“Y” uit 1972

Wijn uit 1972

Tijdens het weekend had ik de eer om een wel héél bijzondere wijn te proeven. Vriend Corto had een “Y” uit 1972 van Château d’Yquem liggen. Château d’Yquem ligt in de Sauternes (Bordeaux), en is wereldwijd bekend omwille van zijn peperdure likoreuze wijn (zoete witte). De wijn die wij zouden proeven was een “Y”.

“Y” is een droge witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc en Sémillon. Leuk detail: sinds 1959 werd er nog maar 23 keer een “Y” gevinifieerd. De laatste werd gemaakt in 2005 en is via internet te verkrijgen aan de prijs van €198. Per fles.

Van de zoete Yquem is bekend dat hij ‘in principe’ na 100 jaar nog te drinken is. Dit komt vooral omwille van het hoge suiker én zuur gehalte. Zoals je op de foto kan vaststellen, was de kleur van de wijn al enorm geëvolueerd. Bij een dergelijke bruingele kleur kan je dan ook bijna niets anders dan zoete wijn verwachten. Wij wisten echter dat we een droge witte hadden en hielden er rekening mee dat we azijn zouden drinken (zoet verdwijnt eerst).

Onze fles had een tijdje rechtop gestaan in de ijskast zodat het bezinksel op de bodem van de fles lag. Voor de zekerheid lieten we toch de wijn in een karaf lopen via een koffiefilter. En toen kon het spannendste moment beginnen: proeven van wijn die ouder was dan wij zelf.

Een eerste test was de neus en die stelde ons direct gerust, uit het glas kwamen nog steeds intense en rijke geuren. Wat we proefden was ook bijzonder. Het ging duidelijk om een wijn in evolutie, maar met nog net voldoende restsuiker. Mijn beste omschrijving zou zijn: een sherry zonder de alcohol. Wat de drinkbaarheid betreft: ik heb er met plezier een glas van gedronken, maar de smaak was te vlak om er nog een 2e glaasje van te drinken.

Ik vond het bijzonder sympathiek van vriend Corto om deze ervaring met mij te delen. Uiteindelijk is was het een fles met een stoefgehalte dat menig verzamelaar gewoon zou bewaren. Rest ons nu natuurlijk de vraag: hoe zou zo een flesje uit 2005 eigenlijk smaken? We weten alvast hoeveel geld we op tafel moeten leggen om die vraag te beantwoorden.

U zegt?
  1. chateaubrys says:

    Wat een ervaring om dat te kunnen proeven! Je betaalt natuurlijk het merk, maar de naam en faam is ongeëvenaard natuurlijk.

    Laatst zag ik zo’n Y over de ebay-toonbank gaan voor een nog best schappelijke prijs.

Leave a reply.