48-uren economie

Ik ben al een paar maanden ‘The world is flat’ van Thomas Friedman aan het lezen. Het boek vliegt af en toe opzij omdat het toch altijd maar meer argumenten voor hetzelfde opsomt (i.e. de globalisering in de 21e eeuw, meer info op Wikipedia).

Een sector die in het boek vaak aangehaald wordt, is die van de luchtvaart. In het tijdperk voor het online reserveren moesten we naar het reisbureau om tickets te kopen. Een goeie zitplaats bemachtigen, deed je toen best door vroeg genoeg naar de incheck-balie te gaan. Vandaag reserveer je je tickets gewoon online vanuit je luie zetel, idem dito voor het inchecken en het uitprinten van je ticket.

Die manier van werken hebben we te danken, aldus Friedman, oa. door de massale ingebruikname van de PC, onze toegang tot het internet en de noodzakelijke automatiseringssoftware (in dit geval een reserveringssysteem). We leven in een 24/24-economie. In theorie toch.

* Wat nu volgt is geratel, het staat u vrij om nu af te haken: *

In casa Smetty wordt er op dit ogenblik namelijk een poging gedaan om vliegtuigtickets te bestellen. We hebben eerst een paar uur opzoekingswerk gedaan. En toen waren we klaar om tickets te bestellen bij een ticketbroker. Helaas zat het venijn in de staart. Net voor de wederhelft op ‘kopen’ wilde drukken, kwamen er plots allerhande kosten bij. Aankoop geannuleerd. Naar de Airliner zelf dan maar. Die blijkt zonder die verdoken kosten dan toch niet duurder te zijn. Bij de airliner zijn er allerlei voordelen verbonden aan het registreren met een account (airmiles, herboeken etc.). Ik besluit ons dan maar beiden te registreren. Vreemd genoeg krijg ik de melding dat ze daar 48! uur nodig hebben om de registratie te verwerken, maar ik kan toch al boeken. Helaas vlieg je uit het systeem na 10 minuten. Tot mijn grote frustratie blijkt dat ik ook mijn accountnummer door die beveiligingsoptie kwijt ben. Ik had hem niet genoteerd en ook in de mailbox zit geen mailtje met registratiegegevens (huh?). De helpdesk bellen dan maar. Drie calls later blijkt dat ze mij niet kunnen helpen en dat ik moet wachten om te boeken tot… mijn registratie verwerkt is en ik een mailtje krijg met mijn gegevens.

* Einde geratel *

Ik wil een ticket boeken en moet 48 uur wachten. Ik begin bijna heimwee te krijgen naar het reisbureau om de hoek. Op een half uurke was het daar allemaal geregeld geweest én ze voeren u nog gratis naar de luchthaven erbij.

Een 24/24-economie? En de world is flat. In de boekskes ja.

Update 01/06: accountnummer nog steeds niet aangekomen, tickets dan maar bij andere airliner besteld.
Update 03/06: accountnummer aangekomen. Te laat. Véél te laat.

U zegt?
  1. Edwin says:

    Ik vond het wel een goed boek eerlijk gezegd maar ik kon hoe dan ook smakelijk lachen om je laatste zinnetje 🙂

  2. Smetty says:

    @Edwin: lekker vlaams hé 😉

Trackbacks for this post

  1. Hot gespot. Meertalig veilig op reis met LoveLips « The Sausage Machine

Leave a reply.