Tiscali verkocht: een terugblik

Tiscali België werd op 29 november verkocht aan Scarlet België. Ik heb er vandaag bijzonder weinig over gelezen en heb dan ook de indruk dat het niet veel emoties los maakt.

Als ex-werknemer wil ik er toch even bij stil staan. Het verhaal van Tiscali als bedrijf is namelijk zeer indrukwekkend. In 1998 begint Renato Soru in Cagliari (op het Italiaanse eiland Sardinië) zijn internetbedrijf dat de naam krijgt van een plaatselijke grot. Hij maakt er op nog geen twee jaar tijd een "Italiaans" Telecom bedrijf van en begint dan aan een nooit eerder geziene Europese expansie. Twee jaar later heeft Tiscali meer dan 100 (!) onafhankelijk ISP’s opgekocht. In ons land worden onder meer Link Line, Free Gates, Freebel, World Online, Yucom en Wanadoo overgenomen.

Waar haalde Tiscali al dat geld vandaan? De meeste overnames werden gedaan voor de zeepbel barstte. Het antwoord brengt ons onder meer bij het World Online van Nina Brink. Deze Nederlandse ISP had na zijn beursgang maar liefst 800 miljoen Euro opgehaald. Toch was het klein duimpje die de grote reus overnam en niet omgekeerd. Enkele mensen werden stinkend rijk, er kwamen meerdere rechtszaken, maar wat we vooral onthouden is dat Tiscali een schatkist vol met goudstukken mee naar huis nam. Vandaag is Ruud Huisman, de voormalige financieel directeur van World online en Tiscali Benelux, de CEO van de volledige Tiscali groep.

Een paar weken gelden vertelde een ex-collega me nog dat Tiscali (België) eindelijk zijn draai gevonden had. Alle aangekochte bedrijven waren volledig (boekhouding, technisch, sales, marketing) geïntegreerd. Mooi meegenomen voor de nieuwe eigenaar.

Voor mijzelf zal Tiscali het bedrijf blijven waar ik ongevraagd in belandde nadat ze Yucom (zie boven) hadden aangekocht. Het werd een turbulent jaar vol tegenstellingen, waarin ik enerzijds op een strategische functie kwam zoals die mij nadien niet meer werd aangeboden, en anderzijds met lede ogen als vakbondsafgevaardigde moest vaststellen hoe mensen zonder pardon en wars van alle regels en afspraken buiten werden gezwierd. Ik acht de kans klein dat ik ooit nog in zo een kruidvat van ervaringen en gevoelens zal terechtkomen.

Weggaan bij Tiscali beschouw ik nog steeds als één van de verstandigste beslissingen die ik ooit genomen heb in mijn leven. Ook al werd het op professioneel vlak een zware val in de diepte waar ik ook vandaag nog de gevolgen van draag. Ik wens mijn ex-collega’s bij deze alvast veel sterkte. Moge op het puin van zoveel ISP’s een mooie derde groeien die eindelijk een alternatief gaat bieden voor de monopolisten Belgacom en Telenet.

Bronnen: Tiscali, NRC Handelsblad, Computable.

Trackbacks for this post

  1. Smetty’s Soapbox » Tiscali: een verhaal van pek en veren?

Leave a reply.