Interpretatie

Interpretatie van woorden en teksten. Het is een boeiend, maar soms ook vermoeiend.

Op school bijvoorbeeld heb ik kennis gemaakt met het werken aan een “visietekst”. Het meest opvallende was het feit dat bijna elke collega een andere interpretatie had van de tekst. Ongelooflijk hoeveel lagen zo een document dan wel lijkt te hebben. Een andere collega had een gelijkaardig document voor ons gemaakt dat door hem “sneuveltekst” werd genoemd. Sneuvelen vond ik wel een gepast woord. Want er “sneuvelt” inderdaad vanalles: woorden, zinnen, interpretaties en af en toe ook mijn aandacht.

Ook een blog is regelmatig goed voor een portie interpretatie-fun. Ik moet vaak lachen met wat mensen menen te “begrijpen” uit wat ik schrijf. Vooral ik-ken-je-want-ik-lees-je-blog verklaringen en het foutief-raden-en-niet-checken-van-je-motivatie-om-iets-te-schrijven uitspraken zijn mijn persoonlijke favorieten.

Ik heb niet voor niets een categorie fictie hier aangemaakt. De vrienden zijn er dol op (misschien anderen ook, maar daarvan weet ik het niet). Dan beginnen ze te vissen of er misschien toch iets van waarheid in die fictie zit. Totaal zinloos dus zo een categorie, maar wel leuk. In elk geval, bij alles wat ik schrijf probeer ik voor ogen te houden dat nuance, dubbele bodems, sarcasme, ironie en dergelijke niet altijd herkend zullen worden. Zelfs Viking is er een keer in geslaagd om iets te geloven dat een verzinsel van mij was.

Soms mag het voor mij allemaal wat rechtlijniger zijn. “Zeg nu toch wat je echt bedoelt” of “wees wat explicieter bij het schrijven” denk ik dan. Maar tegelijk moet ik ook toegeven dat A zeggen en B bedoelen ook leuk kan zijn. Een beetje “stoutigheid” nietwaar, maar je zou het ook “ruimte voor interpretatie laten” kunnen noemen.

Of er in deze post misschien anders-te-interpreteren-boodschappen staan?
* Smetty kijkt onschuldig. Enige stoutigheid lijkt totaal afwezig te zijn. *

U zegt?
 1. Huug says:

  Ah, Smetty heeft het over ‘little-moi’!
  *Vereerd kijk*
  😉

 2. Bruno Lowagie says:

  Huh? Leest de paus Smetty’s Soapbox?
  Knikt hij nu beamend dat ook zijn toespraak fictie was?
  Awesome!

  Verkeerd interpreteren is één van mijn specialiteiten, mijn Miranda zegt altijd: pa, zoals gij verkeerd kunt interpreteren, ewel, zo interpreteerde-gij verkeerd 😉

 3. Smetty says:

  Aan de paus had ik niet eens gedacht. Maar ook dat is een mooi interpretatieverhaal.

  Jaja Huug. Alles wat je tegen mij zegt kan gebruikt worden. Bij voorkeur in de fictie eigenlijk… 🙂

Leave a reply.