Blog juf

Media en rol van de media in de beeldvorming. Daar heb ik de laatste weken les over gegeven. Onderwerpen waarover ik gemakkelijk kan/wil praten, en waarvan ik hoop dat het ook wat leerlingen heeft geboeid. Na kranten in de klas, een journalist in de klas en propagandatekenfilms vond ik het tijd om te bloggen met de klas. Vreemd genoeg wist niemand wat nu precies een weblog was. Ik had een mooie definitie gevonden op een site : "Een weblog is een website waarop één of meer mensen regelmatig, soms een aantal keren per dag, nieuwe berichten plaatsen. Deze berichten worden in chronologische volgorde, van nieuw naar oud weergegeven, al dan niet voorzien van de mogelijkheid tot reageren".

Na een uurtje theorie en enkele voorbeelden hadden ze het nog steeds niet helemaal beet. Naar de praktijk dan. Ik had ze verdeeld over de twee computerlokalen. Iedereen moest een weblog aanmaken op 20six.nl en 1 bericht posten. De service is er gratis (tot 10 MB) en de functionaliteiten ongelooflijk uitgebreid, zeker in vergelijking met een blogger.com bijvoorbeeld. En in het Nederlands, toch niet onbelangrijk bij het gebruik in een les.

Het resultaat dan. Op een totaal van 45 leerlingen hebben er uiteindelijk 36 een weblog aangemaakt. De gepostte berichten variëren van "amai,alweer een nieuwe trend aan de gang,effe een berichtje sturen, anders ben ik niet in orde :-)","joehoew, dag mensjes ik hoop dat jullie je niet zo vervelen als ik toi toi" en "er zijn 6 miljard mensen op de aarde. 6 miljard gedachten. iedere seconde. en die gaan allemaal verloren". Ongeveer één derde heeft er na de verplichting tijdens de les op eigen initiatief aan verder gewerkt. En daar is de juf best tevreden mee.

Vorig weekend nog de moeder van een leerling ontmoet. Ze waren aan het fluisteren en het enige woord dat ik kon begrijpen was "Leffe". Voor die leerling ben ik blijkbaar niet "Mevrouw van Cultuurwetenschappen" maar "Mevrouw Leffe". Omdat we is samen op café gezeten hebben en ik daar een Leffe gedronken heb. (buitenaards wezen als ik ben) Als ik een Spa had gedronken, hadden ze me nochtans niet "Mevrouw Spa" genoemd…

U zegt?

Leave a reply.