Het oordeel van de juf

De tijd vliegt snel. Ik heb het superdruk, maar het mooie weer maakt veel goed. Hoe kan je ook slecht gezind zijn met zo een tropische temperaturen. Vandaag nochtans mijn eerste collectieve strafstudie gegeven voor een volledige klas. En dat had alles te maken met een klas uitstap op vrijdag.

Een collega en ik hadden elk voor onze klas een halve dag gepland op het justitiepaleis. Het was een beetje last minute planning, want we wouden absoluut een assisen zaak bijwonen. Rechtszaken genoeg, maar er begint (gelukkig) niet elke week een assisen zaak. Vrijdag was het dus zover. Het was een bloederige zaak met 2 moorden en een moordpoging waarvoor de dader uiteindelijk levenslang zou krijgen. De volledige rechtszaak duurde een week. Wij konden de laatste zitdag meemaken, waarbij de advocaten hun eindpleidooi maken naar de jury toe.

De zaal zat vol kijklustigen. En ik moet toegeven dat het meeslepend is om naar te luisteren. Realtime drama. De rechtszaal zat niet voor niks vol met gepensioneerden. Dat levert die mensen een volledige week gratis live spektakel op. En dan kan je achteraf in het clublokaal van de kaarters nog is interessant doen ook.

Ons mannen waren er helemaal weg van. Als we ze hadden laten zitten, waren ze tot de uitspraak gebleven. We hebben ook nog een rondleiding gekregen in de kelders, waar ze piepkleine cellen hebben ter grote van een wc, maar ook spectaculaire kamers zoals de drugs bewaarplaatsen of de wapen stock. Iedereen tevreden over de uitstap.

Ondertussen zitten er natuurlijk op school die geen les hebben. En die moeten we verplicht een opdracht geven. En daar ging het mis. In plaats van naar een video te kijken, hebben ze wat anders gedaan en mij vandaag verteld dat de videospeler weer kuren had. Toevallig kwam ik de leerkracht van toezicht tegen deze middag, die spontaan vertelde dat ze gewoon de video hadden afgezet.

Juf Smetty kan absoluut niet tegen leugens en oordeelde dat de straf zou bestaan uit het gezamenlijk bekijken van de video na de lesuren. En nog een examenvraag erboven op. Op liegen en misbruik van vertrouwen staan zware straffen. En daar kan het mooie weer niks aan verhelpen.

U zegt?

Leave a reply.