Kristalnacht

Het werd mij aangeraden om vrijdag voor de kerst geen les meer te geven. De lessen worden geschorst op vrijdagnamiddag (kerstavond), maar de hoofdreden is kristalnacht op donderdagavond.

“Kristallnacht vond plaats in Duitsland, in de nacht van 9 op 10 november 1938. … Ongeveer 7000 joodse winkels werden geplunderd en vernield; huizen, scholen, begraafplaatsen, en ziekenhuizen werden beklad. … Waarom de nacht aanvankelijk Kristallnacht werd genoemd, is niet helemaal duidelijk; De naam zou verwijzen naar de scherven van de vernielde winkelruiten” (Uit Wikipedia).

Omdat Kristalnacht (met 1 L) verwijst naar een droevige bladzijde uit onze geschiedenis, is de officiële benaming van dit event in Gent al lang gewijzigd naar winternacht. In de spreektaal echter is de oude benaming nog steeds van kracht. De laatste donderdag voor de kerstvakantie zakken enkele honderden scholieren en studenten af naar de Overpoortstraat. Deze straat is DE Gentse studentenbuurt bij uitstek, en vooral te herkennen aan de vele café’s, snackbars en studentenfaciliteiten. Er wordt gedronken en gefeest tot in de vroege uurtjes. Volgens de overlevering is de naam “kristalnacht” afkomstig van het feit dat de straat na het event vol met glas ligt (voor het plastieken bekertjes tijdperk).

De aantrekkingskracht van het event is het groot. Elk jaar opnieuw is het een succes, vooral voor de plaatselijke horeca. Meer dan 10 jaar geleden liep ik daar ook. Waarom wist ik niet, maar het was gewoon de plaats waar je moest zijn die avond. En dat is sindsdien nog niet veranderd.

K1

De eerste foto van de Overpoortstraat werd genomen om 20u, de andere twee rond 01u.

U zegt?
 1. i. says:

  Vanochtend 8.15h ruim TWEE studenten opgedaagd. We hebben de les dan maar wijselijk geschorst.

 2. Smetty says:

  Haha… ik heb geluisterd naar de wijze raad van mijn collega’s en lag om 8.15u nog lekker te knorren in bed. 🙂

 3. hey says:

  mijn beste

  ik kwam per abuus op deze site.
  maar ik wel toch wel even vermelden dat de naam “Kristalnacht” niet afgeleid is van die raid die u uit de encyclopedie heb geciteerd.
  Het gaat er hem gewoon om dat, in der tijd, de cafuitbaters hun glazen lieten stuk slaan om het nieuwe toogjaar in te zegenen.

 4. lees twee maal voor gij oordeelt says:

  Dat werd ook niet beweerd. De naam was toevallig dezelfde als de droevige nacht zoveel jaren geleden. Daarom wilde men achteraf deze naam veranderen. Er is toch vermeld dat de naam van het glas komt voor het plastiek bekertjes tijdperk. Dus wat is dan het probleem?

 5. Stijn says:

  “Omdat Kristalnacht (met 1 L) verwijst naar een droevige bladzijde uit onze geschiedenis…” staat letterlijk op de site en impliceert dus dat de Kristalnacht in Gent zoals u zelf zegt verwijst naar Kristallnacht. Beter zou zijn uw zin als volgt te formuleren: “Omdat Kristalnacht (met 1 L) te veel doet denken aan de droevige bladzijde uit onze geschiedenis…” Dit zou dan ook verwarring zoals van ‘Hey’ vermijden.

 6. Smetty says:

  Elk jaar wordt deze post weer gevonden op het moment van de waarheid. En kijk, het is vanavond. Ik was het vergeten (en ga morgen les geven).

 7. verwijzing says:

  “Volgens de overlevering is de naam “kristalnacht” afkomstig van het feit dat de straat na het event vol met glas ligt (voor het plastieken bekertjes tijdperk).”

  Van wiki:
  De naam Kristallnacht verwijst naar het vele glaswerk dat tijdens die aanvallen vernield werd.

  ?????

 8. Ine Pauwels says:

  Jammer genoeg ontdek ik juist op de fuifkalender van Gent dat er opnieuw een kristalnacht-evenement staat gepland….
  Dit keer georganiseerd door studentenvereniging Salmonella. Ik hoop dat men echt niet beseft hoe kwetsend deze benaming is voor de joodse gemeenschap.

  Met vriendelijke groeten, Ine (studente godsdienstwetenschappen, KULeuven)

 9. Overpoortstraat says:

  Overpoortstraat is ook op andere nachten ook vol met “kristal” of met plastieken bekertjes…
  Kijk maar naar deze site: http://www.overpoortstraat.be

 10. Brecht says:

  Volgende week (2007) is het aldus weer zo ver!
  Dit zal altijd blijven bestaan…

 11. mario says:

  tis vanavond weer….
  Een hele mooie gezelige avond maar wel weer een barre koude nacht.
  Lang leve de alcohol, dat is onze anti-vries.
  Zo even lekker eten en dan mn eigen gereedmaken.

  Tot vanavond iedereen. Groeten Mario

 12. Serge says:

  Ja ‘t is triestig gestemd met de toekomstige intelectuelen. Moet het altijd cristal zijn? Of zij de plastieken bekertjes de oorzaak van het failliet van “Val Saint Lambert”?

 13. Serge says:

  Bij het glas heffen schenken jullie toch ook meer aandacht aan de inhoud dan aan het recipient?

 14. Tim says:

  En vanavond terug!!

Trackbacks for this post

 1. Smetty’s Soapbox » Tot in 2007

Leave a reply.