Nederlandse publieke radio goes podcasting. Hallo Vlaanderen?

De Amerikaanse radiozender KFVS12 en de Britse BBC sprongen onlangs op de podcasting trein. Vandaag startte BNN met podcasten.

Ik begin mij stilaan af te vragen hoe het er in Vlaanderen achter de schermen aan toe gaat. Er zijn drie zaken die mij opvallen:

 • Bij de meeste initiatieven staan onze instellingen en de bedrijfswereld hand-in-hand (Telenet en/of Belgacom met de VRT, maar ook de kabelmaatschappijen).
 • Als men iets nieuws aanbiedt, verwacht men van de gebruikers dat ze nieuwe software installeren of nieuwe hardware aankopen.
 • Het internet aanbod van bovengenoemde monopolisten weerhoudt Vlaanderen om verder te evolueren.

Nu, ik heb een laptop, en ik wil geen specifieke software installeren om dat ene product van die ene omroep te kunnen consumeren (denk aan de eigen radiospeler van de VRT) . Ik wil ook geen nieuwe apparatuur aankopen (dan denk ik bijvoorbeeld aan de net gelanceerde digitale TV). Ik stel vast dat in Nederland uitzendingen van de publieke omroepen na de effectieve uitzending kunnen bekeken worden via uitzendinggemist.nl. Vandaag stapte ook de publieke radiozender BNN gewoon mee in het podcasting verhaal.

Waarom kiezen onze instellingen (openbare omroep + kabelmaatschappijen) altijd voor oplossingen waar vooral bedrijven beter van worden? Mag ik met mijn belastingsgeld ook een oplossing (en dus een aanbod) verwachten waar ik geen extra geld voor op tafel moet leggen? Belgacom en Telenet zullen hun aanbod zeker nog aanpassen… zodra ze ontdekken hoe er nog meer geld uit onze broekzak te halen is.

Is er nu echt geen enkele politicus die dit snapt en het wil opnemen voor de burger in internetland?

U zegt?
 1. LVB says:

  Is KFVS geen televisiestation in plaats van een radiozender?

 2. Smetty says:

  Dat klopt.
  Zij audiotapen hun televisieuitzendingen.

 3. Mark Coenen says:

  wij zijn podcasting voor stubru volop aan het onderzoeken.
  nog even geduld dus.

Leave a reply.