DVB-T

Viking kocht vandaag een Freecom DVB-T USB Stick. Spijtig genoeg crashte zijn portable (oh zo jammer). Ik nam dus het speelgoed even over en onderwierp het aan een Gentse TV-test.

Freecom USB

DVB staat voor Digital Video Broadcast en is een open standaard voor digitale televisie. Er bestaan momenteel 4 versies: DVB-S en DVB-S2 voor het uitzenden via satelliet, DVB-C voor kabel, DVB-T (Terrestrial) voor aardse zenders en DVB-H voor mobiele toepassingen (via Wikipedia).

Mij interesseert dus even alleen DVB-T (ook digital terrestrial TV genoemd). Het signaal wordt hierbij verstuurd via zendmasten en door de lucht verspreid naar antennes (hier binnen, maar kan ook buiten) en een decoder (hier de USB-stick).

Het installeren van de USB stick en de software neemt even tijd, en verloopt bij mij althans zonder noemenswaardige problemen. In de DVB-TPlayer (vreselijke lay-out) kan je dan beginnen scannen naar zenders. In principe zou je overal in Vlaanderen de VRT televisie zenders TV1 en Ketnet/Canvas kunnen ontvangen, alsook Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, Radio Donna, Klara continuo, Donna hitbits, Sporza radio en Nieuws+ (via Digitale TV website).

DVT-Player screen

Ik scan de verwachte frequenties, zoek op land, om uiteindelijk alle mogelijke combinaties te proberen. Helaas geeft de zender constant een laag signaal en krijg ik geen enkel resultaat. De zender wordt buiten gezet en onze tv-enkel-voor-spelconsoles-met-antenne wordt er zelfs bijgesleurd om als versterker te dienen. Helaas, ik kan nergens een signaal opvangen. Ik heb enkele fora uitgeplozen waar ik een paar keer “geen signaal in Gent” zie voorbijkomen, alsook het advies een om een andere antenne te kopen.

Besluit: de USB-stick van Freecom krijgt over het algemeen goede reviews, dus ik ga er dan ook van uit dat de hardware in orde is. Ik krijg alleen een zwak signaal, wat mogelijk met een betere (externe) antenne opgelost zou kunnen worden. Als het gewerkt had, dan zou ik het ook voor mij zelf gekocht hebben (richtprijs 80 eur en in elke pc-winkel te koop).

Extra investeren in hardware is niet mijn bedoeling. Als ik echt weer TV wil kijken zal ik mij wel een TV toestel kopen en een (kabel of digitaal) abonnement erbij nemen zodat ik alle zenders kan ontvangen. Mocht er echter iemand uit het Gentse wel met deze set-up aan de slag geraakt zijn, dan hoor ik het graag. Het idee spreekt mij namelijk wel aan.

Update 2010

U zegt?
 1. erwin says:

  dit onderwerp intereseert me enorm daar ik pas een stacaravan gekocht heb aan het meer van robertville ik was van plan om voor mijn fam. een ontvanger aan te schaffen opda zij enkele ned talige zenders zouden kunnen ontvangen ik heb al een sat ant op astra staan ma indien er iemand is die me kan zeggen of ik uberhaupt iets ga ontvangen ik heb een kaart ma zo te zien klopt da nie erg goed ik kan een ontvanger in duitsland kopen 21 euro ma de hamvraag is ben ik er iets mee want we zitten ofwel juist buiten bereik oftewel juist binnnen groetjes erwin

 2. Jef Smits says:

  – Een eerste bedenking: binnenkort is het helemaal gedaan met analoge ontvangst van onze nationale zenders en blijft er nog enkel DVB-T over als je geen kabelaansluiting wil/kan hebben. Bestaat er niet zoiets als de informatieplicht van onze regering(en)? zij mogen er dus eens ernstig werk van maken om de dekking van het grondgebied grondig te verbeteren: waar moet je daarvoor je vragen stellen?
  – In Berlijn kreeg ik zonder moeite met een MSI-stickje een twintigtal TV zenders en dito radiozenders.
  – In Keerbergen zonder veel poespas 21 zenders (5 tv en 16 radio)
  – In Vilvoorde met datzelfde toestelletje op de laptop wel ok maar met blocking af en toe. Een versterkte Koenig antenne en een Echostar settopbox rechtstreeks op de antenne ingang van een tv-toestel geeft een zeer stabiel beeld zonder blocking. Deze antenne heeft een eigen 5V voedingblok. (prijs ca 30 Euro)
  – Horizontale of verticale plaatsing had weinig invloed op de signalasterkte maar vastzetten op een grote metalen basis (radiator verwarming of pcbehuizing versterkt de boel lekker!

 3. Bart says:

  yuu,

  Ik denk dat ik mij een FREECOM DVB-T USB Stick ga kopen ik woon in Wondelgem (dicht bij Gent). En die flutantenne in de prullenmand ga smijten en een andere ga kopen: phillips binnenhuisantenne SBCTT650 http://www.erconline.nl/philips-universele-binnenhuisantenne-p-1622.html . een goede 39dB. Zou da de oplossing ni zijn???
  graag reacties
  Wa zijn dB’s?

  mvg,
  Bart

 4. tom says:

  Niemand die kan zeggen of hetgeen dat Bart voorstelt een goede oplossing is?

 5. Peter says:

  Ik heb 3 PC’s zelf samengesteld en allen uitgerust met een deftige PCI TV kaart van Hauppauge (HVR 1300).

  Met een buitenatenne die je binnen plaats (eventueel op een hoger verdiep of in een andere ruimte) is het geen enkel probleem om deze te ontvangen. Als ik de beelden vergelijk met analoge signalen dan is duidelijk te merken dat de DVB-T beelden erg mooi en zuiver zijn.

  Ik ben blij met VRT en NOS. Die DVB-T is gratis en mijn kabelabonnement en digibox zijn reeds geruime tijd verleden tijd. Dit is een serieuze kostenbesparing.

  Trouwens, een digibox geeft GEEN digitale signalen weer als je dit denkt. Die dient enkel om de digitale signalen te converteren naar analoge zodat u die kan zien op een gewone televisie.

 6. kevin says:

  ik heb dat probleem met de wireless ook gehad, en voor de knutselaars onder jullie is er wel een oplossing, 1. men neme een “usb actieve verlengkabel”(39euro,5m), men neme een carbon visstok(om mee te vissen ja, signaalvissen, digivissen), men montere de antenne op de visstok(niet helemaal vanboven, het moet niet waaien in de wind, let op de lengte van de verlengdraad, en men vijze de antenne tegen nde buitenmuur, of steek hem in de grond of zet hem op het dak, vooral als je tussen de muren van andere gebouwen zit zal deze opstelling veel signaalwinst kunnen bewerkstelligen? handige groeten, kevin

 7. Ina says:

  Heeft iemand ervaring met het gebruik van de Freecom DVB-T stick op een LAPTOP?
  Bij gebruik op mijn laptop kan ik geen enkele zender ontvangen. Het ligt niet aan het apparaatje en ook niet aan de ontvangst van de zenders, want als ik hem aansluit op een gewone computer werkt alles prima.
  Dus het probleem zit hem in de laptop. Wie weet wat ik daar aan kan doen? Ina

 8. Laurent says:

  ik ben van plan een DVB-T ontvanger te kopen van freecom, wat is het verschil tussen de hybrid en die ander ?
  ook heb ik ene gevonden van moka bij photohall
  heeft iemand tips ?

  het zou liefst ene moeten zijn die zowel digitaal als analoog kan werken.

 9. Wim says:

  Wil je zowel analoog als digitaal ontvangen, dan moet je de hybrid nemen.

  Heb zelf de Hybrid van Freecom, zie mijn voorgaande berichten.

 10. Johan says:

  Ik heb DVB-T (mini-tv) aangekocht en ik ontvang in mijn kot (centrum leuven) enkel de waalse tv-zenders (la une, la deux en nog eentje waarvan ik de naam kwijt ben) en franstalige radiozenders … maar geen Vlaamse … enig idee hoe dat komt?… en wat de oplossing hiervoor is? de zender staat thans maar op 5 km van leuven.

 11. Jan servage says:

  Ik ben aan het twijfelen tussen volgende 2,
  ik heb zowel analoog als digitaal nodig.

  Freecom USB Hybrid
  MSI Digivox A/D
  MOKA DVBT + Analog

  De moka is het goedkoopste van de 3. te koop bij photohall, maar vertrouw ook kwaliteit niet.

  De prijs van de freecom en de msi is hetzelfde, wel kun je bij msi nog andere ingangen aansluiten (video-s). maar ik weet niet welke kwaliteit te vertrouwen is, had vroeger een analoge msi en de kwaliteit vond ik niet zo goed.

  Welke raden jullie mij aan ?

 12. Vincent says:

  Persoonlijk zou ik voor de Freecom gaan. Zelf heb ik de hybride tuner van Freecom. Deze werkt perfect bij mij. Hij staat trouwens in promotie bij HCW heb ik gezien.

 13. Geert says:

  Ik heb dus net hetzelfde voor als Johan: ik heb zo’n DVB-T-kaart gekocht en woon in het centrum van Leuven. Ik kan perfect drie Waalse zenders en enkele Waalse radiostations ontvangen, maar geen spoor van de VRT.

  Hoe komt dit? Wat kan ik er aan doen?

 14. Mike says:

  heb juist hetzelfde tv-stick pinnacle en geen ontvangst woon in Oud-turnhout en op internet stond dat ik voor 50 perc ontvangst moet hebben heb een binne antenne en heb ze al buiten op ‘t dak gezet niets helpt heeft er iemand van jullie geen tips ?

 15. Chris says:

  Ik heb een freecom dvb-t hybrid, maar kan er niks mee aanvangen : telkens krijg ik de melding : installeer mediaplayer 9.0 of hoger, terwijl mediaplayer 11 op mijn laptop staat.
  Kan iemand mij helpen aub?

  Groetjes,Chris

 16. Sabine says:

  Heb onlangs FREECOM DVB-T USB gekocht.
  Binnen huis kreeg ik nergens ontvangst.
  Dan de antenne op één metalen verpakking gezet van 75CL bierflessen
  en nu kan ik binnehuis 20 kanalen ontvangen.

 17. Blijft echt wel een zalige post hier 😀

  Ik ga trouwens binnenkort ook eens prutsen met DVB-T.

  Het rare is echter, als ik kijk op http://www.digitaaltvkijken.be/dtv/nl/ontvangstbereik.asp en daar mijn postcode ingeef, krijg ik “0% ontvangst” voor 9000 en 80 % voor 9050 (Ledeberg-Gentbrugge). Het zal dus experimenteren worden.

  @Smetty: gebruik je dat stickje nog veel? Zou ik anders eens mogen experimenteren daarmee? 🙂 Kwestie van zo geen ding aan te kopen als ik toch geen ontvangst heb…

 18. Smetty says:

  @Peter: dat stickje is met een Viking meegevaren naar het hoge Noorden. Anders had je het zeker mogen lenen. Maar het zou wel straf zijn mocht het hier een kilometer verder wel werken.

 19. Peter says:

  Ik heb me ooit ook zo’n goedkoop aziatisch merkloos usb dvb-t ‘gadget’ gekocht. Met de binnenantenne zoals iedereen ondertussen zelf ook al ervaren heeft is het niet vanzelfsprekend ook maar iets te ontvangen. Dan maar zelf een antenne is mekaar geknutseld (dipool antenne, eigelijk gewoon een zorgvuldig gestripte coax kabel dus zeer economisch en zelfs te doen voor mensen met twee linkerhanden : verwijder coax buiten mantel, plooi ongeveer 15 cm van het koperen schild naar buiten – moeilijkste stuk want dat ‘net’ moet netjes omgeplooid worden; beide antenne delen (binnenste koperdraad en buitenste koperschild, mooi in elkaars verlengde leggen et voila c’est déja fini; lengtes van de pooldelen kunnen best afgestemd worden op de frequentie die je wil ontvangen; best even googlen). Met deze buiten ‘antenne’ ontvang ik nu 20 kanalen maar de waalse toch wat makkelijker (754 mhz :: 3 tv : la une, la deux, rtbf, en 5 radio : la prem1ere, musiq3, classic 21, vivacite, brf)(vlaamse 482 mhz : klara continuo, donna, stubru, klara, radio1, radio 2, een , ketnet/canvas, sporza radio, nieuws+, donna hitbits).

  Op de vraag waarom ik de waalse beter kon ontvangen dan de vlaamse (de ik meestal niet ontvang) :
  “De uitzendingen van onze franstalige collega’s worden vanop een andere geografische plaats uitgezonden dan die van de VRT. Sommige gebieden worden beter door hen bedient en andere dan weer door de VRT. Dit verklaart dus waarom de RTBf beter te ontvangen is in Aarschot.” (gelrode)

  Geen antwoord, maar in elk geval toch al een ‘reactie’. Spelen met richting en oriëntatie zal de boodschap zijn… het ligt in de meeste gevallen niet aan de usb hardware, ook niet aan het merk van die dingen,…

 20. Dominique says:

  Ik ben op zoek naar een kleine antenne voor DVB-T ontvangst. Heeft iemand er zo ééntje liggen voor een prijske ?
  Zie voor meer info op http://www.2dehands.be/gezocht-kleine-dvb-t-antenne-32259822.html?qq=dvb%20antenne

 21. WouterD says:

  Voor Dominique: die DVB-T mini antennes heb ik in Mediamarket zien liggen, waar ze apart verkocht worden. Prijs weet ik niet meer…

  BTW, mijn ervaring met DVB-T:
  Pinnacle Hybrid Pro usb stick + laptop:
  – goeie ontvangst in Merelbeke en Vlaamse Ardennen (-> ideaal om wielerwedstrijden te volgen, want die worden precies op Canvas uitgezonden).
  – ontvangst met het standaard mini-antennetje verbetert opvallend als je de (magnetische) antenne op een metalen ondergrond plaatst.
  – de aansluiting van het coax kabeltje op de usb stick is bij mij na korte tijd afgebroken (wel enigszins mijn fout, maar het is toch maar een zwakke constructie), maar heb ik zelf weer “gerepareerd” met een specifieke antenne connector (€1 in Mediamarket…), en het werkt nu weer even goed als tevoren.

  Ondertussen ook een Sony PTE850 draagbare DVD speler met DVB-T aangeschaft voor mijn vader. Werkt alvast wat handiger dan de constructie van usb stick op een laptop, zeker qua mobiliteit als je het op verplaatsing wil gebruiken.

 22. Baptist says:

  Ik heb een tijdje geleden inderdaad ook zo’n DVB-T / Analog TV Tuner van fujitsu siemens gekocht.
  Aangezien ik op een paar honderden meters verwijderd ben van de toren van sint-pieters-leeuw ging ik er wel vanuit dat ik goed ontvangst zou hebben. Nu dat is ook wel zo, alleen valt het beeld altijd na een goede 3 à 4 minuten weg. In de plaats verschijnt er dan “Weak signal” . En dit blijft er ook staan. Als ik de Tv-tuner dan unplug en er terug in steek dan werkt het weer voor een goede 3 minuten tot er weer hetzelfde gebeurt.

  Iemand een idee wat er fout gaat ?

 23. xenne says:

  gewoon om te melden dat ze vorige week een nieuwe dvb-t zender bijgeplaatst hebben in gent (op de belgacomtoren). ik heb hier (9051) nu ontvangst van 11 kanalen met simpele binnenhuis antenne die ik bij medion laptop kreeg. vroeger ontving ik niets. moet wel zeggen dat ik nog afhankelijk ben van opstelling laptop, op sommige plaatsen blijft het beeld al eens haperen.

  mvg

 24. Wow, beestig! Tijd om ook een ontvangertje te kopen!

 25. Smetty says:

  @xenne: bedankt!

 26. Marco says:

  Ik heb een soortgelijke USB DVB-T tuner gekocht , maar dan van sweex.

  Na het installeren , begon het programma alle zenders op te sporen en vond er een 34 -tal ( incl radio). Maar allen hadden een WEAK SIGNAL, wat ik ook prbeerde, ik kreeg geen beeld.

  In de Bios van mijn laptop heb ik toen USB 2.0 op enabled gezet.
  Hierna had ik prima beeld op de niet gedecodeerde zenders, enkele radiozenders deden het ook.

  Als het beeld na een tijdje wegvalt kan dat ook met USB 1.0 te maken hebben, USB 1.0 is minder stabiel.

  Dus… zet je PC op USB 2.0

 27. Tim says:

  Ik woon in Gent centrum, en zit op kot in de omgeving van de Coupure. Weet iemand nu met zekerheid te zeggen dat die zendmast op het belgacomgebouw er staat en of die de situatie in Gent heeft verbeterd?

  Ik koop mij binnenkort en LCD-tv met DVB-T tuner ingebouwd dus zou willen weten of ik met een goede binnenhuisantenne weg kan.

  Alvast bedankt.

 28. Bram D. says:

  Het is BEVESTIGD!!
  De extra zendmast staat er in Gent. Volgend antwoord kreeg ik van de bevoegde Vlaamse overheidsdienst:

  +++++++++++++++
  Ik heb zonet van de VRT de bevestiging gekregen dat er sinds mei 2008
  een extra zendmast bijgekomen is in de regio Gent. Vanaf 3 november 2008
  is er daarenboven nog een technische herschikking gepland waardoor er
  een nog betere ontvangst zal zijn.
  +++++++++++++++

 29. D says:

  Welke zenders zijn er nu op deze moment te ontvangen met een USB DVB-T stick in Antwerpen? Kan ik nederland 1 toevallig ook volgen zodat het EK te zien is?
  Thnx!

 30. Nick says:

  Bedankt voor de gene die opmerkte dat men het eens op een metaal oppervlak moest proberen, ik kreeg eerst 0,0, toen heb ik de antenne op mijn volledig aluminium Coolermaster 830 gezet, en nu heb ik iets van 30 kanalen en hij is nog maar halverwegen klaar met scannen 🙂

 31. Tom says:

  Is het waar dat VTM, 2BE, VT4,… enz ook op DVB-T zullen kunnen ontvangen worden?

 32. Erwin says:

  Ik zit welliswaar in NL, maar heb dezelfde ervaring met DVB-T.

  Oplossing? héél simpel!! Koop een Active DVB-T Binnenantenne en je probleem is opgelost!

  Actief betekend in dit geval: Antenne met ingebouwde antenneversterker en eigen voeding!!!

 33. Heb bij van den borre een strong dvb-t usb spulletje gekocht. Helaas met de bijgeleverde software in Lokeren geen ontvangst.
  Wie heeft suggesties –
  Andere antenne of anders software ?
  Software is Total Media – versie 2.0.4.69 – klik ik op automatisch updates krijg ik dat dit de laatste versie is.
  Met een oude scanner antenne onder dak (spinnekop) ook geen ontvangst.
  Advies via cavalierslokeren@hotmail.com

 34. MM says:

  by the way, je kan een heel goedkope dvb-t usb stick bestellen vanuit het verenigd koninkrijk (15eur incl. verzendkosten, bvb http://search.benl.ebay.be/DVB-T-Freeview-Digital-TV-HDTV-USB-Stick-Adapter-VISTA_W0QQfromZR40QQfrtsZ50 )

  Ontvangst is perfect in Antwerpen.

 35. dv says:

  Ik gebruik een eenvoudig campingantennetje (ong 25€) http://www.gelders.org/start.php?antenne_materiaal_camping_antenne.php
  , provisoir op 2m hoogte geplaatst en heb in Mechelen een perfecte ontvangst van de Belgische zenders.

 36. tomster says:

  Heeft er iemand ervaring met een settopbox voor DVB-T ontvangst op TV? Graag merk en commentaar. En welke antenne heb je hierbij?
  Alvast bedankt!

 37. Wim says:

  Hallo,

  Weken geleden heb ik de PCTV DVB-T Stick (72e) probleem geinstalleerd en heb Nederland 1,2,3 en TV-West (lokaal) haarscherp en RADIO idem dito.
  Wat mij stoort is dat hij alle andere (commerciele) zenders aangeeft met RADIO/TV-programering maar vanwege decoding niet te zien zijn.
  Is er iemand die software weet om de decoding te slim af weet te zijn ?
  Dank alvast !
  Wim.

 38. Wimpie says:

  Mijn broer kan via zijn Pinnacle PCTV hybrid Pro Stick commerciële zenders als VTM, VT4 etc. ontvangen op kot in Gent!

  http://www.hcw.be/p.aspx?p=H6974

  In principe zijn die toch gecodeerd & niet te ontvangen, ook al sluit je de stick aan op de analoge kabel?

  Snap er niks van….

 39. Bramme says:

  Ik zou graag wat tv kijken op mijn kot en denk dat zo’n DVB-T ontvanger voor mijn laptop perfect zou zijn. Maar kan iemand mij vertellen of je daarvoor een TV-tuner in je laptop voor nodig hebt? Weet er ook iemand toevallig of de ontvangst in Roeselare goed is?

  Alvast bedankt

 40. Bart Timperman says:

  Ik heb tot voor 3 november probleemloos de twee Vlaamse zenders en radiozenders ontvangen via een Denver Usb DVB-T stick op m’n computer.
  Op 3 November heb ik opnieuw een volledige scan laten doen, maar ontvang nu alleen maar La Une , La Deux, La Trois, Euronews en nog 6 waalse zenders.
  Nu ontvang ik geen enkele vlaamse zender of radio meer, ondanks uitgebreide scans terwijl ik hier in Wilrijk(Antwerpen), normaal geen Waalse zenders zou kunnen onvangen???
  Hoe kan dit nu?????

 41. Tarzan says:

  Sukkelaars , neem toch TV Vlaanderen !!!

 42. carl firens says:

  Beste Bart,

  laat ik nu juist hetzelfde voor hebben, enkele maanden goede ontvangst en nu noppes.

 43. stefanos says:

  Beste, ik heb al 3 jaar freecom dvb-t ik had ervoor altijd goede ontvangst (Zottegem) sinds 3 november niets meer, antenne plaats lichtjes gewijzigt, noppes. Op allumiumfolie geplaats noppes, dan op metalen plaat (uit de oven) noppes, niets van ontvangst. Dan heb ik de antenne 3-4 meter verder geplaatst op metalen plaat en perfecte ontvangst!! Inderdaad die enkele meters maken een zee van verschil !! voorheen stond de antenna een een raam en nu in het midden van de kamer. normaal zou iedereen goede ontvangst moeten hebben. Zottegem ligt midden tussen 2 antennes (edegem en sint-pieters-leeuw).

  ps: metalen plaat veel goedkoper dan superdure antenne / versterker!

 44. stefanos says:

  voorheen kon ik perfect ontvangen zonder metalen plaat, nu is het echt noodzakelijk en ze moet groot genoeg zijn.
  De nieuwere generatie dvb-t ontvangers hebben betere ontvangst door een meer geavanceerde chipset want de freecom dvb-t is veeleisend kwa plaats.

 45. clientje says:

  gisteren heb ik ook zo een DVB-T scart 11 geinstalleerd op mijn tv hier in gent (op kot) en ja helaas maar kheb ook geen ontvangst…
  in de winkel zeiden ze nochtans dat ik zkr wel 10 posten zou kunnen ontvangen (nederland, frankrijk…)

 46. vic says:

  Ik heb een samsung t220hd LCD monitor gekocht met ingebouwd dtv tuner. Ik had 2 vragen:

  1) Moet ik nog een externe antenna kopen? Kan ik een goed signaal verwachten in Brussel? (woon dichtbij schumanplein)

  2) Heeft iemand een tip voor een goede en betaalbaar antenna?

 47. Borre says:

  Ik heb hetzelfde probleem dan Ina (topic 57)

  Mijn DVB-T stick werkt perfect binnen op mijn desktop.
  Op mijn laptop daarentegen heb ik totaal gaan signaal.
  Kan iemand hier een oorzaak op vinden?

  THX

 48. unknown shit says:

  allemoal dikke rommel

Trackbacks for this post

 1. Smetty's Soapbox » Blog Archive » DVB-T (2)

Leave a reply.