Over wiki’s

“Wiki?” zei een collega deze week na het bekijken van een voorstel van mij voor een presentatie, “dat woord schrikt mij genoeg af om jou presentatie niet bij te wonen”. Tijd voor een woordje uitleg.

Een wiki is “een website die een gebruiker toelaat om zelf informatie toe te voegen aan de site zoals bij een internetforum. Diezelfde informatie kan dan weer op elk moment aangepast worden door iemand anders” (vrij vertaald) meest bekende voorbeeld is ongetwijfeld Wikipedia, “De Vrije encyclopedie”. Zoek je liever naar een woord in het Nederlands, probeer dan onmiddellijk via deze link.

Het idee is ongelooflijk democratisch “iedereen mag zoveel aanpassen als hij wil”, maar daar schuilt dan ook onmiddellijk het gevaar in. Dit vereist namelijk van iedereen “een correct gebruik”.

Een voorbeeld. Deze week zag ik toevallig de wiki over podcasten op Edublogs.nl. De informatie was verouderd en ik heb de tekst aangepast (versie vandaag versus versie voor de aanpassing).

Het zal misschien vreemd klinken, maar toch had ik een schuldgevoel bij het wegknippen van zoveel tekst die iemand ooit met de beste bedoelingen gemaakt heeft. Als morgen iemand mijn tekst er helemaal af gooit, zal ik mij daar ook niet gelukkig bij voelen. Maar dat is nu eenmaal het concept…

Op Wikipedia is er voldoende sociale controle. Uit eigen onderving weten we dat onze Doppler gebruikers de Podcasting wiki in het oog houden. Als een concurrent iets te subjectieve informatie toevoegt, wordt dat onmiddellijk gecorrigeerd.

Is het wiki-concept een scheet in een fles? Misschien voor u wel, maar voor Doppler is het de 3e belangrijkste referrer (dat wil zeggen links generen naar onze website). Wat ik mij afvraag is wat er gaat gebeuren als de niet-gedisciplineerde medemens Wikipedia (en wiki’s in het algemeen) ontdekt, alsook hoeveel hits (en dus onrechtstreeks geld) dit kan opleveren. Ik stel bij mezelf vast dat ik vooral interesse heb om die wiki’s aan te passen waarin ik interesse in heb (en er dus soms ook voordeel bij heb). De toekomst zal uitwijzen of we met z’n allen voldoende discipline hebben.

Buiten deze bedenking kan je niet naast het feit dat wiki’s een ontzettend rijke en gratis informatiebron bieden. De toekomst zal uitwijzen of het concept blijft werken.

U zegt?
  1. Pierre says:

    🙂 “met de beste bedoelingen” klinkt wel heel erg. Gelukkig ben ik alleen maar blij dat je de informatie op de pagina (was overigens pas 2 maanden oud!) bijgewerkt hebt. Of het een blijvertje is als concept weet ik ook nog niet, maar ik wil het net als jij graag ontdekken.

Leave a reply.