Netwerk muizenissen

Vorige week een akelige ontdekking gedaan. Er was netwerkverkeer (56MB up en 56MB down) op een dag dat we 24u geen gebruik hadden gemaakt van het netwerk. Dit zou niet erg zijn mocht mijn internetabonnement geen domme limiet hebben van 1,5 GB upstream (56MB gedurende 30 dagen is al meer dan 1,5 GB, en dat zonder surfen!!!!) Telenet gebeld, maar dat was verloren moeite omdat zij geen controle meer hebben vanaf de router.

Er zat niets anders op dan ons hele systeem te debuggen: netwerk trafiek software geïnstalleerd, beveiliging van de router tot het aller-uiterste doorgevoerd, Telenet monitoring getest zonder mijn router en een upgrade gedaan van de router firmware. Ondertussen kennen we de oorzaak: het was zonder twijfel de router.

Die overload aan trafiek is in elk geval iets recent. We weten niet wat er gebeurd is de laatste twee maanden, maar er is iets veranderd waardoor de router plots dit gedrag is gaan vertonen. Het enige wat we kunnen bedenken is een ander device hier in de buurt dat ARP requests uitzendt, waarop mijn router reageert en dus een overload aan netwerk trafiek genereert. Dit werd ondermeer beschreven in de firmware upgrade. De eerste resultaten van ons netwerkverkeer zijn in elk geval positief : er is duidelijk minder trafiek.

Toch vliegt Telenet buiten. Op onze eerdere keuze voor Adsl2fit zijn we terug gekomen. Er zijn net iets te veel negatieve commentaren te vinden over deze provider. Gisteren de keuze gemaakt voor Academic Broadband, een product van Tiscali voor het onderwijs.

En zo kom ik terecht bij een product dat in mijn eigen product portofolio had gezeten als ik sales manager was gebleven bij Tiscali. De cirkel is rond en de wereld is klein.

Voor de rest is het wachten tot ze bij Belgacom en Telenet doorhebben dat de internetbehoeften ondertussen veranderd zijn. Ik zeg het verkeerd. Ze zullen vast niet zo dom zijn, het is gewoon wachten tot ze niet anders meer kunnen dan te veranderen. Jammer dat het begrip concurrentie hier nog moet uitgevonden worden.

U zegt?

Leave a reply.