De weblog verkleedpartij

Dit weekend is de tijd genomen om enkele websites, programma’s en services zelf uit te proberen. Om te beginnen gooien we Twinkler, 10X10 en Del.icio.us onder de Smetty loep.

Twinkler is, op het eerst zicht, een totaal nutteloze website die peilt naar uw persoonlijke doelstellingen in het leven. Echter, rekening houdend met dit "Over the next 43 days, we’ll be unveiling a little more about what we’re building, give screenshots, explain our motivations, reveal our hopes, invite people to the beta…", lijkt wat we vandaag zien alleen maar een trigger te zijn. Benieuwd of het gewoon veel geblaat zal blijken of eerder een geniale publiekstrekker. Te vroeg om een conclusie te trekken dus.

Op 10X10 lezen we "Every hour, 10×10 scans the RSS feeds of several leading international news sources… The top 100 words are chosen, along with 100 corresponding images, culled from the source news stories. At the end of each day, month, and year, 10×10 looks back through its archives to conclude the top 100 words for the given time period. De website baseert zich op "Reuters World News", "BBC World Edition" en de "New York Times International News". In honderd beelden het wereldnieuws. Op het eerste zicht een leuk concept, maar volgens mij een website die je geen tweede keer bezoekt. De reden is vrij eenvoudig: de focus is beperkt tot een bepaald deel uit het "wereldnieuws" van bovenvermelde nieuwsbronnen, wat we ondermeer terug vinden in de bijhorende woorden Palestinian, Iraq, Elections, Bush, North Korea, Security, Killing, Iran, War enz. Leuk, maar inhoudelijk veel te beperkt. Dit is zeker niet de site waar ik mijn informatie ga halen.

Een iets succesvoller concept is social bookmarking. Del.icio.us is een bookmark manager die overal opduikt. De bedoeling is je bookmarks (favorieten) niet alleen voor jezelf online bij te houden, maar deze ook te delen. Dit doe je door een account aan te maken en vervolgens als je favorieten in het systeem in te brengen (ik mis hier wel het snelle concept van OPML voor weblog subscriptions!).

Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer mogelijkheden ik zie in het product. Een sterk punt is zeker de mogelijkheid om via RSS in te schrijven op iemand zijn bookmarks. In mijn visie zijn het niet echt mijn bookmarks die ik deel (dat is voor mij privacy), maar eerder een interessante manier om mijn links te publiceren. In deze redenering heb ik dus een weblog (Smetty.be) en mijn eigen linkblog (via Del.icio.us), waarbij beiden de mogelijkheid bieden om er op in te schrijven en het via een aggregator te lezen. Daarnaast zie ik ook een nieuwe mogelijkheid om eigen websites te promoten. Het eerste wat mij dan interesseert is of mijn eigen weblog, Doppler en andere van mijn dada’s al terug te vinden zijn binnen het systeem. Je wil dan weten of je al vermeld wordt, maar ook hoe vaak en ook door wie. Na ego-searching, nu ook ego-bookmarking. Het is zeker een nieuw medium naast de zoekmachines om "gevonden" te worden (wat je kan zien in je statistieken). Daarnaast vertelt het meer dan een zoekmachine, je kan alles users zien die jou vermelden, maar ook tussen welke andere links je terecht komt. Dat noemen ze context.

Ik heb een account aangemaakt en ga die zeker op mijn weblog zetten. Al bij al is Del.icio.us een multifunctionele applicatie: bookmarks delen, linkenpage, website promotie, ego-checking én personal publishing. Het is gewoon een weblog… in speciaal kleedje.

U zegt?
 1. Gerard says:

  Naar mijn idee nog iets beter dan del.icio.us is FURL. Zie hier: http://www.weblogzonderhaast.nl/index.php/weblog/linkstacking

 2. Tom De Bruyne says:

  Cindy, de link naar del.ico.us is http://del.icio.us 😉
  Ik ben er helemaal verslingerd aan (zie: http://del.icio.us/vomumed/ ). We zijn nu aan het kijken om een aantal RSS-feeds (van mijn bookmarks, of van een bepaalde tag-categorie) te integreren in de Memori-weblog.

 3. Smetty says:

  Ik kan geen foute links vinden??? Ik had je links al gevonden, want je bent de enige die bij del.icio.us naar smetty linkt. Ego-searching he.

Leave a reply.