Iedereen voorstad van Parijs

Brussel, voorstad van Parijs” kopte De Tijd (betalend artikel) vorige week. Officieel wonen 50.000 Fransen in Brussel, genaturaliseerde Fransen niet inbegrepen, lezen we verder. Als redenen van hun aanwezigheid worden het fiscaal klimaat opgesomd, de ligging (1,5 rijden met de TGV), de naar Parijse normen goedkope huizen in (de betere) groene buurten, alsook de aanwezigheid van een Franse school.

De voorbije weken vonden we het al opmerkelijk hoe Brussel in beeld gebracht werd op de Franse televisie. Midden in een kookprogramma of een talkshow tonen ze fragmenten over deelnemers aan een show die in een Brusselse gemeente wonen. “X woont ik Ukkel” horen we dan. Maar evengoed is het Bergen of Luik. En daar hoort blijkbaar geen verwijzing naar België of Wallonië bij. Ofwel weten alle Fransen al die steden liggen in ons land, ofwel is de annexatie in hun hoofd al begonnen. Bij het eerste heb ik mijn twijfels, het tweede zou wel eens kunnen.

Het uitzwermen van Parijzenaars ligt ook in Marseille gevoelig. Zo ligt Parijs maar op 3 uur sporen van Marseille met de TGV, en hebben ze hier massaal (naar Parijse normen goedkope) appartementen gekocht. Vanaf april komt er nog een goedkopere verbinding bij. Niet met de TGV, maar wel de OUIGO. Vanaf 10 euro kan je al tussen Parijs en het Zuiden reizen. Ook dat zal ongetwijfeld een impact hebben.

Ik ben zelf een grote liefhebber van treinreizen (milieu, comfort)  en betreur het vaak hoe duur de tickets zijn (Londen) of hoe slecht de verbindingen zijn (Nederland). Maar die Fransen, die zijn wel goed bezig.

 

 

 

U zegt?

Leave a reply.