Terroir. Over wijn en bier.

De Fransen en hun liefde voor de eigen terroir en streekproducten. Ik blijf dat ontroerend mooi vinden.

Eerst voor de duidelijkheid een woordje uitleg bij het woord terroir. Het begrip komt uit de Franse wijnwereld en omvat de bodem waar de druivenrassen groeien, maar ook het klimaat, de ligging van de wijngaard en de invloed van het menselijk handelen. Ga eender waar in Frankrijk naar een wijnboer, een lokale markt of een resto, en je zal merken hoe belangrijk zij hun terroir en streekproducten vinden. Dat is niet exclusief Frans, ook de Italianen (en bij uitbreiding Zuid-Europa mijn inziens) zijn hiervan doordrongen.

Afgelopen weekend was er een mooie (Franse) wijnbeurs in Gent: Foire du Vin. Om eerlijk te zijn, het is de eerste wijnbeurs naar mijn gevoel die ook echt de sfeer ademt zoals je ze in Frankrijk tegenkomt: kleine wijnboeren en smakelijke wijnen aan eerlijke prijzen. Hier geen opgetutte dellen die kijken of je sacoche wel duur genoeg is om meer dan 2 druppels wijn te gieten in je proefglas (en vervolgens pissig kijken omdat je niets koopt). Neen, je krijgt op de Foire du Vin een passionele uitleg bij het product en een welgemeend “bonne dégustation” of “bonne continuation” als je je proeftocht verder zet. Een fijne plaats om een vin d’amis te kopen die geen zeer doet aan de portemonnee.
(Note: voor wie interesse heeft, de organisatie doet meerdere Vlaamse steden aan gedurende het jaar)

Ook bij ons zijn er terroir evangelisten. Twee weken geleden bezochten we de ‘Vrouwen en bier’-dag tijdens de week van de smaak in het hopmuseum in Poperinge. Deze dag werd georganiseerd in samenwerking met zythologe en biersommelier Sofie Vanrafelghem (Facebook, Blog, Twitter). Een dame met als doel om vrouwen kennis te laten maken met de bierwereld. Ze gaat in tegen de traditionele beeldvorming: ‘vrouwen houden alleen van fruitbieren’, ‘bier is een dikmaker’ en ‘alleen mannen weten waarom’. Het werd een interessante dag met het proeven van hoppige biertjes, een rondleiding in het hopmuseum, maar ook onverwachte proevertjes zoals biersoep, biercocktails en bierchocolaatjes. Maar wat mij vooral zal bijblijven is de uitleg over de hop, de hoppescheuten en de hopteelt. Hop is blijkbaar een product dat het moeilijk heeft vandaag om te concurren tegen de internationale alternatieven. Het zou in elk geval jammer zijn als wij dat stukje terroir zouden verliezen. Maar hé, volgens Sofie toont onderzoek aan dat vrouwen liever aromatige hopbieren drinken dan zoete fruitbieren. U weet wat u te doen staat bij het volgende bezoek aan de drankencentrale, de supermarkt of gewoon op café 😉

U zegt?

Leave a reply.