De juf stond voor aap

Maandag een erg mislukte lesdag gehad. Dat kwam zo:

Zondag een filmpje gehuurd. Leerlingen houden van filmpjes. Ze moeten nog wel opletten, maar het is toch iets relaxer dan gewoon les krijgen. In het kader van de lessen sociologie hebben we het over macht en gezag, leiderschap, deviant gedrag en andere leuke onderwerpen. (Dat spreekt voor zichzelf nietwaar). In het kader van deze lessen hebben ze zelf gevraagd om naar Das Experiment te mogen kijken. Dit is een film gebaseerd op een bekend, berucht Stanford gevangenis experiment. Twintig studenten worden verdeeld in gevangenen en bewakers. Het experiment diende stopgezet te worden, maar waar dit in de realiteit gebeurde, loopt de film gewoon door. Het resultaat is een harde en rauwe film.

Maandagnamiddag. Leerkracht en leerlingen zijn klaar voor een filmpje. De film wordt uit de doos (met folie nog wel verdomme) gehaald. Even wat verwarring omtrent de tv en de video. In het doosje blijkt een home video te zitten met onder meer "Thuis" en "Het geslacht De Pauw" erop. Hilariteit alom. Aangezien ik geen andere lesvoorbereidingen bij me heb, kijken we maar naar die aflevering met Bart De Pauw. "Het is de eerste keer dat ik ontspannen naar een film heb kunnen kijken op school", zou een leerling me iets later toe vertrouwen. Het tweede lesuur hebben we dan maar een klasgesprek buiten op de speelplaats gehouden. Klasgesprek, ach ja, het kind moet nu eenmaal een naam hebben.

Ik was er niet gerust in toen ik die avond de video terug bracht. Maar gelukkig had de vorige huurder de juiste film terug gebracht. De videotheek is in elk geval niet zo accuraat als ze zelf beweren. En ik vraag me af wat er zou gebeurt zijn als de vorige huurder niet zo eerlijk was geweest. Maar ik heb vooral serieus voor aap gestaan. En mijn leerlingen hun fijnste les van het jaar bezorgd. Het kan verkeren…

U zegt?

Leave a reply.