreatNews (desktop app, draaitgoed op Vista) naar Google Reader (online). Ik dacht initieel GreatNews terug te installeren, maar ik heb ondertussen besloten om gewoon verder te doen met Google Reader.

De functionaliteiten had ik nog niet in detail bekeken, maar deze dame gaf het goede voorbeeld. Op de home page van Google reader zijn persoonlijke trends beschikbaar. Daar kan je oa. de basisgegevens terugvinden (aantal feeds in de reader en gelezen posts), je leestrends (welke blogs lees je het meest) en subscriptiontrends (welke feeds die je leest werden niet meer bijgewerkt).

Mijn eigen trends zijn momenteel niet helemaal representatief (het feit dat ik dit postje met een zonnenbril op schrijf bijvoorbeeld -het is geen ”zicht” neen -), maar toch zijn ze interessant om te bekijken.

Google Reader tijdstip

Op welk tijdstip van de dag heb ik Google Reader gebruikt de afgelopen 30 dagen (op een totaal van 1500 gelezen posts). Een eerste concentratie is duidelijk zichtbaar tussen 8u en 10u (ik lees blogs alvorens aan de dag te beginnen), om 12u en 14u lees ik af en toe wat blogs, om 17u start ik de lezer terug op met duidelijke pieken tussen 21u en 23u. Mijn absolute daluren zijn van middernacht tot 7 u en tussen 15u en 16u.Ik sta vooral te kijken bij mijn ochtendlijke activiteiten. Misschien hebben de examens daar iets met te maken (de eerste 2 uur zit je maar te kijken naar computerende studenten).

Uit een andere trend valt af te leiden dat ik vooral een midweek bloglezer ben, met een absolute dieptepunt op zaterdag.

Google Reader Weekdag

Uit mijn leestrends blijkt dan weer dat ik de afgelopen maand vooral Nederlandstalige blogs heb gelezen. In de subscriptiontrends vond ik ook een 10-tal “dode” RSS feeds (waaronder mijn PubSub feeds).

Ook al zitten de trends wat verstopt, ze zijn toch interessant om iets te weten te komen over je eigen leesgedrag. Zowel persoonlijke gegevens (activiteit op maandbasis, per weekdag, tijdstip), voorkeuren (meest gelezen blogs) als subscription specifieke gegevens (dode blogs) worden zichtbaar.

Ik ben voormezelf alvast benieuwd of mijn trends er volgende maand anders gaan uitzien (vooral die activiteitsgraad om 8u in de ochtend).

Ben ik een vroege vogel geworden?

Wordt vervolgd…

U zegt?
 1. kristof says:

  Ik ben ondertussen al een tijdje verslingerd aan Google Reader. Ook de functie om je feeds/berichten publiek te maken vind ik een hele leuke.

  Je kan dan ook wat code aan je blog toevoegen en dan komen automatisch berichten die je wilt delen erin te staan.

  Rechtonder op mijn (terug in opbouw zijnde) blog zie je daar een voorbeeld van. (En neen, dit is geen lokpost ;))

 2. Smetty says:

  Geen lokpost, maar het help wel 🙂 Welcome back.

  Om eerlijk te zijn is de integratie van Google Reader Shared wel sexier dan die del.icio.us posts die veel bloggers integreren.

 3. Eve says:

  Ik ga eens proberen..als ik veel tijd heb!

 4. Tineke says:

  Als goede volgeling in sp, ben ik dit nu Google Reader nu ook aan het uittesten.

 5. lamazone says:

  GR is zeker een aanrader.
  mogelijke verbeteringen:
  -folders niet noodzakelijkerwijs alfabetisch rangschikken. ik groepeer verschillende thema’s als vb voetbal en club brugge graag bij elkaar, zonder dat daar koken tussenstaat.
  -minder omslachtige manier om items te gaan delen met elkaar. de shared pages zijn een goed idee maar nog te ingewikkeld.

  google kennende komen die eraan!

Trackbacks for this post

 1. Netsensei » Blog Archive » Feedreaders

Leave a reply.