Fietsnet.be

Wie in Vlaanderen wil fietsen, mag best nog eens zeuren over de gevaarlijke of slechte wegen, maar niet over het aantal beschikbare fietsroutes. Op fietsroute.org vindt u bijvoorbeeld meer dan 1000 fietsroutes, voor mountainbike routes kijken wij meestal op mountainbike.be.

Fietsknooppunten Een ander leuk initiatief zijn de fietsnetwerken of knooppunten gerealiseerd door de toeristische diensten. Dat zijn routes waarbij je fietst van het ene genummerde bordje naar het andere. In het verleden hadden wij al voor een paar fietsnetwerken kaarten met knooppunten gekocht, maar die blijven natuurlijk beperkt tot het grondgebied van de betrokken streek. Ondertussen is er al een tijdje Fietsnet.be, een routeplanner dat het hele netwerk van Vlaamse fietsroutes op één online kaart wil verenigen.

Afgelopen weekend heb ik eens een route uitgezocht via de planner.  Het werd een lus van 76 km rond de Gentse haven via Destelbergen, Lochristi, Wachtebeke, Zelzate, Evergem, Mariakerke en terug naar Gent. Het plannen gaat zéér eenvoudig: je kiest een startpunt en van daaruit kan je zoveel knooppunten aan elkaar breien als je wil. Langs de rechterkant krijg je ook nog een overzicht van de gekozen knooppunten, de streekbenaming waaronder ze vallen (leiestreek, scheldeland) en het aantal kilometers.  Ik vond het ook erg handig dat dat lijstje, weliswaar een beetje basic qua layout, uitgeprint kon worden. De echt hippe kids exporteren de route natuurlijk en importeren deze in de GPS.

Fietsnet

Bij de afbeelding boven: de lus start bij de groene vlag en eindigt bij het andere vlagje,  de gekozen route staat in het geel aangeduid. Bij de afbeelding hieronder: oplijsting van de gekozen knooppunten.

Fietsnet overzicht

We hebben goede ervaringen met de knooppunten wat de aanwezigheid van de bordjes betreft. Ook dit keer waren alle bordjes aanwezig, op ééntje na in een straat met wegenwerken (héél typisch). Fietsnet.be deed exact wat ik ervan verwachtte: een zelfgekozen route plannen aan de hand van de knooppunten binnen het fietsnetwerk.

Aangezien ik alleen op pad was, had ik voor de koersfiets gekozen. Dat bleek achteraf toch niet de beste keuze te zijn (te veel grindpaden en je kan nooit echt doorfietsen omwille van het parcours zelf en het feit dat je consequent bordjes moet zoeken). Het was wel een mooie route en ik moet zeggen dat ik er altijd verbaasd over ben hoeveel moois er toch zo dichtbij ligt. Volgende keer moet ik echt mijn fototoestel meenemen.

Websites zoals Fietsnet.be maken de aankoop van een fietsGPS wel héél aantrekkelijk. Ik moet u vast niet vertellen naar welk gadget wij momenteel op zoek zijn.

U zegt?
 1. Yups, echt zalige site hé!

 2. oogsnoep says:

  Ik heb toevallig afgelopen weekend een route aangemaakt via fietsnet.be en ingeladen in mijn gps (Garmin Venture HC bevestigd op stuur). Het was de 1e keer en ben zo vlekkeloos van Antwerpen naar Boom gereden langs een prachtige route. Dankzij de gps hoefden we niet meer op de bordjes te letten en konden we 100% genieten van de tocht. Ik wil er wel eens een postje over schrijven als je geinteresseerd bent.

 3. Smetty says:

  @Peter: inerdaad!
  @oogsnoep: zeker doen! Zullen vast mooie foto’s bij komen te staan ook 🙂

 4. Goya says:

  Van zulke aanraders word ik dus vrolijk he. Nu maar hopen op een weekend met goed weer en de fietskar kan ettelijke kilometers nog ongekende delen van de Dijlelandroute afmalen.

  Maar gesproken over een fiets GPS, ik zag in een vorig artikel (http://www.smetty.be/2009/03/01/de-baai-van-de-somme-en-de-opaalkust) dat je de Garmin GPSMap 60cx gebruikt, die is toch perfect als GPS op de fiets?

 5. Smetty says:

  @Goya: zeer zeker, maar die Garmin was een toestel dat bij die mountainbike reis hoorde. Na afloop hebben we hem netjes terug moeten geven. 🙁

 6. Goya says:

  Je kent hem al, dus ik zal me inhouden en geen boom opzetten over de voordelen van dat fantastische ding (exportmogelijkheden van de trackpoints, waypoints, …) 🙂

Leave a reply.