Navette de Marseille

Elke stad of streek heeft een gekend streekproduct. En als het er niet is, dan bedenkt een slimme handelaar er wel één.

In Marseille hebben ze pastis en bouillabaisse. Maar ook de ‘navettes’ staan in elke reisgids (en de Marseillanen zijn er ook dol op, meestal een goed teken). Het zijn droge koekjes in de vorm van een bootje gebakken én traditioneel gemaakt met oranjebloesem extract.

Over de oorsprong van het koekje bestaan er verschillende verklaringen. Zo zou de vorm van het koekje kunnen verwijzen naar de katholieke legende waarbij de 3 heilige Maria’s in de Provence aan wal gebracht zijn in een bootje (lees hier verder als uw Bijbelkennis onvoldoende is). In een andere versie verwijst men naar de festiviteiten rond Maria-Lichtmis bij de Saint-Victor abdij ter gelegenheid waarvan deze koekjes al meer dan 200 jaar verkocht worden.

NavettesIn de schaduw van die abdij ligt al sinds 1781 de bakkerij ‘Le Four des Navettes‘. Het is een kleine bakkerij waar ze nog steeds de koekjes bakken in de originele houtoven. De navettes worden verkocht per dozijn en kosten 9€. De houdbaarheid is vrij lang als je ze in een blik bewaart.

Maar zijn ze ook lekker? Wel, wij kochten een pak navettes en zijn er niet wild van. Het is een droge en vrij harde koek met weinig smaak. Maar het is vooral de nasmaak die eerder vies is. Ooit al eens toevallig in een bloem gebeten op restaurant? Wel zo smaakt het. Ze liggen in onze keukenkast en die ruikt nu héél sterk naar oranjebloesem.

Nu we er op letten valt het ons op hoe vaak oranjebloesem hier op de menukaarten vermeld staat. De smaak valt dan wel beter mee dan die van de navettes.

De koekjes worden ook gepromoot in het kader van Marseille Provence 2013. We kregen het recept ergens mee en ik ga ze zeker zelf eens proberen bakken. Maar dan zonder oranjebloesem.

Gelukkig specialiseert de gemiddelde bakker zich hier in verse macarons. En die zijn echt… verrukkelijk.

U zegt?

Leave a reply.