Hof ter Eycken

Afgelopen week gingen we eten in Hof ter Eycken, een 1-ster Michelin restaurant in Ninove. Aan het fornuis staat Philippe Vanheule die voornamelijk de klassieke Franse keuken combineert met eigentijdse zuiderse accenten.

Voor mij was Hof ter Eycken het restaurant waarover ik in mijn leven al het meest gehoord had, zonder er zelf langs te gaan. Eén van die hardnekkige geruchten was dat je er met honger buiten komt, omdat er te kleine porties (typisch voor de zogenaamde haute cuisine) geserveerd worden. Tijd om het zelf eens te proberen.

Via een klein baantje rij je tot op de parking van het prachtige gebouw. Oorspronkelijk werd dat namelijk gebruikt als stoeterij (paardenfokkerij). Jammer genoeg was het nog niet warm genoeg om buiten te aperitieven, want de tuin zag er zeer gezellig uit. We kwamen net iets te laat om het aperitief te nuttigen in het salon, dat al vol zat, en dus kregen we onmiddellijk een tafel in de ruime zaal. Het interieur is er eerder rustiek, maar vooral gezellig en je zit er op je gemak. Geen drukke bedoening zoals wel vaker het geval is.

We bestelden een champagne van het huis en kregen een overheerlijke blanc de noir geserveerd. Nadien volgden: aperitiefhapjes; Gepocheerde Mechelse asperges, koningsdorade in olijfolie met tomaten en basilicum;  Ravioli van kreeft met ricotta en bladspinazie;  Krokant gebakken kalfszwezeriken met sot-l’y-laisse van hoevekip, morieltjes en coulis van erwten; Lamsvlees uit Sisteron, polenta met piment en rozemarijn, enkele primeurgroenten met olijven uit Nice, kalfsjus;  Verse en gerijpte kazen door het huis ‘La Petite Vache’, broodje met noten en gedroogd fruit ( mits supplement 12 €) en Gekarameliseerde brioche, roomijs met amandelmelk, bavarois van chocolade ‘’pure caraibe’’ met frambozen. We sloten af met een koffie en de daarbij horende versnaperingen.

Bij het menu namen we de aangepaste wijnen. Er kwamen 2 witte en 1 rode wijn op tafel, allen van excellente kwaliteit en overvloedig geserveerd. Vooral de rode 100% Merlot wijn, is in onze smaak gevallen. In combinatie met het lamsvlees vonden wij hem eerder gewoontjes, maar bij de blauwe kazen was hij zo lekker dat ik nu al vrees dat ik hem mijn smaaksensatie van het jaar zal moeten noemen.

Het meest bijzondere aan eten bij Hof ter Eycken is voor mij dat ik geen enkele negatieve opmerking kan verzinnen. Elk gerecht vond ik gewoon lekker, iets wat mij zelden overkomt. De bediening was attent en er werd voor één keertje ook echt geluisterd naar onze vraag om wat te temporiseren.

En dan de prijs. De menu met aangepaste wijnen maar zonder de kaas kost €98 pp., een glas champagne van het huis €13, een fles water €7,5 en een koffie €7. In totaal reken je best op €125 per persoon. Gezien de prijsstijgingen in alle resto’s is Hof ter Eycken dus nog redelijk goedkoop.

Het gerucht dat je er met honger buiten komt, kan ik bij deze ook absoluut ontkennen. Alles werd geserveerd in mooie porties. Voor wie houdt van de meer klassiek gebaseerde keuken is Hof ter Eycken dan ook een absolute must. Hij staat in elk geval in onze top 3.

U zegt?
  1. vanessa says:

    als da maar goedkomt bij Jeroen :-))

  2. Smetty says:

    Je kan je nog altijd bedenken 🙂

  3. vanessa says:

    niks van! nen date is nen date 😉

Trackbacks for this post

  1. UPDATE: Schaduwjury Gouden Uil bekend « The Sausage Machine

Leave a reply.