Zwemles

Sporten is belangrijk, het hele jaar door. Alleen durft sporten nog al eens wat tijd te kosten, tijd die er niet altijd is. Voor die momenten heb ik sinds ik deeltijds aan de universiteit werk, ook geen excuus meer. Het grootste sportcomplex van de unief ligt vlak naast mijn bureau zeg maar. Concreet resulteert dat voor mij in het regelmatig beoefenen van 2 extra sporten: badminton en zwemmen.

Ik heb mij voor de gelegenheid ook een badminton racket gekocht,  maar ik ben er niet zo tevreden over. Gewoon een racket uit de rekken plukken, was blijkbaar geen goed idee. Voorlopig ga ik niet in een nieuw investeren, maar mochten we met ons groepje blijven spelen, dan wil ik er mij wel eens in verdiepen om echt een deftig exemplaar op de kop te tikken. Sinds kort spelen er ook 2 Chinese collega’s met ons mee, en het moet gezegd, het niveau en het tempo vliegt naar boven. Chinezen zijn goed voor de conditie.

In het sportcomplex huist ook een mooi zwembad, en dat biedt mij de mogelijkheid om binnen het timeframe van één uur te sporten. En toch kan ik niet zeggen dat ik graag zwem. Het is voor mij altijd een functionele sport geweest: omdat ik het nodig had als surfer en duiker, omdat het een sport is waarbij je weinig gewrichten belast en nu dus… omdat het weinig tijd kost. Ik heb ook altijd het gevoel gehad dat ik veel beter zou kunnen als ik maar eens iemand vond die naar mijn zwemstijl wou kijken (echt naar gezocht, maar geen leerkracht gevonden). Een paar weken geleden was ik dat verhaal aan een collega sportleerkracht aan het vertellen.

U kan het vervolg al raden. Vandaag lag ik in het zwembad voor een uurtje zwemles. “Dat valt goed mee”, zei de collega, waarna een lange lijst met verbeterpunten volgde. Na een half uur oefenen, voelde het zwemmen totaal anders aan. Ik zal nog veel moeten oefenen om mijn fouten eruit te krijgen, maar ik had voor het eerst sinds lang weer echt plezier aan het zwemmen zelf.

En dat bracht mij tot de bedenking dat we zoveel vaardigheden tijdens onze kindertijd of jeugdjaren aanleren en nooit meer opfrissen. Ik had al een beetje hetzelfde gevoel bij auto rijden, maar het is ook van toepassing bij sporten zoals zwemmen. Vaardigheden opfrissen, ik kan het u ten zeerste aanraden.

U zegt?
  1. Ik wil je wel eens uitdagen voor een partijtje badminton. De kans is wel groot dat ik ferm op mijn bek ga 🙂

    Gelukkige verjaardag trouwens!

  2. Smetty says:

    @Peter: mijn badminton vaardigheden zijn vooral gebaseerd op mijn tennis en squash ervaring. Het was ook 20 jaar geleden dat ik het nog gespeeld had. Mits een goede medespeler kan ik aardig meetikken in een spelleke, maar alleen heb ik nog veel te leren. Maar soit, uitdaging aanvaard! En dat verjaren is pas morgen, maar toch al bedenkt 🙂

Leave a reply.