Onderwijs loopt achter
Gisteren een dag verlof genomen. Verlof is wel een groot woord. Het was de 3e dag voor de beginnende leerkracht. Gezien ik op woensdag geen les geef, moet ik daar dus een dag verlof voor nemen.
Ik heb vaak last van hokjes-denken. In dit land sta je of in het onderwijs of je werkt in de privé-sector. Combineer je beiden, dan is de administratieve rompslomp verschrikkelijk. Een voorbeeldje. Een feestdag wordt niet uitbetaald in het onderwijs. Maar als bediende heb ik daar recht op. Een paar juridische adviezen later heb ik hem toch als bediende gekregen in de vorm van een extra dag verlof. Maar we zijn er niet zeker van of ik er nu wel écht recht op heb.
Het gaat slecht in de economie, dus is het onderwijs weer in trek. En dat zie je op zo een bijeenkomst. Veel mensen stappen nu in het onderwijs. Ze laten het loon, de bedrijfswagen, de GSM en andere voordelen liggen om in het onderwijs te stappen. En ook daar is men niet op voorzien. Of je nu 30, 40 of 50 bent, je begint aan het loon van een beginnende leerkracht. Ik heb natuurlijk niet de pedagogische vaardigheden van een collega die al 10 jaar in het vak staat. Maar heb ik dan de voorbije jaren echt niets geleerd? Waarom kunnen niet meer mensen de overstap maken of gewoon hun kennis 1 dag per week ter beschikking stellen van het onderwijs? Zou dat de kloof tussen bedrijfswereld en onderwijs niet verkleinen? Het bastion onderwijs is er in elk geval nog niet klaar voor.
Hoe is het om onmiddellijk in het onderwijs te stappen vroeg een beginnende leerkracht van 40 me… Ik zit al op tram 3 was mijn antwoord. Een compliment enerzijds, maar anderzijds ben ik blijkbaar voor sommige mensen de bezitster van een "een baby-smoel" 😉