HTC Desire reviewed

De HTC Desire is nu meer dan een week in da house. Tijd voor een kleine bespreking.

Hardware

De telefoon is uitgerust met een 1Ghz Qualcomm Snapdragon processor (snel) en heeft een 3.7-inch multi-touch display (mooi). Het enige waar ik een beetje bezorgd over ben is de duurzaamheid van het gebruikte materiaal. Vooral de achterkant van de telefoon voelt broos aan (bv. bij het plaatsen van de SIM-kaart).

Installatie

“Android is geekier dan Apple” heb ik wel een paar keer in mijn omgeving gehoord voor ik de HTC aankocht. Daarmee werd er bedoeld dat de HTC niet zo gebruiksvriendelijk zou zijn. Maar dat klopt niet. Met de installatie-wizard was de volledige telefoon in 1-2-3 geïnstalleerd. Groot verschil met de iPhone trouwens: bij HTC is er op geen enkel moment een connectie tussen een vaste computer en de telefoon nodig. De telefoon installeert gewoon zichzelf.

Sociale netwerken

Sociale netwerken staan centraal op deze telefoon, met als hoofdrolspeler Google (voor oa. de mail, de contacts, de chat, Google maps, YouTube en de agenda). Daarnaast is er ook een standaardinstallatie voorzien voor Facebook, Twitter en Flickr. Andere netwerken kunnen via de apps-market toegevoegd worden (indien beschikbaar).
Ergens halfweg mijn installatie bedacht ik dat ik eigenlijk Google account A als hoofdaccount wou hebben, en niet account B. Dat was wel even pech, want om het basis Google-account te veranderen, zat er niets anders op dan een harde reset door te voeren (hebben we dat gelijk vanaf het beginaf aan al eens gedaan).

Google agenda en contacts

Voor de basisfuncties van de telefoon kan ik nu eindelijk gebruik maken van Google. Google agenda gebruiken op de HTC is echt een feest. De reminders in de agenda (nooit echt gebruikt) werken bijvoorbeeld ook op de telefoon via de trilfunctie en het plaatsen van een icoontje (nooit meer een verjaardag vergeten!). De contacts zijn dan weer een ander verhaal. Ik had al mijn contact-informatie uit de vorige-vorige telefoon in een html-backupfile staan, maar die data was ondertussen (een jaar oud) al wat herhaald. De contacts heb ik dan maar manueel één voor één ingevoerd in Google contacts.

E-mail

Over mail ontvangen op mijn GSM kan ik kort zijn. Dat wil ik niet. Mail is gewoon absolute tijdsverspilling (GTD en lifehacking conclusie). Met de telefoon is het wel mogelijk om Google mail binnen te halen, alsook pop3-mail. Als ik dan toch eens een mailtje wil lezen of versturen op mijn HTC, dan kan het via de webmail, en dat is voldoende voor mij.

Geolocatie

Noem mij achterdochtig of dwaas, maar ik voel er geen enkele behoefte toe om iedereen te laten weten waar ik ben. Ik zal wel de Google maps functie af en toe op de telefoon gebruiken (nooit meer verloren lopen?), maar geolocatie staat bij mij standaard af.

RSS Reader en Twitter

Google Reader, in een officiële versie, had ik graag geïnstalleerd op mijn GSM, maar dat is helaas (nog) niet mogelijk. Er heeft mij wel iemand de nieuwe versie van Doppler voor Android beloofd.
Vorige week kwam ook net de officiële Twitter Android client uit. Die heb ik onmiddelijk geïnstalleerd en ik moet zeggen: dat werkt gewoon fantastisch. Jammer genoeg ondersteunt die client geen multi-account gebruik, maar dat heb ik eenvoudig opgelost door mijn 2e account in de HTC Peep te steken (als het echt moet, kan ik ook hier nog steeds mobiel inloggen natuurlijk).

Camera

Waar ik ook echt blij met ben, is de ingebouwde 5 megapixel kleuren camera. Het resultaat daarvan zal ongetwijfeld ook op dit blog merkbaar zijn.

Telefoneren

Ik vrees dat ik hier een beetje voldoe aan het cliché van de smartphone gebruiker. Want serieus nu, dient een GSM echt om te bellen?

Apps

Daarnaast heb ik geïnstalleerd: een task killer (apps blijven draaien want een probleem zou kunnen geven), Evernote (nota’s), WordPress plugin (niet onder de indruk), een barcode scanner, Google listen (podcatcher, nog niet gebruikt) en Shazam (herkent muziek). Dit is een voorlopige ‘vangst’, en zal ongetwijfeld nog uitgebreid worden, want er staan er nu al een paar op mijn todo-lijst.

Conclusie

Voor mij is de telefoon zijn geld waard, maar echt goedkoop is het natuurlijk niet (469€). Maar leuk speelgoed is het wel 🙂

U zegt?
 1. Huug says:

  Puh, de dag dat je eindelijk een foto van het toestel door het toestel kan nemen, ja dan misschien (aan die prijs zeg, moet dat toch ook kunnen).

 2. Smetty says:

  @Huug: het zal vast al mogelijk zijn om screenshots te nemen. Maar dat is waarschijnlijk niet wat je bedoelt?

 3. Nils Geylen says:

  In Star Trek noemden ze die dingen communicators. En heus: we moeten af van het idee telefoon of ‘GSM’ – wat al een domme term is want dat is de technologie, niet het apparaat.

  Maar communicators, dat zijn het wel. Of mobile communication devices of whatever.

  En de Desire lijkt me leuk. Zelf verwacht ik m’n Legend binnen een dag of twee.

 4. Smetty says:

  @Nils: communicators is inderdaad een leuker woord. Het woord GSM zal zichzelf wel overbodig maken zeker…
  Veel plezier met de Legend.

 5. Jos says:

  Als je nog eens gaat mtb-en, installeer dan ook MyTracks. Dan kan je van je volgende tocht eveneens een gps-bestand opnemen, en eenvoudig publiceren in GoogleMaps 😉

 6. Smetty says:

  @Jos: geïnstalleerd! Snel eens proberen. Bedankt voor de tip in elk geval!

 7. YvesHanoulle says:

  nog steeds tevreden?
  Mijn gsm heeft het begeven en overweeg ook een htc desire

  y

 8. Smetty says:

  100% ja. Zowel tevreden over de hardware als de software. Ik zou het alleen afraden aan mensen die het niet hebben voor Google.

Leave a reply.