DVB-T

Viking kocht vandaag een Freecom DVB-T USB Stick. Spijtig genoeg crashte zijn portable (oh zo jammer). Ik nam dus het speelgoed even over en onderwierp het aan een Gentse TV-test.

Freecom USB

DVB staat voor Digital Video Broadcast en is een open standaard voor digitale televisie. Er bestaan momenteel 4 versies: DVB-S en DVB-S2 voor het uitzenden via satelliet, DVB-C voor kabel, DVB-T (Terrestrial) voor aardse zenders en DVB-H voor mobiele toepassingen (via Wikipedia).

Mij interesseert dus even alleen DVB-T (ook digital terrestrial TV genoemd). Het signaal wordt hierbij verstuurd via zendmasten en door de lucht verspreid naar antennes (hier binnen, maar kan ook buiten) en een decoder (hier de USB-stick).

Het installeren van de USB stick en de software neemt even tijd, en verloopt bij mij althans zonder noemenswaardige problemen. In de DVB-TPlayer (vreselijke lay-out) kan je dan beginnen scannen naar zenders. In principe zou je overal in Vlaanderen de VRT televisie zenders TV1 en Ketnet/Canvas kunnen ontvangen, alsook Radio 1, Radio 2, Klara, Studio Brussel, Radio Donna, Klara continuo, Donna hitbits, Sporza radio en Nieuws+ (via Digitale TV website).

DVT-Player screen

Ik scan de verwachte frequenties, zoek op land, om uiteindelijk alle mogelijke combinaties te proberen. Helaas geeft de zender constant een laag signaal en krijg ik geen enkel resultaat. De zender wordt buiten gezet en onze tv-enkel-voor-spelconsoles-met-antenne wordt er zelfs bijgesleurd om als versterker te dienen. Helaas, ik kan nergens een signaal opvangen. Ik heb enkele fora uitgeplozen waar ik een paar keer “geen signaal in Gent” zie voorbijkomen, alsook het advies een om een andere antenne te kopen.

Besluit: de USB-stick van Freecom krijgt over het algemeen goede reviews, dus ik ga er dan ook van uit dat de hardware in orde is. Ik krijg alleen een zwak signaal, wat mogelijk met een betere (externe) antenne opgelost zou kunnen worden. Als het gewerkt had, dan zou ik het ook voor mij zelf gekocht hebben (richtprijs 80 eur en in elke pc-winkel te koop).

Extra investeren in hardware is niet mijn bedoeling. Als ik echt weer TV wil kijken zal ik mij wel een TV toestel kopen en een (kabel of digitaal) abonnement erbij nemen zodat ik alle zenders kan ontvangen. Mocht er echter iemand uit het Gentse wel met deze set-up aan de slag geraakt zijn, dan hoor ik het graag. Het idee spreekt mij namelijk wel aan.

Update 2010

U zegt?
 1. peter says:

  Cindy, Zelf heb ik ook de freecom stick sinds oktober 2005 vorig jaar. Nadat het meer dan een maand in de kast heeft gelegen, heb ik het toevallig vorig week ook nog eens geinstalleerd. En zowel hier (grens Deurle / Astene) ook signaal te zwak. )-: Nu het heeft hier goed gewerkt. Voor de VRT zenders gebruik ik het in ieder geval liever dan een Pinnacle TV kaartje.
  Eigenaardige is dat onze DAB radio wel goeie ontvangst heeft.

  mvg,
  p.

 2. Geert says:

  Hallo Cindy

  Ik wilde je nog eens feliciteren met je uitstekende voordracht over podcasten op de CST.

  Maar je hebt het hier over dvb-t en daar heb ik een gelijkaardige ervaring mee. Ik kocht vorig jaar een Aldi-pc (ben er erg tevreden over) met ingebouwde dvb-t en Powercinema van Cyberlink. Omdat de bijgeleverde antenne niets opleverde bij het scannen, kocht ik een aparte antenne, maar ook daarmee kreeg ik in Lier (Antwerpen) niets te zien. Sindsdien heb ik het ook niet meer geprobeerd. Ik ga het straks thuis nog eens opnieuw testen (als ik die antenne nog vind) 🙂

  Groetjes

  Geert

 3. Skender says:

  Gent ligt net buiten het bereik van de zendmast in Vlaams-Brabant en nog net binnen het bereik van die in West-Vlaanderen. Maar het signiaal is inderdaad te zwak voor een binnenhuisantenne. Ik heb een buitenhuisantenne op m’n dak staan en de ontvangst is goed. Niet perfect (nu en dan een beetje blocking), maar toch vrij goed.
  De frequentie van het DVB-T signiaal uit West-Vlaanderen is trouwens 626000000 Hz

 4. Smetty says:

  @all: bedankt voor de feedback.

  Hetzelfde stickje heeft ondertussen in Stockholm 32! zenders gevonden. Het is erg duidelijk dat het niet aan de hardware ligt…

 5. maarten says:

  Erg goed en scherp beeld in Brussel met zo’n stick.

 6. luc says:

  Hallo,

  Ook ik heb verleden jaar zo’n Aldi computer gekocht met DVB-T mogelijkheden. In Drongen (Gent) heb ik geen digitale ontvangst. Vorige zomer had ik af en toe eens ontvangst te Nieuwpoort. Zou zo’n Freecom-stick helpen? Of is er een andere mogelijkheid om TV te ontvangen op die laptop? Ik probeerde met een kamerantennetje, doch het resultaat is heel pover.

 7. Dani says:

  Met mijn nieuwe Aldi Medion 8808 heb ik in De Pinte geen ontvangst. Ik heb sedert 1980 geprobeerd met een goede antenne en versterker signaal op te vangen en in de loop van de jaren daarna af en toe nog eens opnieuw geprobeerd. Het resultaat gaf steevast een belabberd analoog beeld.
  Op de pc geeft analoge ontvangst een ‘bijna herkenbaar’ beeld. Digitaal krijg ik niks, zelfs met de antenne door mijn dakraam boven de huizen uit.
  Kunnen we geen oproep doen bij de VRT om een extra steunzender op de boekentoren in Gent ? Voor Stubru doen ze het ook. Zo ja, hoe doen we dat? Blijkbaar is Gent en omstreken een vergeten gebied.

  Groeten

 8. Dani says:

  Ondertussen heb ik er een goedkoop (25 eur) kamerantenneke bijgesleurd: beeld! Nu kijk ik digitaal waar het analoge signaal nauwelijks waarneembaar is, zelfs als de versterking helemaal teruggedraaid wordt.
  Blijft nog de kip (of het ei, ngl wat er het eerst was): om die twee tv-zenders plus nog wat extra radio met settop box te ontvangen zal je een eind boven de 100 euro betalen. Wie heeft dat ervoor over? Er zullen nog veel zenders FTA bij moeten eer we massaal overschakelen.
  Over het beeld kunnen we kort zijn: goed, strak en hier en daar wat digitale ruis, maar ik heb het gevoel dat het beeld niet kan tippen aan een goede analoge uitzending.

  Dani

 9. Wim says:

  Tip: probeer de meegeleverde antenna (indien magnetisch) op een metalen ondergrond te plaatsen (autodak, vuilbak, leuning van balkon, whatever…) et voila je zal ontvangst hebben doordat je metalen ondergrond mee als antenna gaat functioneren. Als de antenne geen magneet in het voetje heeft, moet je ze horizontaal leggen en in verschillende richtingen draaien tot je ontvangst hebt. Technische verklaring: de uitzendingen vanuit zenders Egem en Sint-Pieters-Leeuw zijn horizontaal gepolariseerd dus moet je antenne ook horizontaal liggen of “versterkt worden” door een metalen horizontale ondergrond. Werk zelf met de Avermedia Hybrid DVB-T PC Card in m’n notebook (die als bijkomend voordeel heeft dat je op hotel gratis naar de betaalkanalen kan kijken door gewoon de kabel in je PC Card te steken 😉 maar denk niet dat dit er veel mee te maken heeft. Alhoewel… deze PC Card kost iets meer dan 100 euro maar Avermedia heeft ook goedkopere DVB-T USB ontvangers ruim onder de 100 euro.

 10. David says:

  Ik gebruik nu al enkele maanden een dvb-t kaart van terratec.
  De installatie was even moeilijk, maar eenmaal dat die draaide ging alles goed, een zuiver schokvrij beeld.
  Ik woon wel in Antwerpen, waar er eigenlijk een antenne is geplaatst alleen voor de stad Antwerpen alleen, gaat hier makkelijk met een gewone binnehuis antenne 😉

  Gr. David

 11. Filip says:

  Ik gebruik sinds enkele maanden een yakumo standalone receiver. Met een binnenhuis antenne van All in One,had ik zeer zwakke ontvangst, met de buitenhuis antenne (met ingebouwde versterker) heb ik prima beeldkwaliteit. Af en toe zit er een happeringsken in.

  Met de USB stick van terratec heb ik op mijn portable wel goede ontvangst wanneer ik in de buurt zit van een venster. Indien dit niet het geval is.. is het signaal terug heel zwak. Mvg Filip (Drongen)

 12. Filip B says:

  Sinds vorige week bezit ik ook de Freecom stick (aangekocht bij Expansys.be). Perfecte ontvangst hier in Brasschaat (2 tv-kanalen en 9 radio-kanalen), maar ja, ik kijk dan ook ahw vanuit mijn luie zetel recht op de zendmast van Schoten. Nu nog een degelijk, eenvoudig (en liefst gratis) programma om de op mijn harde schijf opgenomen bestanden (mpeg-2) te bewerken (knippen).

 13. derk says:

  gekocht gescand en niks leuk ding maar ja denk tv te kunnen kijken
  drenthe hier nu denk wat duitse zenders te ontvangen 0,0
  welke attenne moet je hier voor gebruiken
  een superattenne haaaaaa
  nu leuk zit je met je laptop buiten en werkt niet
  ja eind dit jaar hoorde ik

 14. stefaan says:

  heeft iemand een idee als de ontvangst in het kortrijkse goed zou zijn? binnenskamers met een digitaal antennetje van Konig bvb ?

 15. johan says:

  ik heb ook zo een DVT-B usbstick van MSI; in Wetteren heb ik dezelfde negatieve ontvangstervaringen met de bijgeleverder kleine (binnenshuis)antenne; ik overweeg om een DVTB buitenantenne aan te schaffen; waarop let ik dan best? moet die antenne een eigen voeding hebben of kan dat via de USBstick? of is dat gevaarlijk?
  Ik mailde naar VRT hoe het zat met hun zendbereik in het gentse maar kreeg tot op heden geen antwoord…

 16. Ludo Cools says:

  VanRoey in Turnhout liet me weten dat er hier in de Kempen voldoende signaal is. Koop me de Freecom USB stick met speelgoed-antenne, resultaat: aan de tuintafel = niks, op de eerste verdieping = niks, horizontaal = niks, buiten aan het raam + horizontaal = niks, dus 60.00 eur voor niks, dat doet nu echt eens plezier…en geeft zo’n goed gevoel van binnen…

 17. Mike says:

  Ik heb ook een freecom DCB-T USB Stick. De twee TV-zenders zijn uitstekend, maar de muziek op de radio-zenders is “gekapt” en klinkt alsof de smurfen zingen. Heeft iemand een verklaring?

 18. William says:

  Hey allen,

  Ik heb een usb tvmini van Miglia op mijn apple powerbook. In de buurt van Sint-Niklaas geen ontvangst. Niet met de standaard antenne. Ook niet met de nadien aangeschafte extra antenne. Echter heb ik mijn notebook eens naar Antwerpen meegenomen en daar heb ik wel perfecte ontvangst. Kunnen we idd niet ergens VRT aansturen steunzenders te plaatsen voor de regio Oost-Vlaanderen??
  Heel spijitg voor het geld. Alhoewel iets mij zegt dat al onze aparaatjes nog niet direct afgeschreven zijn. Ooit komt er een dag……..

  groeten,

 19. Michel says:

  Ik gebruik de antenne van de freecom dvb-t-usb ontvanger op de dvb-t ontvanger van mijn tv (te Zwalm op een eerste verdiep) en ontvang al de digitale radio-kanalen van VRT en RTBF + een, Canvas, RTBF, LA DEUX, TF1, FRANCE 2, TF3, ARTE, M6, weliswaar met iets minder kwaliteit dan met de versterkte antenne die ik op de stick heb gezet voor mijn laptop; die staat op een gelijkvloers, met de versterkte antenne op een afdak; ik heb alle Belgische kanalen + RTBF SAT (maar voor de Waalse zenders moet ik even met de antenne schudden…)

 20. Mike Bos says:

  Kan iemand mij zeggen waar ik een versterkte antenne voor een Freecom DVB-T USB stick kan vinden of een merknaam van een dergelijke antenne. Dank

 21. Jeroen DB says:

  Ik heb ook reeds een jaar een Medion laptop MD95500 met ingebouwde DVD-T ontvanger en zo’n draadantenne. Ik woon in Berlare waar ik geen ontvangst heb. Op kot in Gent krijg ik evenmin een signaal. Nu heb ik een binnenantenne met versterker gekocht waarop speciaal DVB-T vermeld staat. Ook dat geeft niets, zelfs niet als ik ze buiten of op zolder plaats. Het is gewoon een fijt dat met de huidige zendmasten in Gent vrijwel geen tv signaal te ontvangen is. Tenzij met zo’n kolos van een antenne die in principe nog verboden zijn (denk ik toch)… We kunnen enkel hopen, en misschien de VRT nog wat bestoken met vragende e-mails om toch in omgeving Gent een hulpmast te plaatsen…
  Ik heb ook gemerkt dat ze daar in Brussel niet meer op deze vraag reageren (zoals Johan al zei). Ik waag toch nog eens een kans. Baat het niet dan schaadt het niet…

  Mvg

 22. Paco says:

  Ik heb al weer een hele tijd die Freecom ontvanger en heb er prima ontvangst mee in Heerlen in Nederland. Alleen jammer dat er maar 2 tv en 9 radiozenders op zitten. Het is wachten op Aken en Luik, dan komen er veel meer zenders bij.

 23. Hans says:

  Weet iemand hoe het zit met de VRT-zenders regio Leuven?
  Mijn vriendin heeft het afgelopen academiejaar in Leuven goede ontvangst gehad van een en Canvas met de optionele DVB-T-tuner in haar Acer laptop (Aspire 1801). Ondertussen is die tuner vervangen omdat hij defect was. Thuis (Kempen) konden we die niet testen omdat de ontvangst te slecht was met het meegeleverde antennetje, maar nu met Marktrock hebben we de laptop terug meegenomen naar Leuven. Goede ontvangst van een heleboel Waalse TV- en radiozenders, maar helemaal niks meer van de VRT. Bij het scannen zie je wel dat hij een tijd blijft hangen op 482000MHz (frequentie van de zender in Veltem, vlakbij Leuven), maar zonder een zender te vinden. Toch vreemd dat dit vroeger perfect werkte en nu niet meer, terwijl de Waalse zender bij mijn weten een pak verder staat dan Veltem…

  Groeten

 24. Gust says:

  Ik heb een Lenco DVB-T TFT ontvanger gekocht. Ik heb met het bijgeleverde digitaal antennetje binnenshuis een prima ontvangst van Een, Canvas en verschillende radiozenders. Ik woon in Kalmthout.

  Groetjes

 25. Glenn says:

  Ik heb volgende tekst gemaild naar VRT…
  —————————————————–

  Geachte mevrouw/heer,

  Ik ben van plan om binnenkort een DVB-T USB ontvanger te kopen om digitale tv via radiosignalen te ontvangen.

  Na enige research op internet ben ik te weten gekomen dat dit zo goed als onmogelijk is in Gent om ontvangst te hebben van 1 van die 6 DVB-T zendmasten (Sint-Pieters-Leeuw, Veltem, Egem, Genk, Antwerpen, Schoten).
  Waaronder volgende bron: http://www.smetty.be/2006/03/18/dvb-t

  Graag had ik dus geweten of u tips geeft voor ons om toch goede ontvangst te hebben in Gent.
  Indien mogelijk had ik ook geweten of VRT van plan is om in de toekomst een versterkings(zend)mast of een zendmast te plaatsen in Gent?

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groeten,
  Glenn Vander Auwera

 26. Glenn says:

  Ik heb volgend antwoord gekregen van VRT:
  ————————————————-

  Beste,

  Alvast bedankt voor de interesse in onze programma’s.

  Zoals alle signalen best ontvangen worden met een buitenantenne, is dit ook zo met de ontvangst van DVB-T signalen.

  Een binnenantenne is enkel bruikbaar in de nabije omgeving van een zender, dus best werken met een buitenantenne.

  Deze buitenantenne moet ook normaal goed staan opgesteld om de zender te kunnen ontvangen, dus gebouwen en dergelijke zorgen in steden dus steeds voor problemen.

  De enige mogelijkheid om dus een goede ontvangst te bekomen in steden is een hoge antenne best boven de daken.

  Voorlopig zijn er nog geen plannen om een extra DVB-T zender bij te plaatsen te Gent.

  Hopende U hiermee van dienst zijn geweest,

  **gegevens afzender heb ik weggelaten (privacy he)**

 27. Dani says:

  Nog even terugkomen op mijn bovenstaande posting. In De Pinte heb ik aan mijn binnenhuis-antenne nog een extra versterker geschakeld die zo een 12 a 20dB extra versterking geeft. Nu kan ik met wat draaien aan de antenne ook de 482 MHz ontvangen, naast de zender op 626 MHz. In Mytheatre zie ik op de indicatiebalk dat het signaal nu sterker is. (van 5 of 10% naar 35%) Buitenlandse zenders gaan niet, alhoewel analoog er wel wat te zien valt.
  In principe moet er met een camping-antenne wel nog meer winst te halen zijn, maar zo een lelijk geval wil ik niet aan mijn gevel.
  Een extra steunzender in Gent zoals voor Studio Brussel is ondanks alle tegensputteren van VRT wel nodig, maar als je wat websites doorspit blijkt het een (internationaal) politiek probleem te zijn van DVB-T frequenties. OP Fm kunnen we blijkbaar een pak meer vermogen de lucht in blazen. Zo ontving ik Studio Brussel in de auto tot 20km voor de ring van Londen… en in de andere richting zijn Radio 1 en studio Brussel te horen tot 80km voorbij Lille, Frankrijk.

 28. ronny says:

  gasten ik het de pctv hybrid pro stick van pinnacle en gelijk waar ik kom zelfs ver van een venster onder hoogspanning bij mij thuis (sint-niklaas) of in burcht, wel ik heb overal goed beeld en ontvangst en dit met het bijgeleverde speelgoed antennetje. dit is natuurlijk niet het goedkoopste toestelletje. tijdens mijn vakantie in de caravan heb ik ook geen probleem gehad. groeten

 29. Joris says:

  Ik heb ook een hybrid pro stick van pinnacle maar krijg er niets uit, woon ook in Sint-Niklaas.

 30. Jean-Luc says:

  Ik heb mij onlangs ook de Freecom DVB-T USB stick aangeschaft. Zomaar antenne op de stick gaf helemaal niets. Ik zit nochtans op slechts 10 km van de mast van Sint-Pieters-Leeuw.
  Heb dan maar alles op alles gezet : antenne de hoogte in tot onder dakpannen + metalen plaat eronder + antenneversterker + coax van 15 meter en nu, perfect beeld …
  heb de 2 tv zenders + 9 radio’s.

 31. Dierick says:

  Ik heb de antenne van de DVB FreeCom stick aan de bestaande UHF antenne zonder versterker die onder de schotel hangt aangesmoten via een splitter en heb een prachtig beeld.
  De afstand is 70 meter en is gewone coax.
  Zelf bij instelling gewone antenne (analoog) ontvang ik zelfs de RTBF.

 32. Dirk VH says:

  Heb mij gisteren in Mediamarkt Roeselare de USB stick AVer TV 6.0 (AVermedia) aangekocht. Ontvangst in Roeselare met bijgeleverd antenne(ke) is goed. TV1 en Canvas + radiozenders ( minder van belang). Bedoeling voor mij is laptop mee te nemen achteraan in de wagen. Naar ik lees is ontvangst blijkbaar niet overal goed. ( stilstaanbeeld…) Ook vernomen dat bijgeleverd antenne ook niet dat is. Wel magn. te monteren bovenaan op dak wagen, maar toch… Gelezen dat vanaf 110km./uur ook signaal slecht tot nihil is, dus op de autostrade problemen! Is er hiervoor een oplossing? Andere antenne? Welk een? Zijn er andere mogelijkheden om deze aankoop toch confortabel in auto te gebruiken? Alvast bedankt

 33. Kobe says:

  Ik ben student in Gent. Ik overwoog al een hele tijd om een dvb-t decoder aan te kopen voor mijn laptop, om zo wat tv te kunnen kijken op mijn kot. Ik heb dus ook dit forum over dvb-t gelezen.

  Na lang twijfelen heb ik toch een freecom dvb-t decoder gekocht. Het feit dat ik reeds een vrij goed analoog signaal kon ontvangen, heeft mij zeker ook over de streep geholpen. Na een makkelijke installatie (de software is vernieuwd) heb ik met de bijgeleverde antenne heel makkelijk een, canvas en alle radiostations kunnen ontvangen (ontvangst van 5 op 6 streepjes). De antenne is wel bevestigd op een ijzeren tijdschrifthouder van Ikea. De kwaliteit van de zenders is zeer goed. Heel af en toe (om de paar minuten) heb ik een kleine en heel korte bevriezing van het beeld, iets wat niet storend is.

  Ik woon dicht bij het Sint-Pietersplein en woon in een drukke straat op het gelijkvloers. Zonder veel moeite kan ik nu gratis tv kijken en radio beluisteren.

  Hopelijk is deze feedback interessant voor andere gentenaars die dvb-t overwegen.

 34. arie theisens says:

  Hallo,

  Is iemand die ervaring heeft met de freecom op de kabel aangesloten. Ik wil namelijk programma’s opnemen op mijn pc en heb aan de zenders via de kabel genoeg.

  Groeten,

  Arie Theisens

 35. J-L says:

  Wel Kobe ik benijd je.
  Ik zit eveneens op kot in Gent, heb ook vrij deftige analoge TV ontvangst. Ik heb me zo een DVB-T tuner aangeschaft op eBay. Zo eentje uit Hong Kong, maar wel bij een Belgische verkoper. Ik dacht dat ik me daar een koopje mee deed, maar tot nu toe kan ik er niets mee aanvangen.
  Volgende week probeer ik het nog even op het kot van m’n vriendin en eventueel thuis in Waregem.
  En als dat niets opleverd, dan ben ik blijkbaar in de zak gezet. 🙁
  Anders heb ik gewoon dikke pech.

 36. Bart says:

  ik heb ok zo’n dingetje uit hongkong, onbekend of geen merk dus, met zo’n prul antennetje erbij, eerste test, helemaal niks van ontvangst, zelfs nie met andere antennes… veel uitgeprobeerd, vanalles en nog wat, steeds niks… (ik woon in stekene, tegen sint-niklaas)
  eens naar antwerpen gereden met de laptop, geparkeerd op linkeroever, test opniew met het rommel-antennetje, en zowaar op 778MHz, alles zenders zoals het hoort, ik vond zelfs beter beeld als op de kabel bij ons thuis 😉
  dus ofwel moet ik super antenne voorzien, ofwel moet de dekkingsgraad toch verbeteren…
  btw; stekene ligt tegen de nederlandse grens, en zelfs geen nederlandse zenders te ontvangen… ik denk echt wel dat ge een heel goeie antenne nodig hebt, moet der alleen nog ergesn zoeen zien te vinden…

 37. Wim says:

  Ik heb de Freecom Hybrid (DVB-T & Analog TV) USB Stick gekocht voor 88 euro & heb tot mijn grote teleurstelling ook geen ontvangst (ook niet buiten)!

  Heb er zelfs een andere, heel gevoelige antenne van Konig aangehangen met inwendige versterker en outdoor use mogelijkheid. Uiteindelijk komen veel mensen bedrogen uit, h (digitale tv overal en altijd: niet veel van aan).

  In Nederland is de dekking echt schitterend, terwijl dit in Belgi erg pover blijkt te zijn.

  Woon in Temse (net onder Sint Niklaas) en niet zo ver verwijderd van Stekene. 😉

  Antwerpen-stad heeft goede ontvangst aangezien ze daar een eigen antenne hebben die de stad voorziet van DVB-T.

  Wat ik wel kan doen is de analoge coaxiale kabel die nu op TV zit (antenne ontvangst), aansluiten op de stick. In de software moet je in principe “Freecom Analog TV-Receiver” kunnen selecteren, maar ik zie enkel (het standaard) “Freecom Digital TV-Receiver” staan.

  Iemand tips om deze optie alsnog te bekomen? Maar heb al ondervonden dat de software zelf ook maar buggy is.

 38. roland says:

  DVB-T van Freecom:
  Woon in Oostakker dichtbij Lochristie, antenne even buiten gehouden met richting op Egem (westen, laten scannen op 626 Mhz en breedte op 8
  direct alle kanalen gevonden, zeer goede kwaliteit

 39. Wim says:

  Bij mij blijkt er een defect te zijn aan de USB stick. Support Delft heeft me aangeraden het product op te sturen voor reparatie.

  Wel frappant: gloednieuw gekocht & defect zonder enige eigen toedoen!

 40. Yves says:

  Hier in Merelbeke redelijke ontvangst als ik de antenne op de vensterbank zet. Waarschijnlijk zit er te veel ijzer in het plafond om goede ontvangst te hebben. BTW: standaard Freecom USB stickje met standaard antenne. Heeft er al iemand ervaring met KN-DVBT-USB10 antenne (zie website http://www.digitaaltvkijken.be/dtv/nl/product-insert.asp?ProductId=88)

 41. Wind says:

  Heeft iemand ervaring met DVB-T ontvangst van zowel de belgische als de nederlandse publieke zenders?
  Ik woon in zeeland en wil graag weten welke ontvangers de signalen van beide landen kunnen verwerken.
  Groeten,
  Wind

 42. geert says:

  Ik heb net een nieuwe Freecom DVB-T USB receiver geinstalleerd maar ook geen ontvangst (Merelbeke)
  De software is vernieuwd (ArcSoft TotalMedia)tov vroeger maar je kan nu enkel nog het land kiezen en scannen starten (verder geen info meer).
  Indicators van antenne-ontvangst geven niets.
  Alle richtingen geprobeerd.
  Ik zal morgen eens in Sint-Niklaas proberen.

 43. Wim says:

  Geert,

  Uit je beschrijving maak ik op dat jij & ik exact hetzelfde setje hebben.

  Bij mij lichtten de indicatoren echter wel groen op, maar toch leidde dit niet tot een detectie van kanalen.

  Nog steeds weg ter reparatie.

 44. Frank says:

  Yves ,

  Ik heb zo een versterker-antenne – besteld KN-DVBT-USB10 .Zal hem donderdag hebben en laat wel iets weten.

 45. Fred says:

  Ik heb een beetje gexperimenteerd met DVB-T sticks, en ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben. Zowel mijn Freecom (niet de hybrid) als mijn Terratec geven goede ontvangst. Ik heb wel gemerkt dat je o.a. rekening moet houden met de polariteit van de zender, en die is in Vlaanderen overal horizontaal, behalve voor Antwerpen. Dus stel je antenne horizontaal op. Indien niet buiten, dan zo dicht mogelijk bij/tegen een raam. De meegeleverde antennetjes deden het prima. Als het effe kan, zet de antenne met zijn magnetische voet vast op een metalen voorwerp, dat heeft ook een goeie invloed op de ontvangst.

  Zowel in de Zuiderkempen als in de Oost-Vlaamse regio Dendermonde ontving ik alle Vlaamse en Waalse tv- en radiozenders perfect. In Duitsland kon ik in het Zuiden van de Eiffel nog perfect de Waalse zenders ontvangen. Nu ja, bij digitale tv is ‘perfect’ relatief: het beeld is prima of het is er net 😉

  De bijgeleverde software suckt, zowel voor Freecom (memory-vreter, haperend) als voor Terratec (gebruiksonvriendelijk). Op basis van een andere Freecom-review heb ik me DVBViewer aangeschaft (15 euro), en ik ben zr tevreden. Die laat je zelfs tegelijk alle kanalen van 1 pakket opnemen – op een avond nam ik van StuBru op, en simultaan een programma op n en eentje op Canvas, de audio-file en de 2 video-files waren perfect…

  -Fred.

 46. Frank says:

  De KN-DVBT-USB10 een versterker (weliswaar 24 euro ) vervolledigd de ontvangst .Ik woon in Lokeren en ontvang zelfs RTBF.Een aanrader .

  En idd de bijgeleverde software van freecom is een memoryvreter en hapert .Ik zoek tevens een andere DVBviewer

  Frank

 47. dries says:

  @ kobe

  sint pietersplein is dan ook het hoogste punt van gent en omstreken!!

 48. Wim says:

  OK,

  Nadat de Freecom Hybrid Set een goede 3 weken weg was ter reparatie, opnieuw geprobeerd met de bijgeleverde antenne; nog steeds helemaal niks.

  Echter, voor de allereerste keer de coaxiale kabel die normaal op de tv zit (analoge zenders via zolderantenne), aangesloten op de stick & onmiddelijk 35 kanalen (!) gevonden, wel paar dubbel geteld.
  Dit had ik natuurlijk veel vroeger eens moeten proberen…

  Ik kan zelfs alle 3 de Nederlandse zenders ontvangen in uitstekende kwaliteit!

  Een overzicht:

  1)n
  2)canvas
  3)NED1
  4)NED2
  5)NED3
  6)Omroep Zeeland
  7)La Une
  8)La Deux
  9)RTBF Sat
  10)Radio 1
  11)Radio 2
  12)Klara
  13)Studio Brussel
  14)Donna
  15)Klara Continuo
  16)Sporza Radio
  17)Nieuws +
  18)Donna Hitbits
  19)La Prem1ere
  20)Musiq3
  21)Classic21
  22)Vivacite BXL
  23)BRF (Duitstalige radiozender)
  24)PureFM

  Spijtig dat het in Belgi niet mogelijk is om ook maar 1 commercieel station te ontvangen en er een relatief klein aanbod geldt.
  In Duitsland kan je ook veel commercile zenders ontvangen tot 26 kanalen(!). In Berlijn is zelfs BBC op te pikken.

 49. Hans says:

  Ik heb de beste ervaring met een “caravanantenne”, die zijn
  horizontaal gericht en kosten ongeveer 16 euro in de Makro..
  De mijne staat op zolder en ‘k heb alle posten..

 50. Dirk says:

  Ik heb een dvb-t stick van k-world gekocht samen met een Hama binnenhuisantenne om digitale tv op mijn pc te kijken…
  Alleen in t centrum van Gent, geen ontvangst…heb alles geprobeerd…dus terug opgeborgen in de kast in de hoop dat er een nieuwe antenne geplaatst gaat worden in Gent nu er een nieuwe bestuurder bekent is bij de VRT…

Leave a reply.