Afscheid van papier

Met de verhuis, een paar maanden geleden, had ik in mijn agenda gezet: ‘archief en administratie opkuisen’. Nu is dat op zich geen dringende taak, maar gezien het aantal documenten dat ik de laatste weken niet leek te vinden, was het vanzelf een prioriteit geworden.

En zo ging ik, puffend en zuchtend, achter mijn berg papieren zitten. De afgelopen 12 jaar had ik nog geen enkele loonbrief of factuur weggegooid, dus werd er voor een grote kartonnen doos ipv een kleine prullenmand gezorgd. En dat bleek niet overbodig.

Het archief doorlopen was een beetje mijn leven van de afgelopen 12 jaar zien passeren. Ik ben dan ook maar snel gestopt met het bekijken van wat er allemaal op mijn VISA-uittreksels heeft gestaan. Dat geld komt toch niet meer terug. Er zaten ook dingen bij waarvan ik schrok. Zoals dat functioneringsgesprek uit 1998 (zat toen bij een IT-bedrijf) waarop stond: “Cindy geeft aan dat ze graag volgend jaar wil lesgeven”. Het bloed kruipt dus toch waar het niet gaan kan en al veel vroeger dan ik mij kon herinneren.

Het was veel werk, maar ik ben blij dat het gedaan is. Nu ben ik ook zeker dat een (klein) deel van mijn administratie tijdens de verhuis verloren is gegaan (allemaal documenten uit die periode). Misschien moeten we toch eens overwegen om nog meer facturen in digitaal formaat aan te vragen. Ik heb die boot altijd afgehouden omdat je papier zo gemakkelijk kan stapelen op je bureau, en ze na betaling in een map kan gooien voor latere klassering.

Digitaal is de weg van de toekomst. Misschien moeten we er toch maar vandaag eens mee beginnen.

U zegt?
 1. ine says:

  Wij hebben helaas ontdekt dat het niet kan ‘helemaal digitaal’
  De boekhouder verwoordde het zo: stuur maar door dan print ik hier alles uit.
  Euhm ja, dat is niet wat wij bedoelden.
  We wilden minder bomen verbruiken.

  Maar gelukkig is daar de mama.
  En de grote kuis elke 3 jaar.
  En nu de ebooks en een lege bib.
  En waarom ooit kleine pagadders zullen vragen ‘waarom zijn al die boeken van voor 2010?’
  Omdat daarna alles van papier wegging.
  Omdat dat verdomd makkelijk was.

  (Klasseren: ik heb een mapje onbetaald en een mapje betaald op de computer staan, werkt even goed 😉 )

 2. Smetty says:

  Thx voor de input. Moet het alleen eens doen en mijn manier van werken aanpassen. Zal al beginnen met een mapje onbetaald en een mapje betaald 🙂

Leave a reply.