Voorspeller

Elke leerkracht of onderzoeker kan minstens een paar leuke voorbeelden opnoemen waar hij “A” bedoelde, maar waar men “B” begreep. En omdat ik nu zelf weer op het punt sta om zo een 3000 vragenlijsten uit te rollen, ging ik vandaag zelf in een klas meeluisteren. En het was direct prijs.

De leerlingen kregen achteréénvolgens: een vragenlijst die ze alleen moeten invullen, gevolgd door een bundel werkblaadjes. Op die werkblaadjes moeten ze als geheugensteun invullen of ze alleen, dan wel met iemand samenwerken aan de computer.

Nu heb ik het invul-veld “alleen/samen met:” ook verkeerdelijk op de vragenlijsten gezet. Toen wisten ze echter nog niet in welke conditie ze zaten (individueel of samen). Resultaat: de meeste leerlingen hebben dat blijkbaar geïnterpreteerd als “single” of “ik heb een lief”. En dat is naar mijn weten nog nooit een voorspeller geweest binnen het computer ondersteunend samenwerkend leren. Maar het is wel een orginele.

U zegt?

Leave a reply.