Het leertraject video

Ik had vroeger een video 8 camera. Een geweldige toestel was dat. Monteren deed ik met de videorecorder op het tv-toestel. Op een dag was ik het gewoon beu en was het gedaan met filmen. Het enige wat er nog van rest is een schoendoos vol cassettes. Die moet ik dringend eens laten digitaliseren, want er zullen ongetwijfeld mooie herinneringen op staan.

Vorige week heb ik voor het eerst terug een camera vastgenomen. Een digitale dit keer. Aanleiding was mijn presentatie gisteren, over het gebruik van wiki’s bij groepswerk. Dat heb ik gedocumenteerd met interviews en screencasts.

De interviews zijn met de camera opgenomen in mpg-formaat, de screencasts werden opgenomen met Jing. Voor de eerste screencasts heb ik gewoon de gratis versie gebruikt, wat resulteerde in materiaal in swf-formaat. Op dag 2 heb ik wijselijk besloten om onmiddellijk over te schakelen naar de betalende versie, wat resulteert in opnames in mp4-formaat.

Tussen de opnames van de filmpjes en de presentatie lag er te weinig tijd om veel over een montageprogramma te leren. Gelukkig is mijn Eva goed thuis in Adobe Premiere Elements, en kon ik afgelopen weekend rekenen op montagehulp. Ik had een eerste montage nooit op 2 dagen rond gekregen. De (test)filmpjes werden geëxporteerd naar avi, omdat ze enkel en alleen voor de presentatie gisteren zullen/kunnen/mogen dienen. Het eindresultaat zou over enkele weken een montage moeten opleren van mpg met swf en van mpg met mp4, alsook een export van dit eindproduct naar het flv-formaat.

Gisteren was er dan de grote première met presentatie via een beamer (800 bij 600 resolutie). Mijn vaststelling daarbij (na montage): de mpg-bestanden zijn prima, de swf-bestanden totaal onduidelijk. Bij de mp4-bestanden is het resultaat half/half: alleen de opname die op vraag van mijn collega zelf gedaan werd op een scherm van 800 bij 600, is gelukt.

Ik heb de afgelopen week dan ook behoorlijk wat geleerd over digitale video. En ook veel beginnersfouten gemaakt vrees ik.  De komende weken ga ik mij wat verder toeleggen op het opnemen van goeie screencasts (die de beamertest doorstaan) en ook zelf leren monteren met een programma. Bij de Mac komt er standaard iMovie, ik denk dat ik dat eens ga proberen. Hoe simpeler een programma, hoe liever.

Het leertraject video is interessant, maar wel lang en tijdsintensief. En dat laatste is toch een serieus en niet te onderschatten minpunt.

U zegt?
 1. janien says:

  Ik zie mij er nog niet aan beginnen … Wat een werk! Ik kon het me wel voorstellen dat opnames maken en monteren heel arbeidsintensief zouden zijn. Gelukkig had jij hulp! En was je presentatie heel goed gelukt!

  Veel groetjes

 2. Smetty says:

  @Janien: ik kijk uit naar het moment dat we jouw wikibijdrage via de 2 platformen kunnen publiceren. Maar eerst monteren!

 3. Ellmo says:

  Ik weet niet hoe Imovie 09 het doet, maar Imovie 08 was voor mij een desillusie (zoals bij velen als je even Googlet). De kwaliteit van de export is gewoon slecht, zeker als je die bekijkt op een HDTV. Imovie is duidelijk gemaakt om korte youtubefilmpjes (en dito kwaliteit) af te leveren. Ik ben ondertussen overgestapt naar Final Cut, vergt wat inspanning, maar loont wel de moeite. Imovie kan wel handig zijn om de gewenste fragmenten te selecteren. Vervolgens de FCE xml exporteren en verder afwerken in FCE.

 4. Smetty says:

  @Ellmo: ik ben een beetje bang voor de “pro” uit Final Cut Pro…

 5. ellmo says:

  ..ik gebruik dan ook de Final Cut Express (FCE), daar heb je meer dan voldoende mee. Pro is zoals de naam het zegt voor de echte pro’s. Ik heb trouwens een manual besteld – http://www.amazon.fr/gp/product/0321534670 -(BTW:gratis verzendingskosten bij Amazon.fr naar België boven 20€ !), zal je laten weten of het ‘any good’ is.

 6. Smetty says:

  @ellmo: graag! Ik had niet door dat de E voor Express stond. De Pro heb ik al eens bekeken en dat was duidelijk way boven mijn niveau en ook niet wat ik ‘maar’ nodig heb.

Trackbacks for this post

 1. Het gebruik van wiki’s bij groepswerk. Cindy De Smet freshly slideshowing. « The Sausage Machine

Leave a reply.