Aperto Chiuso

Aperto Chiuso (sleepstraat 82, 09/233.72.64) is vandaag de Italiaanse place-to-be in het Gentse. De voorbije maanden al een paar keer geprobeerd om er een hapje te gaan eten, maar met weinig succes. Vorige week eerder toevallig langs gelopen en met gemak een plaatsje gevonden, deze week had ik gelukkig gereserveerd want de tent zat vol (op een maandagavond). In totaal drie andere meningen gehoord en dus tijd om er over te bloggen.

Ik houd zelf enorm van de eenvoudige Zuiderse olijfolie keuken. Een goed (Zuiders) restaurant voldoet voor mij aan de volgende voorwaarden: olijven bij de drankjes, brood voor en tijdens de maaltijd, lekkere betaalbare huiswijn en gratis water aan tafel. De gerechten zijn eenvoudig en bereid met verse ingrediënten en kruiden. Meer moet dat niet zijn. En toch is deze combinatie bij ons ver te zoeken. Mijn dichtst bijzijnde match heb ik deze zomer in Lille gevonden. Twaalf wijnen van het vat en per glas verkrijgbaar. En dan een gewone dagschotel zoals “lam met verse kruiden”. Vorige week heb ik er op een vrij laat uur in de middag nog voor een gesloten deur gestaan, om een paar uur later aan tafel te belanden… bij het onderwerp van deze blog.

De specialiteit van het huis zijn verse pasta’s. De eerste maal koos ik voor verse ravioli met kalfsgehakt en salie met een tomatensaus (13,70€). De pasta was lekker en je kon de versheid smaken. De tomatensaus was eerder flauw zodat het geheel niet echt een geprononceerde smaak had. We dronken er alleen een biertje bij. Mijn mannelijk tafelgenoten waren blij dat er een klein broodje bij kwam, maar gingen met honger naar huis. In totaal betaalden we ongeveer 17€ per persoon. Voor mij was deze combinatie prijs/kwaliteit niet in verhouding. Het overkomt me zelden dat ik met hongerige tafelgenoten te maken heb NA een restaurant bezoek.

Deze week begonnen met een bruschetta (plak dik lichtjes geroosterd brood) met look en olie (2,20€). Als drank kozen we een fles rode huiswijn, die uitstekend bleek qua smaak en prijs (10€). Dit keer kwam er een Escalope Milanese (gepaneers kalfslapje) met pasta en salade op mijn bord (13€). De combinatie was gewoon geslaagd. Deze keer wat extra broodjes en boter gevraagd bij de maaltijd. Alleen een cappuccino als afsluiter genomen zodat ik nog steeds niets kan vertellen over de desserts. In totaal betaalden we 22€ per persoon. De prijs/kwaliteit verhouding was met deze formule stukken beter.

Conclusie. Bij aperto chiuso (letterlijk vertaald “open gesloten”) kan je terecht voor de “andere Italiaanse keuken” in een origineel en gezellig decor, met in het midden van het restaurant een open keuken. De gerechten zijn vers en lekker, maar missen net dat extra-tje om meer dan “gewoon” te zijn. De porties zijn redelijk klein zodat het zeker aan te raden valt om nog een voorgerecht of een dessert te overwegen. M.a.w. alleen voor wie uitgebreid wil gaan tafelen en daar ook tijd voor wil/kan maken. Op deze manier komt het restaurant ook het best tot zijn recht.

U zegt?
 1. brammie says:

  Ik weet de naam van het restaurant niet, en zelfs niet het juiste adres. Wel dat het een verduiveld lekkere pastakeuken heeft. Je moet maar eens een kijkje en hapje gaan nemen, restaurantje recht over de Zsa Zsa Rouge, tegen de vrijdagsmarkt.

 2. Cindy says:

  Brammie bedoelt ‘Marco Polo’ in de Serpentstraat (zijstraat Vrijdagsmarkt). Nog beter zijn : ‘Il Cortile’, Kraanlei in Gent en the best is ‘Il Mezzogiorno’ op de Baudelokaai in Gent

 3. ann says:

  Il cortile heeft een heel goede keuken, maar de vrouw die daar serveert (ik neem aan de bazin?) is zodanig onvriendelijk dat je schrikt krijgt om iets te vragen.

 4. Gonzo says:

  Il cortile is op gebied van bediening inderdaad zeer zwak…
  Toch ga ik er geregeld want de keuken compenseert dit moeiteloos.

 5. tore says:

  ik mag heel graag een escalope milanese met sla en gekruide aardappeltjes uit de oven maar zeker niet met pasta

Leave a reply.